ΕΚΛΟΓΕΣ

Ηράκλειο: Χάος με τους εκλογικούς σάκους

Ηράκλειο: Χάος με τους εκλογικούς σάκους
Σχεδόν 144 εκλογικοί σάκοι αγνοούνταν μέχρι χθες (27/5)
patris.gr

Αποτελέσματα Εκλογών 2019:  Αγνοούνται 50 τμήματα- Τρομάζουν τα λάθη

Eκλογές… τρόμου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εκλογική διαδικασία της 26ης Μαϊου! Μέσα στη νύχτα και ενώ ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων και των σταυρών, δικαστικοί αντιπρόσωποι σήκωσαν τα χέρια ψηλά, καλώντας απελπισμένοι το Πρωτοδικείο: ή στέλνετε κάποιον να βοηθήσει ή εμείς εγκαταλείπουμε και φεύγουμε.

Δικαστικοί αντιπρόσωποι κατέρρευσαν, άλλοι ψυχολογικά, άλλοι οργανικά. Υπήρξε περίπτωση δικηγόρου από το Ηράκλειο, ο οποίος χρειάστηκε να αντικατασταθεί επειγόντως με γνωμάτευση γιατρού που ανέφερε ότι είχε υποστεί υπερκόπωση και αφυδάτωση.

Τρεις δικαστικοί αντιπρόσωποι αντικαταστάθηκαν για λόγους υγείας. Ασύλληπτες καταστάσεις εκτυλίχθηκαν μέσα στη νύχτα με το Πρωτοδικείο Ηρακλείου να βρίσκεται σε συναγερμό και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Άρη Ροζάκη να τρέχει 24 ώρες το 24ωρο να «σώσει» την κατάσταση με την γνωστή νηφαλιότητα που τον διακρίνει.

Οι τηλεφωνικές γραμμές του Πρωτοδικείου παρέπεμπαν σε γραμμή βοήθειας SOS. Ορισμένοι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονταν σε κατάσταση νευρικού κλονισμού. Ένα τσαφ ήταν να παρατήσουν τα πάντα και να το βάλουν στα πόδια. Σε ρόλο…ψυχολόγου προσπαθούσαν να τους ηρεμήσουν μέχρι να στείλουν βοήθεια με τον διορισμό βοηθών.

Η απειρία και ο φόρτος έφεραν τραγικά λάθη

Σχεδόν 144 εκλογικοί σάκοι αγνοούνταν μέχρι τις 8.30 χθες το πρωί μαζί με τους δικαστικούς αντιπροσώπους τους. Όσο περνούσαν οι ώρες προσέρχονταν σιγά-σιγά για την παράδοσή τους στα αρμόδια συνεργεία του Πρωτοδικείου ενώ μέχρι τις 8 χθες το βράδυ εκκρεμούσε η παράδοση ακόμα 50 εκλογικών σάκων!

Καταγράφεται δηλαδή τρομακτική καθυστέρηση που αναπόφευκτα «φρενάρει» την όλη διαδικασία ελέγχου, κυρίως σε ό,τι αφορά τη σταυροδοσία.

Ακόμα περισσότερο όμως τρομάζουν τα τραγικά λάθη που εντοπίζονται από έναν πρώτο έλεγχο στα βιβλία υπέρ διαλογής. Δικαστικοί υπάλληλοι…τραβούν τα μαλλιά τους καθώς διαπιστώνεται, σε πολλές περιπτώσεις, ότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι τα έχουν κάνει κοινώς «σαλάτα» .

Δεν υπάρχει καμία αντιστοιχία φακέλων και ψηφισάντων, εντοπίζονται σταυροί που δεν έχουν περαστεί ή έχουν περαστεί σταυροί που δεν υπάρχουν. Ουκ ολίγοι δικαστικοί αντιπρόσωποι προσήλθαν στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου χωρίς καν να έχουν συμπληρώσει τα βιβλία που συνοδεύουν τους εκλογικούς σάκους ή έχουν συμπληρώσει τα κουτάκια με σταυρό, χ και γραμμές αντί τους προβλεπόμενους αριθμούς με βάση την αρίθμηση του κάθε ψηφοδελτίου του κάθε συνδυασμού και του κάθε υποψήφιου. Το βιβλίο υπέρ διαλογής είναι γεμάτο κουτάκια, εκ των οποίων τα μισά αφορούν τους συνδυασμούς, τα άλλα μισά τους υποψήφιους.

Για παράδειγμα σε έναν πρώτο έλεγχο που έγινε χθες σε έξι βιβλία υπέρ διαλογής, στα τρία εντοπίστηκαν τραγικά λάθη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανοιχθεί ο εκλογικός σάκος, να ελεγχθεί εξονυχιστικά προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν τα λάθη αυτά.

Χθες, πάρα πολλοί δικαστικοί αντιπρόσωποι υποχρεώθηκαν να πάνε σε μία άκρη ή ακόμα και στο σπίτι τους προκειμένου να επαναλάβουν τη διαδικασία συμπλήρωσης των βιβλίων με βάση τις οδηγίες του νόμου.

«Έτσι που πάει το πράγμα θα πρέπει να κάνουμε δεύτερες εκλογές» σχολίαζε έμπειρη δικαστική υπάλληλος, η οποία έχει «φάει» τις εκλογές με το κουτάλι. «Και τι θα δουν τα μάτια μας όταν θα ανοίξουμε τους σάκους…».

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μέχρι την Πέμπτη το αργότερο το Πρωτοδικείο Ηρακλείου θα πρέπει να έχει έτοιμα τα αποτελέσματα και αυτό μοιάζει σχεδόν …ακατόρθωτο με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Όμως επιλογή δεν υπάρχει. Ήδη δίνουν μάχη με τον χρόνο και σε πολλές περιπτώσεις δοκιμάζονται οι αντοχές τους για να «τρέξει» η διαδικασία.

Η κούραση είναι εξαντλητική. Πονάνε χέρια-πόδια, κάποιοι φορούν κολάρο αφού το αυχενικό τούς έχει «τσακίσει», σε άλλους δεν βγαίνει καν η φωνή. Και έρχεται και δεύτερος γύρος εκλογών και ακολουθούν και οι εθνικές. Γνωστός δικαστής, ο οποίος διακρίνεται για το θάρρος της γνώμης του, θέλησε να σχολιάσει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στα Πρωτοδικεία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

«Αυτή η απαράδεκτη εικόνα που βλέπουμε χθες και σήμερα στα Πρωτοδικεία όλης της χώρας, από τους δικαστικούς αντιπροσώπους που παραδίδουν τους σάκους και από τους γραμματείς και δικαστές που παραλαμβάνουν, δεν προσβάλλει απλά τον νομικό πολιτισμό μας, αλλά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το έτος 2019 να ψηφίζουμε σε 4 κάλπες, να γράφουμε 10 βιβλία, πρακτικά για το Πρωτοδικείο, για τον Δήμο, την Περιφέρεια, τον αντιπεριφερειάρχη, πρακτικά που δεν θα δει ΠΟΤΕ κανείς, να στέλνουμε τηλεγραφήματα ΠΑΝΤΟΥ, ενώ έχουμε στείλει ήδη τα αποτελέσματα με το κινητό, να κάνουμε 40.000 τμήματα χωρίς να επαρκεί ο αριθμός των δικαστικών αντιπροσώπων, αλλά και των σχολείων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τμήματα χωρίς τουαλέτα, αλλά και χωρίς φώτα, να ψάχνουμε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, κατά κανόνα ελεύθερους επαγγελματίες που είτε δουλεύουν είτε έχουν μια μέρα για να ξεκουραστούν κ.τλ. δεν είναι απαράδεκτο, είναι εγκληματικό!».

Πηγή:patris.gr

Δείτε ΕΔΩ όλα τα αποτελέσματα των Εκλογών 2019

Διαβάστε επίσης:

«Έγινε το θαύμα»: Βγήκε από την Εντατική η 8χρονη Αλεξία