ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΔΝΤ και ΕΚΤ «σφάζονται» για το ποιος θα πρωτοπληρωθεί

ΔΝΤ και ΕΚΤ «σφάζονται» για το ποιος θα πρωτοπληρωθεί

Αν νομίζετε ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ «σφάζονται» για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και για την 5η αξιολόγηση πλανάστε πλάνην οικτρά. Το πιθανότερο είναι ότι ξιφουλκούν για το ποιος θα πληρωθεί γρηγορότερα μέσα στο καλοκαίρι.

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ – ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Του Κώστα Τσιτούνα

Ο καυγάς- όπως λέει ο σοφός λαός - γίνεται για το… πάπλωμα. Και το πάπλωμα είναι πολύ ακριβό. Μόνο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το πάπλωμα θα φτάσει τα 6,7 εκατομμύρια ευρώ!!!

Αυτό είναι το ποσό που πρέπει να δώσει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δυστυχώς τόσο το ΔΝΤ, όσο και η ΕΚΤ δεν λειτουργούν με πολιτικά κριτήρια. Η στρατηγική των τεχνοκρατών είναι παγκοσμίως η ίδια, ακόμα κι αν πρόκειται για κράτη: «Πάρε όσα πιο πολλά μπορείς από τον πελάτη». Σε αυτές τις περιπτώσεις ο δανειστής είναι ικανός να μεταχειριστεί οποιαδήποτε στρατηγική, αρκεί να πάρει πρώτος τα λεφτά του, παραγκωνίζοντας οποιουσδήποτε άλλους δανειστές.

Για να το εξηγήσουμε πιο αναλυτικά, το Βερολίνο γνωρίζει πολύ καλά ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει στην ΕΚΤ το ποσό των 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για τον λόγο αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα καθυστερούν τις πληρωμές και τη διαπραγμάτευση προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες. Με τον τρόπο αυτό έχουν κατορθώσει να συγκεντρώσουν 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία παρακρατούν σκοπίμως προκειμένου να σιγουρευτούν ότι τα 3,5 δισεκατομμύρια τον Ιούλιο και τα 3,2 δισεκατομμύρια τον Αύγουστο θα τα πάνε μόνο προς την ΕΚΤ και όχι προς το ΔΝΤ.

Είναι προφανές ότι το Βερολίνο είναι πολύ δυσαρεστημένο που εδώ και ένα χρόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις αποπληρώνουν μόνο τις υποχρεώσεις τους προς το ΔΝΤ.

Ας μην ξεχνάμε ότι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πληρώσει στο ΔΝΤ 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ και θα δώσει επιπλέον 770 εκατομμύρια, πάλι προς το ΔΝΤ, την Τρίτη στις 12 Μαΐου 2015.

Εκτός από τα παραπάνω χρήματα η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει μέσα στον Ιούνιο 1,563 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ σε τέσσερις δόσεις.

Οι δυο θεσμοί καίγονται για το ποιος θα πρωτοπάρει τα χρήματά του μέσα στο καλοκαίρι. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια, αφού αυτή είναι η φιλοσοφία των αγορών.

Ο πολυσχιδής κύριος Σόιμπλε και η παρέα του δεν πρόκειται να δώσουν τώρα χρήματα τα οποία θα πάνε απευθείας στο αμερικανικό ταμείο. Θα περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να στεγνώσει τα δημόσια ταμεία για να πληρώσει το Ταμείο και κατόπιν ο κ. Ντράγκι θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για να πληρωθούν και οι τόκοι της ΕΚΤ.

Τα υπόλοιπα περί προβλημάτων με τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ είναι για τα παράθυρα των τηλεοράσεων και για τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης.

Σχετικές ειδήσεις