ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογική Περιφέρεια Β' Πειραιώς: Τι έχει συμβεί και τι μπορεί να γίνει

Εκλογική Περιφέρεια Β' Πειραιώς: Τι έχει συμβεί και τι μπορεί να γίνει

Ο νομός Αττικής χωρίζεται σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, σε πέντε περιφέρειες: Την Α' Αθηνών, την Β' Αθηνών, την Α΄ Πειραιώς, την Β' Πειραιώς, και το υπόλοιπο Αττικής.

Η εκλογική περιφέρεια Β' Πειραιώς, όμως, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, η εκλογική περιφέρεια Β΄ Πειραιώς περιλαμβάνει τους καλλικρατικούς δήμους Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας, καθώς επίσης και το ειδικό εκλογικό τμήμα του Κορυδαλλού. Δημιουργήθηκε το 1958, κυρίως για να περιορίσει την εκλογική δύναμη της ΕΔΑ. Αντιπροσωπεύει πάνω από 290.000 δημότες. Από τις εκλογές του 1974 ως σήμερα η Β' Πειραιώς δίνει σταθερά 8 έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ στις εκλογές του 2007 και του 2009 την περιφέρεια εκπροσώπησαν και τα 5 κοινοβουλευτικά κόμματα.

Το χαρακτηριστικό της περιφέρειας αυτής είναι ότι στις 20 εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί από τη μεταπολίτευση ως σήμερα (13 βουλευτικές εκλογές και 7 ευρωεκλογές), η Νέα Δημοκρατία έχει πρωτεύσει μόνο 2 φορές (1974 και 1977), ενώ από το 1981 και μετά πρωτεύει πάντα το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική επίσης και η δύναμη της αριστεράς, με το ΚΚΕ να αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές του 1981.

Στις εκλογές, όμως, που έρχονται, δεδομένης της απογοητευτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, η εκλογική περιφέρεια αυτή θα παραμείνει πράσινη; Θα μπορέσει να γίνει μπλε; Σίγουρα το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές θα δώσει νέα δεδομένα όσον αφορά την πολιτική γεωγραφία των περιφερειών.