ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Ο Συνήγορος του Πολίτη επιμένει στην ψήφο των 18άρηδων

Εκλογές 2015: Ο Συνήγορος του Πολίτη επιμένει στην ψήφο των 18άρηδων

Τις διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται από το νομοθετικό σύστημα, για να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των περίπου 100.000 νέων εκλογέων στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, επαναλαμβάνει η Συνήγορος του Πολίτη, καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν είναι θέμα παρανομίας, είναι ένα πρόβλημα το οποίο καλό θα ήταν να αντιμετωπιστεί» υπογραμμίζει η κ. Σπανού για το ζήτημα της ψήφου των ατόμων που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μέσα στο 2015 και οι οποίοι αδικούνται ως προς την άσκηση του πολιτικού τους δικαιώματος. Υπογραμμίζει δε ότι για την επίλυση του ζητήματος προβλέπονται οι νόμιμες διαδικασίες, αρκεί να κινητοποιηθούν άμεσα οι μηχανισμοί.

Η κ. Σπανού διευκρινίζει ότι το πρόβλημα δημιουργείται γιατί ο νόμος προβλέπει μεν την ψήφο των εκλογέων στην ηλικία των 18 ετών, η ενημέρωση, όμως, των εκλογικών καταλόγων γίνεται το μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους, με αποτέλεσμα όταν γίνονται εκλογές στις αρχές του έτους να μην είναι συμπληρωμένοι οι κατάλογοι με τους νέους ψηφοφόρους.

Αυτό προβλέπεται από τον νόμο, σημειώνει η κ. Σπανού, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ένα ζήτημα, διότι αφενός προβλέπεται η ψήφος, αφετέρου δεν είναι τεχνητά εφικτό.

Για την υπέρβαση του προβλήματος το οποίο είναι νομικό μεν, αλλά στην ουσία τεχνικό, η ανεξάρτητη Αρχή πρότεινε στο υπουργείο Εσωτερικών τις εξής λύσεις:

Η μία, αναφέρει η κ. Σπανού, επειδή είναι κλειστή η Βουλή και δεν μπορεί να γίνει μια πράξη τροποποίησης του νόμου, να γίνει με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να προβλεφθεί η κατ' εξαίρεσιν ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων όχι τον Φεβρουάριο, αλλά νωρίτερα, καθώς αφορά ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.

Η δεύτερη λύση έχει να κάνει με τη χρήση μιας γνωστής διαδικασίας, η οποία χρησιμοποιείται για τους ψηφοφόρους οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για οποιονδήποτε άλλον λόγο. Στην περίπτωση αυτήν, προσκομίζουν στο εκλογικό τμήμα μια βεβαίωση από το δήμο, ότι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και με βάση αυτήν ψηφίζουν. Αυτό θα μπορούσε να συνοδευτεί με μια εγκύκλιο προς τις εφορευτικές επιτροπές, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εφαρμογή του. Ενδεχομένως, να προβλεφθεί ένα εκλογικό τμήμα γι' αυτούς τους εκλογείς, ανά δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα, ανάλογα με τις ανάγκες, ούτως ώστε όποιο ζήτημα προκύπτει να αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο.

Για την επίτευξη αυτών των λύσεων, συμπληρώνει η κ. Σπανού, θα πρέπει να κινηθεί άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών, γιατί στενεύουν τα περιθώρια. Έτσι κι αλλιώς, τα δεδομένα όλα υπάρχουν μηχανογραφημένα, οπότε ο δήμος μπορεί να εντοπίσει τα άτομα που συμπληρώνουν την απαιτούμενη ηλικία. Απαιτείται ενεργοποίηση αρμοδίων, με κεντρική πρωτοβουλία, γιατί υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από το νόμο. «Δεν είναι θέμα παρανομίας, είναι θέμα, όμως, το οποίο καλό θα ήταν να αντιμετωπιστεί, γιατί οι νέοι ψηφοφόροι θεωρητικά ψηφίζουν, αλλά στην περίπτωση αυτήν δεν προλαβαίνουν», καταλήγει η κ. Σπανού.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2015-Συνήγορος του Πολίτη: Υπάρχουν λύσεις για να ψηφίσουν οι 18άρηδες

Εκλογές 2015: Δεν θα ψηφίσουν οι 18άρηδες στις 25 Ιανουαρίου

Εκλογές 2015: Να ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης των ψηφοφόρων

Σχετικές ειδήσεις