ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι δρουν οι σπείρες που κλέβουν καταλύτες Ι.Χ. – Οι «λάτρεις» των Smart

Κλοπή καταλύτες
Newsbomb.gr

Σε νούμερο ένα «πονοκέφαλο» εξελίσσονται για τους ιδιοκτήτες οχημάτων οι κλοπές καταλυτών από σπείρες που δρουν στην Αττική. Δείτε καρέ – καρέ το αποκλειστικό φωτορεπορτάζ του Newsbomb.gr από τη δράση τους.

Μέσα σε διάστημα 10 ημερών η Αστυνομία εξάρθρωσε δύο διαφορετικά κυκλώματα. Το πρώτο δραστηριοποιούνταν στη νοτιοανατολική Αττική και αφαιρούσε «χειρουργικά» καταλύτες από πολυτελή τζιπ. Οι κλεμμένοι καταλύτες πωλούνταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, έναντι 350-400 ευρώ ο καθένας. Την επιχείρηση έκανε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής που συνέλαβε άτομα που με «χειρουργικές» κινήσεις και ειδικά εργαλεία αποσπούσαν καταλύτες από οχήματα. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και γνωστή Ολυμπιονίκης που κατοικεί στον Άλιμο.

Η Αστυνομία εξιχνίασε 45 περιπτώσεις κλοπών, ενώ διαπιστώθηκε ότι ένα από τα μέλη του κυκλώματος είχε στο κινητό του τηλέφωνο ειδική εφαρμογή για να παρακολουθεί το «χρηματιστήριο» των μετάλλων. Δηλαδή, το «ανεβοκατέβασμα» των τιμών των μετάλλων ανά ημέρα. Ανάλογα με τις τιμές κυμαινόταν και το ύψος της μεταπώλησης των κλεμμένων καταλυτών στη μαύρη αγορά.

Η δεύτερη αστυνομική επιχείρηση μέσα σε διάστημα 10 ημερών έγινε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών, με το Newsbomb.gr να δημοσιεύει φωτογραφίες από τη δράση σπείρας που δραστηριοποιούνταν σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Οι δράστες είχαν ιδιαίτερη «προτίμηση» στα αυτοκίνητα μάρκας Smart. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, οι δράστες προφασιζόμενοι ότι μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο παρακολουθούσαν τα αυτοκίνητα και όταν δεν περνούσαν από το σημείο περαστικοί, έσκυβαν και με ειδικά εργαλεία αφαιρούσαν τους καταλύτες. Όποτε περνούσε από το σημείο είτε πεζός είτε κάποιο αυτοκίνητο, σταματούσαν τις «εργασίες» και επέστρεφαν λίγο μετά. Μάλιστα, φαίνεται ότι δεν πτοούνταν από τις κάμερες ασφαλείας παρακείμενων καταστημάτων, καθώς υπήρξαν κλοπές που έλαβαν χώρα ακριβώς κάτω από τα «μάτια» κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο Έλληνες στο Ίλιον και ταυτοποιήθηκαν ακόμα δύο Έλληνες συνεργοί τους.

Οι δράστες προσπαθούσαν να αφαιρέσουν καταλύτη αυτοκινήτου από την περιοχή των Αχαρνών, όταν εντοπίστηκαν από τον ιδιοκτήτη του, σε βάρος του οποίου άσκησαν σωματική βία για να διαφύγουν. Άμεσα αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης πραγματοποίησαν έρευνες και κατάφεραν να τους εντοπίσουν στο Ίλιον και να τους συλλάβουν.

Από την επακόλουθη προανακριτική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών και τη συνδυαστική μελέτη και ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων, εξιχνιάστηκαν 23 περιπτώσεις κλοπών καταλυτών αυτοκινήτων σε Μενίδι και Ελευσίνα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων (κατσαβίδια, φακοί, γάντια, καλέμι, πένσες, γρύλος κ.λπ.)
  • 2 τροχοί κοπής
  • 3 κινητά τηλέφωνα και tablet
  • ανταλλακτικά από αυτοκίνητα (φανάρια, διακόπτες, γρίλιες κ.λπ.).

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο κορονοϊού: Το χρονοδιάγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας - Από 5 Μαΐου στο πρόγραμμα και της J&J