ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση Τσιόδρα για τον κορονοϊό: Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις

Παρέμβαση Τσιόδρα για τον κορονοϊό: Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις

Παρέμβαση για την πανδημία του κορονoϊού έκανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών το απόγευμα της Τρίτης. Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca, o καθηγητής τόνισε πως «στο χειρότερο σενάριο τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000».

«Η Covid-19 είναι μία πολυσυστημική νόσος που ιστολογικά χαρακτηρίζεται από θρόμβους, αιμοπετάλια και ινική. Άρα είναι μία νόσος που κάνει θρόμβους», τόνισε σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας με θέμα: «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο καθηγητής ανέφερε πως τα εμβόλια «δεν έχουν ζωντανό ιό», παρά «διδάσκουν την άμυνα μας πώς να τον σκοτώσει», προσθέτοντας πως «οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου και των θανάτων που αποδίδονται σε αυτή».

Αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του Ισραήλ, λέγοντας «πως στη γειτονική χώρα εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι, με αποτέλεσμα η υγειονομική κρίση να περιοριστεί» και πρόσθεσε πως «η πανδημία παραμένει ελεγχόμενη».

Ο καθηγητής, τον οποίο είχαμε να δούμε από τις 5 Νοεμβρίου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο, όπως είπε, «γίνεται λόγος ότι συνδέεται με περιστατικά θρομβώσεων».

Ο κ. Τσιόδρας, παρουσιάζοντας τον παρακάτω πίνακα τόνισε πως τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με αυτό αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000 «στο χειρότερο σενάριο», ενώ οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου Covid-19 αγγίζουν το 69%.

Ο καθηγητής έκανε λόγο ότι σε επίπεδο δήμων η επιδημία δεν πορεύεται πάντα με τον ίδιο αριθμό τονίζοντας ότι την τελευταία εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία παρατηρούνται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.

Σχετικά με την ανοσία και πότε θα επιτευχθεί στη χώρα μας, είπε πώς «όσο περισσότεροι εμβολιασμοί γίνουν, τόσο καλύτερα».

Πρόσθεσε δε, ότι η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό από 45% έως 85% σε μια κοινωνία, όπου δεν εμβολιάζονται τα παιδιά, ενώ έκρουσε «καμπανάκι» για τις ηλικίες 20 με 50 ετών, τις οποίες «χτυπά» ο ιός.

Για τα μέτρα περιορισμού, ο καθηγητής Τσιόδρας δήλωσε πως «τα lockdown είναι σφυριά στο κεφάλι» και υπογράμμισε τις συνέπειες σε όλους του τομείς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πνευματικούς.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με περιορισμούς, σύμφωνα με τον καθηγητή, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί.

«Πρέπει να συνεχίζονται τα μέτρα, μαζί με τον εμβολιασμό μέχρι να πετύχουμε την ελευθερία μας. Ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί σοβαρώς από αυτή την επιδημία. Τα καλά νέα της ανοσίας υπάρχουν και νομίζω ότι είναι μακράς διαρκείας. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν και δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας. Μειώνουν σοβαρά τις νοσηλείες και τους θανάτους. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα, όμως, μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού. Η επιστροφή στην κανονικότητα, ό,τι και εάν σημαίνει αυτό, και όχι η εξαφάνιση της επιδημίας όπως θέλουν να ελπίζουν κάποιοι, θα γίνει με τον έλεγχο της επιδημίας. Με οδηγό την επιδημιολογική επιτήρηση. Με βελτιστοποίηση των μέτρων, στο χαμηλότερο δυνατόν επίπεδο, που επιτρέπει έναν σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων. Έτσι θα εξισορροπούνται οι αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και θα μειώνεται το κοινωνικό κόστος», είπε.

Αναφορικά με το ξέσπασμα της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν αβεβαιότητες για την επιδημιολογία της νόσου, για τη θεραπευτική αντιμετώπισή της αλλά και για τον ίδιο τον ιό, με τους ειδικούς να ερευνούν την εποχικότητά του και τις μεταλλάξεις.

Σχετικά με την πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση του νέου κορονοϊού, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι δεν έχει μέχρι στιγμής προσδιοριστεί με ακρίβεια από ποιο ζώο έφτασε στον άνθρωπο, αν ήταν δηλαδή από τις νυχτερίδες ή τους παγκολίνους.

Δείτε ΕΔΩ όλα όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 4.309 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 79 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 751 οι διασωληνωμένοι