ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίαση του συνδυασμού ΠΝΟΙΚΑ των Οικολόγων Πράσινων

Παρουσίαση του συνδυασμού ΠΝΟΙΚΑ των Οικολόγων Πράσινων

Η συνδιαμόρφωση πολιτικών θέσεων από τη βάση τής κοινωνίας αποτελεί το πολιτικό πρόσταγμα των Οικολόγων Πράσινων στην εκλογική αναμέτρηση για τον δήμο Αθηναίων. Η υποψήφια δήμαρχος Ιωάννα Κοντούλη παρουσίασε την Πρωτοβουλία για μια ΝΕΑ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΘΗΝΑ (ΠΝΟΙΚΑ) διαμορφώνοντας ένα ακρωνύμιο που παραπέμπει στην Πνύκα και την αρχαία Εκκλησία του Δήμου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ψηφοδελτίου του συνδυασμού, οι απόψεις που διατυπώνονται από τον συνδυασμό -και θα παρουσιασθούν ανά θεματικές ενότητες στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας- δεν έχουν επιβληθεί εκ των άνω, αλλά προκύπτουν από ζυμώσεις με «συλλογικότητες που είναι πυρήνες ζωντάνιας και ομορφιάς στην πόλη, που κρατάνε ψηλά τον πολιτισμό, που έχουν δημιουργήσει διαδικασίες αυτοδιαχείρισης».

Η κ. Κοντούλη υποστήριξε ότι σήμερα «όλοι στην πόλη μπορούν να πουν ότι αισθάνονται παράνομοι, διότι οι γενικεύσεις των νόμων επιτρέπουν στον καθένα να ερμηνεύει κατά το δοκούν». Σημείωσε ότι η Πολιτική Οικολογία είναι η σύγχρονη πρόταση για τον επόμενο αιώνα. Τόνισε ότι στο ψηφοδέλτιο συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι -και θα συμπεριληφθούν και άλλοι στην πορεία- που σηματοδοτούν ότι πρώτιστο μέλημα του συνδυασμού στις προτάσεις του είναι το οικολογικό αποτύπωμα για την πόλη.

Διευκρίνισε ότι ο συνδυασμός υπερασπίζεται τις αποκεντρωμένες δράσεις και την άμεση δημοκρατία που μπορεί να εκφρασθεί με «εργαλεία» όπως οι συνελεύσεις στις γειτονιές, η σύγχρονη τεχνολογία και οι δυνατότητες του διαδικτύου, αλλά και τα δημοψηφίσματα σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων για καίρια θέματα που επηρεάζουν μοιραία την καθημερινότητα των κατοίκων.

«Υπαναχώρηση Καμίνη στους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους»

Τόσο η κ. Κοντούλη όσο και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρθηκαν στους λόγους για τους οποίους οι Οικολόγοι Πράσινοι διέκοψαν τη συνεργασία και την υποστήριξή τους προς τον κ. Καμίνη, μετά τον πρώτο χρόνο της εκλογής του στη δημαρχία της Αθήνας. Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος και καθηγήτρια στη Σορβόνη, Αναστασία Τσουκαλά, αναφέρθηκε σε υπαναχώρηση του κ. Καμίνη σε ό,τι αφορά τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους. Αν και το 2010 μίλαγε υπέρ των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων, όπως είπε, τον Μάρτιο 2011 «έγινε ομόφωνα δεκτή πρόταση για συνδιαλλαγή με τους διαχειριστές των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων.

Η πρόταση προσέκρουσε στην κατηγορηματική άρνηση του κ. Καμίνη, ο οποίος ήταν ανένδοτος και το υπουργικό συμβούλιο αναγκάστηκε να υποχωρήσει». Στη συνέχεια -σημείωσε η κ. Κοντούλη- εκκενώθηκαν όλοι οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και απαρίθμησε τη βίλα Αμαλία, την κατάληψη της οδού Λέλας Καραγιάννη, την Αγορά της Κυψέλης, το θέατρο Εμπρός.

Επικρίσεις για τη στάση του δημάρχου σε καίρια ζητήματα δημοσίων χώρων

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και μηχανικός Ιάκωβος Αλαβάνος εξήγησε ότι ήταν αδύνατον να υποστηριχθεί ο κ. Καμίνης μετά τη στάση του σε μια σειρά θέματα, όταν έγινε σαφές ότι προτεραιότητά του αποτελεί η υπεράσπιση ιδιωτικών συμφερόντων. Αναφέρθηκε στο θέατρο Μπάντμιντον, όπου ο δήμος -όπως είπε- δεν σεβάστηκε την απόφαση του ΣτΕ για απομάκρυνση του θεάτρου, στη συνέχεια υπήρξε νομοθετική ρύθμιση και τώρα γίνεται διαμόρφωση χώρων για να εξυπηρετηθεί ο επιχειρηματίας. Αναφέρθηκε στην κλωστοϋφαντουργία Μουζάκη, όπου και πάλι ο δήμαρχος -είπε- δεν σεβάστηκε την απόφαση του δημοτικού διαμερίσματος και πλέον σχεδιάζεται ευρεία ανοικοδόμηση και mall. Αναφέρθηκε στο σχέδιο ενοποίησης των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας με το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας και τα Κουντουριώτικα, που έχει εγκαταλειφθεί αν και η περιοχή αποτελεί ενιαίο αστικό περιβάλλον.

Όπως είπε η κ. Κοντούλη, οι ψηφοφόροι του δήμου Αθηναίων θα πρέπει να ψηφίσουν Οικολόγους Πράσινους για να συν-λειτουργούν και να συν-διαμορφώνουν τη ζωή στην πόλη. «Δημιουργούμε μια δημοτική κίνηση όχι για τον δήμο, αλλά με τον δήμο, λειτουργούμε με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας. Οι θέσεις και οι αρχές συνδιαμορφώνονται από τα μέλη, σε συνεχή και ανοικτό διάλογο με τις συνελεύσεις κάθε γειτονιάς. Όσοι και όσες θα κατέχουν θέσεις στα όργανα του δήμου, θα εναλλάσσονται στη διάρκεια της θητείας τους, καθώς επιδιώκεται όλοι και όλες και συμμετάσχουν σε θέσεις που συνεπάγονται ευθύνες» σημείωσε.