ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΑ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Κατασκοπεία: Θρίλερ με το λάπτοπ του γραμματέα του προξενείου - «Ασχολούμαι με πολιτιστικά θέματα»

Κατασκοπεία: Θρίλερ με το λάπτοπ του γραμματέα του προξενείου - «Ασχολούμαι με πολιτιστικά θέματα»

Μέσω μίας κοινής τους φίλης γνώρισε τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου ο μάγειρας που κατηγορείται για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Η γυναίκα αυτή, η οποία δεν σχετίζεται με την υπόθεση, τους έφερε σε επαφή, καθώς οι δυο τους είχαν δύο «κοινά στοιχεία». Την καταγωγή τους από τη Ροδόπη και το θρήσκευμα.

Ο δικηγόρος του μάγειρα, Στέλιος Αλεξανδρής, δηλώνει στο newsbomb.gr ότι «ο πελάτης μου είναι Έλληνας πολίτης, μόνιμος κάτοικος Κομοτηνής, παντρεμένος με ένα παιδί, και δεν έχει καμία σχέση με πράξεις κατασκοπείας. Είναι επί 30 χρόνια ναυτικός και έχει λευκό ποινικό μητρώο».

Στην προανακριτική του κατάθεση ο μάγειρας φέρεται να είχε ομολογήσει στις ελληνικές Αρχές ότι έστειλε στον γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο φωτογραφίες και πληροφορίες για απόρρητα στρατιωτικά δεδομένα της Ελλάδας. Στην απολογία που θα δώσει τη Δευτέρα στην Ανακρίτρια της Ρόδο φαίνεται, ωστόσο, ότι θα αλλάξει την προανακριτική του κατάθεση, δηλώνοντας ότι δεν είχε καμία σχέση με κατασκοπεία.

Ο γραμματέας και ο μάγειρας φέρονται να είχαν ανταλλάξει sms, στα οποία ο ναυτικός ενημέρωνε για την παρουσία και τον αριθμό στρατιωτικών σε πλοίο που πήγαιναν στο Καστελόριζο.

«Ο πελάτης μου δεν είχε καν υπολογιστή. Του κατασχέσανε από την καμπίνα του ένα κινητό και ένα ραδιοφωνάκι», προσθέτει ο κ. Αλεξανδρής. Ο μάγειρας φέρεται να είχε υποστηρίξει ότι ο γραμματέας του προξενείου τον πίεζε για να του δίνει πληροφορίες για κωδικούς ελληνικών πολεμικών πλοίων αλλά και για τον αριθμό των στρατιωτικών που πηγαίνουν στη Μεγίστη.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το αίτημα του επικεφαλής του τουρκικού προξενείου Ρόδου για να επιστραφούν το υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνο και ο υπηρεσιακός ηλεκτρονικός υπολογιστής του 35χρονου γραμματέα, ο οποίος έχει συλληφθεί και κατηγορείται για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας.

Όπως εξηγούν πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, το αίτημα είναι αίολο, καθώς με βάση την κείμενη νομοθεσία τα αντικείμενα δεν κατασχέθηκαν σε χώρο όπου υπάρχει διπλωματική ασυλία (π.χ. στο προξενείο) αλλά στο σπίτι του 35χρονου στη Ρόδο. Η οριστική απόφαση, βέβαια, θα εκδοθεί από το δικαστικό συμβούλιο όπου θα συνεδριάσει εντός των ημερών. Το επιχείρημα της τουρκικής πλευράς είναι ότι πρόκειται για υλικό το οποίο ανήκει σε άλλη χώρα.

Ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου Ρόδου φέρεται να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση και ότι ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με διοικητικά και πολιτιστικά θέματα. Φέρεται, επίσης, να υποστηρίζει ότι πέραν της κοινωνικής γνωριμίας με τον 56χρονο μάγειρα δεν υπάρχει τίποτα άλλο, πολλώ δε μάλλον εμπλοκή του σε υπόθεση κατασκοπείας.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των φορητών υπολογιστών και τηλεφώνων που κατασχέθηκαν στο σπίτι του, επικαλέστηκε διεθνή συνθήκη σχετιζόμενη με το διπλωματικό απόρρητο.

Αρμόδιοι αξιωματούχοι, που ρωτήθηκαν σχετικά, διευκρίνισαν ότι η ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι η περαιτέρω αξιολόγηση της υπόθεσης θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η έρευνα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ για δράση και άλλων κατασκόπων σε ακριτικά νησιά.

«Ήταν φορτικός»

Ο κ. Αλεξανδρής είδε χθες Σάββατο τον μάγειρας στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ., όπου κρατείται σε χωριό της Ρόδου.

«Ο πελάτης μου κατηγορείται για τρία αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Το πρώτο είναι η υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού. Το δεύτερο η παραβίαση μυστικών της πολιτείας και το τρίτο είναι η κατασκοπεία. Και τα τρία είναι κακουργήματα. Ο πελάτης μου αρνείται τις κατηγορίες. Τον είδα για πρώτη φορά το πρωί στο χώρο όπου κρατείται. Οι Αρχές τον κρατάνε σε διαφορετικό χώρο από αυτόν όπου βρίσκεται ο γραμματέας του προξενείου που κατηγορείται για την ίδια υπόθεση. Εμείς αρνούμαστε τις κατηγορίες. Η δικογραφία δεν έχει στοιχεία που να εμπλέκουν τον πελάτη μου σε υπόθεση κατασκοπείας. Ο πελάτης μου υποστηρίζει ότι ο γραμματέας προσπάθησε να τον εμπλέξει ζητώντας του κωδικούς από πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στο Καστελόριζο. Ο γραμματέας είχε γίνει φορτικός και τότε ο μάγειρας έπαψε να του σηκώνει το τηλέφωνο. Αυτό έγινε στις αρχές του Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ο μάγειρας διέγραψε το τηλέφωνο του γραμματέα από το κινητό του τηλέφωνο. Από τότε διέκοψε κάθε επαφή μαζί του και δεν μίλησαν ξανά. Είναι διαφορετικό να ζητάς από κάποιον να γίνει κατάσκοπος και διαφορετικό να είσαι κατάσκοπος. Ο γραμματέας του ζητούσε κωδικούς καραβιών που ήταν στο λιμάνι του Καστελόριζου. Ο πελάτης μου, ωστόσο, του εξήγησε ότι δεν θέλει να ανακατευτεί με τέτοια πράγματα».

Ο μάγειρας και ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου θα απολογηθούν τη Δευτέρα στην τακτική Ανακρίτρια Ρόδου. Ο κ. Αλεξανδρής αναφέρει ότι θα ζητήσει να αναβληθεί η Ανάκριση έως ότου φτάσουν στη Δικαιοσύνη τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων από την εξέταση των κινητών τηλεφώνων και των λάπτοπ που κατασχέθηκαν.

alexandrisssss.jpg
Ο δικηγόρος κ. Στέλιος Αλεξανδρής

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.