ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κυκλώματα δουλεμπόρων βάζουν ξανά στο στόχαστρο την Ειδομένη

Ειδομένη μετανάστες

Στο στόχαστρο κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών μπαίνει η Ειδομένη.

Όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που δημοσιεύει το Newsbomb.gr, στο ακριτικό χωριό του Κιλκίς έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται πλήθος προσφύγων και μεταναστών, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν στα Σκόπια (με τελικό προορισμό την Ευρώπη).

Πληροφορίες από τοπικούς παράγοντες αναφέρουν ότι κυκλώματα δουλεμπόρων στέλνουν οργανωμένα το τελευταίο διάστημα πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη, πολλές φορές διαδίδοντας fake news ότι υπάρχει δίοδος προς τα Σκόπια. Στόχος τους είναι να αναβιώσουν το «αφήγημα» της βαλκανικής οδού.

Αυτό, ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, καθώς οι δυνάμεις των Σκοπίων συλλαμβάνουν τα άτομα που περνούν στο έδαφός τους και τα επιστρέφουν στην ελληνική επικράτεια.

Ελάχιστοι είναι οι μετανάστες και πρόσφυγες που καταφέρνουν να περάσουν απαρατήρητοι τα σύνορα. Αρκετοί, ωστόσο, εγκαθίστανται στην Ειδομένη, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα βρουν το «κενό» σε κάποιο σημείο της οριογραμμής και θα καταφέρουν το σκοπό τους.

Ο φόβος των ελληνικών Αρχών είναι η ένταση του φαινομένου όταν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φτάνουν στην Ειδομένη είναι από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, την Αλγερία και άλλες χώρες. Τοπικοί παράγοντες αναφέρουν ότι οι αφίξεις στην Ειδομένη πρέπει να ανακοπούν πριν το φαινόμενο φουντώσει, με κίνδυνο επανάληψης της «έκρηξης» αφίξεων που είχε καταγραφεί το 2016.

Στο τέλος του Μαΐου του 2016 η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού που είχε στηθεί στην περιοχή.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παρέμβαση Τσιόδρα για τον κορονοϊό: Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις