ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2014: 380 εκατ. πολίτες στις κάλπες για τη νέα Ευρωβουλή

Ευρωεκλογές 2014: 380 εκατ. πολίτες στις κάλπες για τη νέα Ευρωβουλή

H διαδικασία ψηφοφορίας για τη νέα Ευρωβουλή έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη 22 Μαϊου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στις άλλες 26 χώρες μέλη.

Τα πολιτικά μηνύματα των εκλογών αυτών, που αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, θα αποτελέσουν αντικείμενο μιας πρώτης ανάλυσης την Τρίτη το βράδυ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Οπως έγινε γνωστό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τις 18:00 τοπική ώρα της Κυριακής θα αρχίσει η μετάδοση των exit poll, όπως ανακοινώνονται στις πρωτεύουσες. Στις 21:00 θα γίνει μια πρώτη επίσημη εκτίμηση του ποσοστού συμμετοχής, στις 22:00 μια πρώτη προβολή κατανομής εδρών στη νέα Ευρωβουλή με βάση τα exit poll, ενώ από τις 23:00 θα αρχίσει η παρουσίαση των επίσημων αποτελεσμάτων. Η μετάδοση των επίσημων αποτελεσμάτων γίνεται αργά γιατί στην Ιταλία οι κάλπες θα κλείσουν στις 23:00 το βράδυ.

ΟΙ δημοσκοπήσεις που έγιναν τις τελευταίες βδομάδες δείχνουν ότι η πολιτική σύνθεση της νέας Ευρωβουλής θα είναι διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες. Μέχρι τώρα οι πολιτικά ακραίοι ευρωβουλευτές ήταν περιθωριοποιημένοι και το σημαντικότερο δεν αποτελούσαν απειλή για την ομαλή λειτουργία της ολομέλειας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στη νέα ολομέλεια θα βρεθούν περίπου 100-110 ευρωβουλευτές κάθε απόχρωσης: ευρωφοβικοί, ακραίοι εθνικιστές, νεοφασίστες και νεοναζί, ακραίοι αριστεροί.

Οι παραδοσιακές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, δηλαδή οι κεντροδεξιοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι σοσιαλιστές, οι φιλελεύθεροι και εν μέρει οι οικολόγοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο των κινήσεων αφού θα διαθέτουν περίπου 460-470 έδρες επί συνόλου 751, ωστόσο θα χρειάζεται πλέον να συνασπίζονται για να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις.

Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στις Βρυξέλλες, στο γεγονός ότι μια μερίδα του εκλογικού σώματος, το μέγεθος της οποίας κυμαίνεται ανάλογα με τα εσωτερικά οικονομικά προβλήματα, θα εκφράσει τη δυσφορία της επιλέγοντας ακραία κόμματα.

Κι αυτό γιατί σήμερα στην ΕΕ υπάρχουν 26 εκατ. άνεργοι, εκ των οποίων 5,5 εκατομμύρια είναι νέοι άνθρωποι κάτω των 25 ετών. Η μακροχρόνια ανεργία που θεωρείται προπομπό της φτώχειας έχει αυξηθεί κατακόρυφα στα δύο φύλα και σε όλες τις ηλικίες.

Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται και οι κυβερνήσεις, αλλά και τα θεσμικά όργανα. Οι κυβερνήσεις γιατί πάντα οικειοποιούνται τις δημοφιλείς αποφάσεις που λαμβάνουν και χρεώνουν στην Ευρώπη όλες τις επώδυνες. Τα θεσμικά όργανα φέρουν ευθύνη γιατί απέτυχαν στον επικοινωνιακό τομέα, δηλαδή στο να πείσουν τους πολίτες ότι η μεγαλύτερη ολοκλήρωση της ΕΕ είναι προς το συμφέρον τους.

Η αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος που θα δημιουργήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών περνάει μέσα από γενναίες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Κατ' αρχήν στην επιλογή των προσώπων που θα ηγηθούν των θεσμικών οργάνων, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και τα δύο όργανα χρειάζονται πολιτικούς, πεπεισμένους ευρωπαϊστές.

Το επόμενο βήμα που θεωρείται και το σημαντικότερο έχει να κάνει με την οικονομία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποδείξουν με πράξεις στους πολίτες ότι είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για την αύξηση της απασχόλησης. Θα πρέπει να κινητοποιήσουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει σήμερα η ΕΕ υπέρ της καταπολέμησης της ανεργίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται τον Ιούνιο για κινήσεις στη σωστή κατεύθυνση με στόχο την αύξηση της ροής της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στις ΜΜΕ. Θα πρέπει, τέλος οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συζητήσουν σοβαρά και να καταλήξουν ποιο θέλουν να είναι το μέλλον της ΕΕ, η οποία από τη δεκαετία του 1990 δεν έχει όραμα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Που ψηφίζω - Εκλογές 2014: Δείτε που ψηφίζουν αστυνομικοί και στρατιωτικοί