ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Με κάμερες και αριθμούς από σήμερα οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ και της ΟΠΚΕ

Με κάμερες και αριθμούς από σήμερα οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ και της ΟΠΚΕ

Πρεμιέρα ακόμα και μέσα στην ημέρα θα κάνουν οι κάμερες στις στολές των αστυνομικών της ομάδας ΔΡΑΣΗ και της ΟΠΚΕ

Παράλληλα οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ θα φέρουν και έναν αριθμό που θα αποτελεί την «ταυτότητά» τους ώστε η κεντρική υπηρεσία της ομάδας να γνωρίζει ποιος αριθμός κράνους αντιστοιχεί σε ποιον αστυνομικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΡΕΝ ο αριθμός αυτός θα είναι εύχρηστος, απλός και δεν θα είναι ο αριθμός μητρώου του αστυνομικού.

Το συγκεκριμένο μέτρο δεν αποκλείεται, μάλιστα, να εφαρμοστεί από σήμερα.

Από σήμερα οι αστυνομικοί των δύο ομάδων της ΕΛΑΣ θα φέρουν κάμερα στη στολή καθώς ξεπεράστηκαν και τα τελευταία προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί σε σχέση με διατάξεις για τα προσωπικά δεδομένα.

Σε πρώτη φάση κάμερα στη στολή θα φέρει ο επικεφαλής της κάθε ομάδας με στόχο στο άμεσο μέλλον κάμερες να τοποθετηθούν σε όλους τους αστυνομικούς της ΔΡΑΣΗ και της ΟΠΚΕ.

Το μέτρο αυτό είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας τον Αλέξη Τσίπρα για την αστυνομική βία λέγοντας ότι «η άποψή μου είναι ότι όλες οι δυνάμεις, ΔΙΑΣ, Άμεση Δράση, ΜΑΤ, πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου, για να μη μπορεί κανείς να κατασκευάζει γεγονότα κατά το δοκούν».

Οι κάμερες αυτές θα είναι μικρού μεγέθους (λίγο μικρότερες από τον ασύρματο των αστυνομικών) και θα δίνουν live εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Στόχος είναι η επόπτευση των επιχειρησιακών ενεργειών, προκειμένου να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά (καταγγελίες για αστυνομική βία κλπ).

Αρχικά, οι κάμερες θα δίνουν απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων στην Κατεχάκη ενώ όταν ο εισαγγελέας θα δίνει το «πράσινο φως» θα γίνεται και καταγραφή.

Συνολικά από σήμερα 20 κάμερες θα διαθέτουν αντίστοιχες ομάδες της ΔΡΑΣΗ και της ΟΠΚΕ ενώ όταν θα ολοκληρώνουν τη βάρδια τους ενώ τις αντίστοιχες κάμερες θα παραλαμβάνουν οι επόμενες ομάδες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στον «αέρα» του ΣΚΑΪ - Λουράντος: «Ντροπή σας, φύγετε τώρα από το φαρμακείο μου»