ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Μάτι: Νέες αποκαλύψεις - «Ο μηχανισμός είχε καταρρεύσει - Μου έκρυβαν στοιχεία»

Μάτι: Νέες αποκαλύψεις - «Ο μηχανισμός είχε καταρρεύσει - Μου έκρυβαν στοιχεία»
Intime News

«Έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην φτάσω να συντάξω αυτό το πόρισμα και άρα να κρύψουν τις ευθύνες τους. Ζητούσα στοιχεία που μου τα έκρυβαν και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην τα πάρω ποτέ. Δεν μου έδιναν ούτε καν το δελτίο πυρκαγιάς...»

Ο τεχνικός σύμβουλος των θυμάτων της δολοφονικής φωτιάς στο Μάτι αποκαλύπτει μιλώντας στο CNN Greece ότι κάποιοι προσπάθησαν να του βάλουν εμπόδια στην έρευνα της πραγματογνωμοσύνης που έκανε για να βρει ποιοι ευθύνονται για το θάνατο 102 συνανθρώπων μας.

«...Έκανα έρευνα δύο ολόκληρα χρόνια και κάποιοι έβαζαν τοίχο μπροστά μου. Κάποιοι δεν ήθελαν να αποκαλυφθεί ότι ο μηχανισμός στη πυρκαγιά ήταν ανύπαρκτος και ότι εκείνη την ημέρα δεν λειτούργησε τίποτα όπως έπρεπε...», συμπληρώνει στο CNN Greece ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Ένα πόρισμα «φωτιά» για το πώς λειτούργησε ο ανύπαρκτος μηχανισμός στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι παραδόθηκε σήμερα στον ανακριτή που ασχολείται με την υπόθεση. Ο αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής που έφτασε μέχρι τη θέση του υπαρχηγού ανέλαβε εδώ και δύο χρόνια την έρευνα για την εθνική τραγωδία και τα συμπεράσματά του είναι αποκαλυπτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομικής συντάκτριας του CNN Greece, Μίνας Καραμήτρου δεν διστάζει να αναφέρει ότι το Κράτος ήταν διαλυμένο, ο μηχανισμός είχε καταρρεύσει, ότι δεν υπήρχε σχέδιο συντονισμού, οργάνωση και ότι τελικά ο καθένας έκανε ό,τι πίστευε και έκρινε.

Στις 400 σελίδες του πορίσματος υπάρχει καταγεγραμμένο με χάρτες το σημείο που βρισκόταν κάθε πυροσβεστικό όχημα. Υπάρχουν οι εντολές για τις μετακινήσεις των αεροσκαφών αλλά και οι ενέργειες κάθε αξιωματικού και αξιωματούχου όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Γίνεται λεπτομερής αναφορά στις επικοινωνίες που υπάρχουν στο καταγραφικό ενώ αποδίδονται ονομαστικά οι ευθύνες σε κάθε πρόσωπο.

Σε ένα άλλο σημείο του πρίσματος γίνεται μνεία στο γεγονός ότι ούτε ο αρχηγός αλλά ούτε και ο υπαρχηγός του σώματος βρίσκονταν στη φωτιά επί τόπου για να συντονίζουν και να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο. Έμειναν και οι δυο στο κέντρο επιχειρήσεων για να ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία. Μάλιστα ο κύριος Γκουρμπάτσης αναφέρει και την περίπτωση ενός αξιωματικού που από το στίγμα του οχήματός του φαίνεται να απομακρύνεται από τη φωτιά όταν αυτή πλησιάζει στο σημείο που είναι και να μην μένει για να στήσει το μηχανισμό αντιμετώπισής της. Επίσης σύμφωνα πάντα με τον εμπειρογνώμονα των οικογενειών, κάποιοι αξιωματικοί καθυστερούσαν να πάνε στη φωτιά καθώς όπως αναφέρει, έβλεπαν ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά «και ήθελαν να αποφύγουν ευθύνες...».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ.: Μην κάνετε αυτό το λάθος όταν φύγετε για διακοπές