ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2014: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Κύπριοι ψηφοφόροι(βίντεο)

Ευρωεκλογές 2014: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Κύπριοι ψηφοφόροι(βίντεο)

Βρισκόμαστε μόλις δύο 24ωρα πριν τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου και το SigmaLive ενημερώνει τους Κυπρίους ότι πρέπει να ξέρουν για την εκλογική διαδικασία.

Οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 25 Μάιου θα δώσουν στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επηρεάσουν τη μελλοντική πολιτική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Κύπριοι ψηφοφόροι θα αναδείξουν 6 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) με τα αποτελέσματα από το σύνολο των 28 κρατών μελών ανακοινωθούν τα μεσάνυχτα.

Η σημασία των ευρωεκλογών είναι μεγάλη καθώς οι 751 βουλευτές του ΕΚ θα εκπροσωπούν περισσότερους από 500 εκατομμύρια πολίτες σε 28 κράτη μέλη.

H άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις ευρωεκλογές είναι υποχρεωτική, χωρίς όμως οποιεσδήποτε συνέπειες για τους εκλογείς που θα παραλείψουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ωράριο εκλογών

H ψηφοφορία διεξάγεται άμεσα και μυστικά. H ψηφοφορία αρχίζει η ώρα 7.00 π.μ. και διακόπτεται για μια ώρα, στις 12.00 το μεσημέρι. Eπαναρχίζει η ώρα 1.00 μ.μ. και συνεχίζεται κανονικά μέχρι τις 6.00 μ.μ.
Aν παραστεί ανάγκη, ο προεδρεύων υπάλληλος μπορεί, κατά την απόλυτη κρίση του, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας στο εκλογικό κέντρο μέχρι και τα μεσάνυκτα, νοουμένου ότι υπάρχουν εκλογείς οι οποίοι αναμένουν να ψηφίσουν.

Όσον αφορά τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, οι ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες από τις 8:00π.μ μέχρι τις 4:00μ.μ (ώρα Αγγλίας) και στο Βέλγιο από τις 8:00π.μ μέχρι τις 5:00μ.μ (ώρα Βελγίου).
Διακαίωμα ψήφου

Οι Ελληνοκύπριοι ψηφοφόροι ψηφίζουν με ταυτότητα ή εκλογικό βιβλιάριο, αρκεί να είναι στον κατάλογο. Οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να ψηφίσουν με ταυτότητα νέου τύπου.

Σε ό,τι αφορά κοινοτικούς εκλογείς, για να ψηφίσουν είναι απαραίτητο να προσκομίσουν το ίδιο έγγραφο που χρησιμοποίησαν κατά την εγγραφή τους στον κατάλογο.

Πώς ψηφίζουμε

Οι ψηφοφόροι δικαιούνται να ψηφίσουν είτε συνδυασμό είτε ανεξάρτητο υποψήφιο. Σε περίπτωση που οι ψηφοφόροι ψηφίσουν συνδυασμό, τότε δικαιούται μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης.
Δεν ψηφίζουμε δυο συνδυασμούς και υποψηφίους από διαφορετικούς συνδυασμούς.

Άκυρα είναι τα ψηφοδέλτια στα οποία οι ψηφοφόροι δεν χρησιμοποιούν ένα από τα επιτρεπόμενα σημεία για να ψηφίσουν το συνδυασμό ή τον ανεξάρτητο. Άκυρο θεωρείται, επίσης, το δελτίο με διακριτικά πέρα από αυτά που επιτρέπονται (σχέδια, φράσεις, κτλ).

Ρεκόρ αποχής προβλέπει ο Βοηθός Έφορος Εκλογών

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Βοηθός Έφορος Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου παρατήρησε ότι οι πολίτες στην Κύπρο είναι απογοητευμένοι κάτι που θα διαφανεί μέσα από την μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές.

«Πολύ φοβούμαι ότι θα ξεπεράσουμε κάθε προηγούμενο όριο αποχής», είπε ο κ.Δημητρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές η αποχή στην Κύπρο ξεπέρασε το 40%.

Ο Βοηθός Έφορος των εκλογών ,πρόσθεσε ότι δεν έχει πάρει μηνύματα για μαζική συμμετοχή ούτε από τους Τουρκοκυπρίους. Ωστόσο, αν οι 60 000 ψηφοφόροι κατέλθουν μαζικά τότε υπάρχει δυνατότητα να εκλέξουν ευρωβουλευτή, εξήγησε ο κ.Δημητρίου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Βοηθός Έφορος Εκλογών χαρακτήρησε πολύ καλή τη μέχρι τώρα συνεργασία με τα κόμματα των Τουρκοκυπρίων.

Δημοσίευση αποτελεσμάτων

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευθούν στις 12 το βράδυ αφού σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα θα πρέπει να έχουν κλείσει οι κάλπες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Ευρωεκλογές 2014: 380 εκατ. πολίτες στις κάλπες για τη νέα Ευρωβουλή