ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Αποκλειστικό: Βρέθηκαν 24 πηγές εσόδων για συντάξεις

Αποκλειστικό: Βρέθηκαν 24 πηγές εσόδων για συντάξεις

Στη σκληρή μάχη που δίνει λεπτό προς λεπτό η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group για να μην κοπεί ούτε ένα ευρώ από τις παρεχόμενες συντάξεις, σήμερα το πρωί, ο Έλληνας εκπρόσωπος στις συνομιλίες κος Χουλιαράκης, έβγαλε ένα νέο άσο με 24 επιλεγμένες και κοστολογημένες πηγές εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, ώστε να μπορούν να λειτουργούν χωρίς την αναγκαία χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Μόνο για το ΙΚΑ η κρατική επιχορήγηση φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Όπως μου αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ρωμανιάς έχουν βρεθεί ήδη 24 πηγές χρηματοδότησης των ταμείων που μπορούν να βάλουν φραγμό στη μείωση των συντάξεων που ζητάνε οι Θεσμοί πιεστικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Ρωμανιάς, αποδεχόμενος καταρχήν το γεγονός ότι έτσι όπως λειτουργούν σήμερα τα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ κ.λπ.) είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να «σκάσουν», αποκάλυψε ότι μετά από μελέτες και έρευνες έχουν βρεθεί 24 πηγές χρηματοδότησης των ταμείων και αυτή θα είναι η πρόταση της ελληνικής πλευράς στους Θεσμούς για να μην γίνει ουδεμία αλλαγή στις παρεχόμενες συντάξεις.

Ίσως υπάρξει μια μικρή υποχώρηση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, με μείωση 20% των υψηλών επικουρικών συντάξεων από 1.000 ευρώ και πάνω τον μήνα.

Ο κ. Ρωμανιάς αποκάλυψε μια μόνο από τις 24 πηγές για τα ταμεία, μιλώντας για ένα ποσοστό που θα καταβάλουν στα ασφαλιστικά ταμεία οι εταιρείες που θα αναλαμβάνουν δημόσια έργα.

Από την έρευνα του Newsbomb αποκαλύπτεται ότι για ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων θα καταβάλλεται και ένα μέρος των κρατικών εσόδων από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και επίσης ένα μέρος από τα κρατικά κέρδη που θα υπάρχουν από την πώληση ή ενοικίαση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συχνοτήτων.

Βέβαια, τα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία από τις πηγές αυτές είναι φανερό ότι είναι μακροπρόθεσμα κι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα με τους Θεσμούς που ζητάνε άμεσα μέτρα για τη σωτηρία των ταμείων (περικοπές συντάξεων, επιδομάτων κ.λπ.).

Σχετικές ειδήσεις