ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2014: Ψηφοδέλτια, πρώτα αποτελέσματα, exit poll και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Ευρωεκλογές 2014: Ψηφοδέλτια, πρώτα αποτελέσματα, exit poll και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Μία μόλις ημέρα μας χωρίζει από τη «μητέρα των μαχών».

Οι ευρωεκλογές 2014 χαρακτηρίζονται ίσως οι κρισιμότερες των τελευταίων 20 ετών και το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Την Κυριακή 25 Μαΐου οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν για την εκλογή αντιπροσώπων στο ευρωκοινοβούλιο ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παράλληλα θα διεξαχθεί και ο Β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δείτε αναλυτικά τα ευρωψηφοδέλτια και τους υποψηφίους όλων των βασικών κομμάτων:

Ο Σαμαράς ανακοινώνει το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

https://www.newsbomb.gr/ekloges-2014/story/432854/o-samaras-anakoinonei-to-eyropsifodeltio-tis-nd

Ευρωεκλογές 2014: Αυτό είναι το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

https://www.newsbomb.gr/ekloges-2014/story/449828/eyroekloges-2014-ayto-einai-to-eyropsifodeltio-toy-syriza

Ευρωεκλογές 2014: Το ευρωψηφοδέλτιο παρουσίασε η Χρυσή Αυγή

https://www.newsbomb.gr/ekloges-2014/story/443496/eyroekloges-2014-to-eyropsifodeltio-paroysiase-i-hrysi-aygi

Ευρωεκλογές 2014: Αυτό είναι το ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού

https://www.newsbomb.gr/ekloges-2014/story/449832/eyroekloges-2014-ayto-einai-to-eyropsifodeltio-toy-potamioy

Ευρωεκλογές 2014: Αυτός είναι το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς

https://www.newsbomb.gr/ekloges-2014/story/450136/eyroekloges-2014-ayto-einai-to-eyropsifodeltio-tis-elias

Ευρωεκλογές 2014: Αυτό είναι το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

https://www.newsbomb.gr/ekloges-2014/story/450138/eyroekloges-2014-deite-to-eyropsifodeltio-toy-kke

Ευρωεκλογές 2014: Ευρωψηφοδέλτιο νίκης – ανατροπής από τους ΑΝΕΛ

https://www.newsbomb.gr/politikh/story/432203/eyropsifodeltio-nikis-%E2%80%93-anatropis-apo-toys-anel

Ευρωεκλογές 2014: Στη δημοσιότητα το ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ

https://www.newsbomb.gr/ekloges-2014/story/428485/sti-dimosiotita-to-eyropsifodeltio-tis-dimar

Δείτε πού ψηφίζετε

Μέσω της εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών μπορούν οι ψηφοφόροι να βρουν το εκλογικό τους κέντρο για τις ευρωεκλογές του 2014 οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 25 Μαΐου.

Ο εκλογέας με το όνομα του, το επώνυμο, το όνομα πατρός του και το έτος γέννησης του μπορεί μέσω του υπολογιστή του να δει που θα ψηφίσει για τις ευρωεκλογές 2014 αλλά και για τον Β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σε ποιο τηλέφωνο θα μάθετε το εκλογικό σας κέντρο

Εκτός από το διαδίκτυο οι εκλογείς μπορούν να δουν που ψηφίζουν και από το τηλέφωνο.

Ενεργή είναι η υπηρεσία «ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ» ώστε να ενημερώνονται οι ψηφοφόροι το που θα ψηφίσουν και έχει αναπτύξει το υπουργείο Εσωτερικών. Ειδική εφαρμογή αλλά και τηλεφωνικό κέντρο έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών ώστε οι εκλογείς να μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν στις εκλογές.

Το τηλέφωνο για το «ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ», που μπορούν να καλούν οι ψηφοφόροι είναι το 2131361500.

Οι ώρες εξυπηρέτησης είναι από Δευτέρα έως Σάββατο τις ώρες από 09:0 έως και 19:00 ενώ την Κυριακή μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν από τις 07:00 έως τις 19:00.

Πόση άδεια δικαιούστε για τις Ευρωεκλογές

Η άδεια για τις εκλογές 2014 εκλογική άδεια που δίδεται για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι και στον ιδιωτικό τομέα με αποδοχές εκτός από την εκλογική άδεια που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και καθορίζεται κάθε φορά που διεξάγονται εκλογές με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια. Η διάρκειά της είναι ανάλογη με τη χιλιομετρική απόσταση.

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ΄ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

3. Για όσους εκ των μισθωτών, που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας είναι εργάσιμη ημέρα, και θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο της παρούσας.

4. Η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετά αποδοχών.

Τι ισχύει για τους ετεροδημότες στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου

Στις ευρωεκλογές (όχι για τις τοπικές εκλογές), οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα με τους λοιπούς εκλογείς, μόνο εφόσον είχαν παλαιότερα εγγραφεί σε ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών και δεν ζήτησαν να διαγραφούν, καθώς και όσοι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι 14 Μάρτη 2014 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Διαφορετικά, ψηφίζουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Αν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, για τους ετεροδημότες θα υπάρχει η ένδειξη Ε πριν από το όνομά τους και δε θα μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ψηφίστε

Οι σταυροί προτίμησης

Στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις ευρωεκλογές μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης σημειώνοντας τον στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός υποψηφίου.

Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Σχετικά με τις επαναληπτικές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Όσον αφορά τις επαναληπτικές εκλογές για εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, ο εκλογέας δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο, δεδομένου ότι, η ψηφοφορία αυτή επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους δημάρχους ή περιφερειάρχες των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Στις 19:00 το Νewsbomb.gr θα μεταδώσει άμεσα τα exit poll για τους μεγάλους δήμους και περιφέρειες της χώρας, ενώ αργότερα θα ξεκινήσει η αντίστοιχη διαδικασία για τις Ευρωκάλπες.

Το βράδυ της Κυριακής οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη κατανομή των εδρών της Ευρωβουλής ανά πολιτική ομάδα, η οποία θα βασίζεται σε εκτιμήσεις και σε exit poll, αργά το βράδυ της Κυριακής

Συγκεκριμένα μία πρώτη εκτίμηση αναμένεται να γίνει στις 23:00.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ΕΚ, τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν τη 1:00 της Δευτέρας.

Οι εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων θα καθυστερήσουν διότι, όπως εξήγησε η υπηρεσία Τύπου του ΕΚ, οι κάλπες δεν κλείνουν την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες, πχ. στην Ιταλία οι κάλπες κλείνουν την Κυριακή στις 23:00.

Έως τη Δευτέρα το βράδυ τα οριστικά αποτελέσματα

Σε ό,τι αφορά τη σταυροδοσία για τις ευρωεκλογές, ανακοινώθηκε ότι έχει γίνει προετοιμασία προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τη Singular, να μπορέσουν να παραδώσουν στη ροή των αποτελεσμάτων, τη σταυροδοσία των υποψηφίων ευρωβουλευτών αλλά και οριστικά στοιχεία για τα ελληνικά κόμματα που εκλέγονται στο Ευρωκοινοβούλιο έως τη Δευτέρα το βράδυ.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Διαβάστε επίσης:

Αποτελέσματα εκλογών 2014: Τα τελικά στοιχεία για τις Δημοτικές και οι πρώτες εκτιμήσεις

Εκλογές 2014: Δικαιολογίες περί άγνοιας… τέλος

Μάθετε πρώτοι τα αποτελέσματα των εκλογών

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις ευρωεκλογές

Δείτε εδώ live τα αποτελέσματα από το ΥΠΕΣ

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις εκλογές 2014