ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Δολοφονία Ζάκυνθος: Οι δράστες «αδιαφορούσαν» για τις κάμερες ασφαλείας

Δολοφονία Ζάκυνθος: Οι δράστες «αδιαφορούσαν» για τις κάμερες ασφαλείας

Υλικό από κάμερες ασφαλείας που έχει καταγράψει τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης, με θύμα τον 54χρονο επιχειρηματία Ν.Κ. στη Ζάκυνθο, έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία.

Καλά πληροφορημένες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν, ωστόσο, ότι οι δύο δράστες «γνώριζαν ότι θα τους καταγράψουν κάμερες και είχαν πάρει τα μέτρα τους. Από το modus operandi συμπεραίνεται ότι είναι επαγγελματίες με εμπειρία και ότι γνώριζαν πόσο να 'εκτεθούν' στις κάμερες».

Το αποτέλεσμα είναι οι αστυνομικοί να έχουν υλικό στη διάθεσή τους αλλά να μην έχουν κάποια εικόνα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους ή άλλα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προδώσουν την ταυτότητά τους. Αυτό που γνωρίζουν οι Αρχές είναι το σωματότυπο των εκτελεστών και τα ρούχα που φορούσαν. Αστυνομικές πηγές προσθέτουν ότι το υλικό προέρχεται κυρίως από κάμερες που έχουν καταγράψει καρέ από τη διαδρομή των δραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, το γραφείο στο οποίο βρισκόταν το θύμα και όπου έγινε η επίθεση δεν διέθετε κάμερες σε λειτουργία.

Ο ένοπλος με το Καλάσνικοφ πυροβόλησε 28 φορές εναντίον του 54χρονου, ο οποίος, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, δέχτηκε 19 σφαίρες σε όλο του το σώμα. Τα περισσότερα τραύματα ήταν διαμπερή, ενώ αρκετές από τις σφαίρες έπληξαν ζωτικά όργανα.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 ο 54χρονος είχε καταθέσει, μέσω του συνηγόρου του Θόδωρου Μαντά, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ζακύνθου, στοιχεία για την επίθεση της 9ης Ιουνίου 2020, όταν ο ίδιος και η γυναίκα του είχαν δεχτεί πυρά από δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Η γυναίκα του 54χρονου είχε τραυματιστεί τότε θανάσιμα. Οι δύο επιβαίνοντες στη μηχανή φορούσαν φόρμες και κράνη που προσομοίαζαν με τις στολές της ΕΛ.ΑΣ.

Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών που έχει αναλάβει την έρευνα για τη δολοφονία του 54χρονου θα εξετάσει κατά πόσο οι δύο επιθέσεις μπορεί να συνδέονται άμεσα ή έμμεσα. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο «λάθος» των δραστών που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ταυτοποίησή τους, καθώς φαίνεται ότι είχαν σχεδιάσει με λεπτομέρεια τις κινήσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση οι έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας κάνουν λόγο για ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα συμβόλαια θανάτου των τελευταίων ετών, ενώ αναζητούν τους δράστες μέσα από αναζήτηση στοιχείων από τις προπαρασκευαστικές τους ενέργειες. Δηλαδή, την κλοπή του αυτοκινήτου που χρησιμοποίησαν στην εκτέλεση αλλά και στην πιθανολογούμενη κλοπή φουσκωτού σκάφους με το οποίο εκτιμάται ότι διέφυγαν (ή θα επιχειρήσουν να διαφύγουν) από το νησί.

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι επρόκειτο για ακριβοπληρωμένο συμβόλαιο, καθώς οι δράστες χρησιμοποίησαν δύο πολεμικά τυφέκια (Καλάσνικοφ), δύο οχήματα διαφυγής και ένα φουσκωτό σκάφος. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η επίθεση σχεδιαζόταν επί μήνες. Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονική επίθεση κλάπηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα. Οι αστυνομικοί γνωρίζουν την ακριβή ημερομηνία και τον ακριβή τόπο κλοπής. Παράλληλα, όμως, διενεργούν έρευνα για κλοπές σκαφών που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη Ζάκυνθο. Οι άντρες του Τμήματος Ανθρωποκτονιών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο οι δράστες να έκλεψαν κάποιο σκάφος από το νησί, το οποίο και χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους αμέσως μετά την εκτέλεση. Εκτιμάται από τις Αρχές ότι δεν θα ρίσκαραν να μεταφέρουν στο νησί κάποιο σκάφος, διότι λόγω του όγκου του δύσκολα θα περνούσε απαρατήρητο κατά τη μεταφορά του. Έτσι, η ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώνεται στην εκδοχή να έκλεψαν κάποιο σκάφος από το νησί. Επίσης, το σενάριο οι εκτελεστές να παραμένουν στη Ζάκυνθο συγκεντρώνει, όπως λένε αρμόδιες πηγές, μικρές πιθανότητες.

Οι δράστες φρόντισαν να μην αφήσουν πίσω τους ίχνη, ωστόσο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα.

Αυτό που ανησυχεί, μεταξύ άλλων, τις Αρχές είναι ότι ο κύκλος αίματος στο νησί της Ζακύνθου μπορεί να μην έχει ακόμα κλείσει. Όπως λένε παράγοντες του νησιού, η Ζάκυνθος συγκεντρώνει λόγω του τουρισμού υψηλούς τζίρους και γι’ αυτό έχει μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άντρες που έστησαν ενέδρα στον 53χρονο επιχειρηματία, μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Ζακύνθου, είχαν μαζί τους δύο Καλάσνικοφ. Με το ένα από αυτά πυροβόλησε 28 φορές το θύμα ο συνοδηγός του οχήματος. Μάλιστα, υπάρχουν μαρτυρίες ότι έριξε χαριστική βολή στο μέτωπο.

Οι ίδιες ασφαλείς πηγές ενημέρωσης προσθέτουν ότι το θύμα κυκλοφορούσε με θωρακισμένο αυτοκίνητο και με συνοδεία ασφαλείας. Ο 53χρονος φοβόταν για τη ζωή του και λάμβανε αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας, ενώ είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι θα γίνει στόχος δολοφονικής επίθεσης.

Την ώρα της επίθεσης στο θωρακισμένο όχημα βρισκόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνοδός ασφαλείας-οδηγός του 53χρονου, ο οποίος στη θέα του δράστη με το Καλάσνικοφ δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Ο ένοπλος κατέβηκε από το αυτοκίνητο, έριξε μία προειδοποιητική βολή στο παρμπρίζ του θωρακισμένου αυτοκινήτου του 53χρονου, όπου βρισκόταν ο οδηγός, και στη συνέχεια γάζωσε τον 53χρονο που βρισκόταν μέσα σε τεχνικό γραφείο σε προγραμματισμένο ραντεβού. Οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει μαρτυρίες που αναφέρουν ότι ο ένοπλος, πριν φύγει από το σημείο της επίθεσης, πυροβόλησε το θύμα στο μέτωπο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο των δραστών βρέθηκε καμένο έξι χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ζακύνθου. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν δύο Καλάσνικοφ. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες είχαν στο σημείο όπου έκαψαν το αυτοκίνητο όχημα διαφυγής, με το οποίο πιθανότατα κατευθύνθηκαν σε φουσκωτό σκάφος που είχαν αγκυροβολήσει σε κάποια παραλία στο νότιο κομμάτι της Ζακύνθου.

Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για ένα καλά οργανωμένο χτύπημα, το οποίο είναι εμφανώς αναβαθμισμένο σε σχέση με εκείνο του περασμένου καλοκαιριού.

Τότε ο 53χρονος είχε γίνει ξανά στόχος ενόπλων και είχε σωθεί από θαύμα. Το ίδιο δεν συνέβη, όμως, με την 37χρονη γυναίκα του, η οποία έπεσε νεκρή από τα πυρά ενόπλων που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Ο 53χρονος είχε γλιτώσει με δύο διαμπερή τραύματα και μία σφαίρα στο σαγόνι. Η ζωή του επιχειρηματία που δολοφονήθηκε, πατέρα τριών παιδιών, θυμίζει μυθιστόρημα. Γεννήθηκε στο Μοσχάτο, όπου πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και ένας από τους πιο καταξιωμένους μαιευτήρες της γενιάς του.

Οι αστυνομικοί κατάλαβαν από τα πρώτα του βήματα στην παρανομία ότι έχουν να κάνουν με έναν ευφυή παραβατικό. Για σχεδόν 15-20 χρόνια απασχόλησε τις Αρχές για μία σειρά από κακουργήματα, δημιουργώντας γύρω από το όνομά του έναν μύθο στο νησί.

Πριν από μερικά χρόνια «απασφάλισε» και άρχισε να γνωστοποιεί με επιστολές του στις Αρχές τον τρόπο που λειτουργούν κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος στη Ζάκυνθο. Αποκορύφωμα ήταν η ανάμειξή του στην υπόθεση της ληστείας με θύμα τον σημερινό Δήμαρχο Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη. Ο 53χρονος γνώριζε λεπτομέρειες για τα άτομα που άρπαξαν από τον κ. Αρετάκη 550.000 ευρώ, την ώρα που εκείνος περπατούσε τον Απρίλιο του 2016 με μία τσάντα γεμάτη λεφτά πηγαίνοντας για κατάθεση στην τράπεζα.

Ήταν μάρτυρας κατηγορίας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, το οποίο έκρινε ένοχο για ηθική αυτουργία αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούσε στη Ζάκυνθο και για φυσική αυτουργία έναν άντρα αλβανικής καταγωγής. Ο πρόεδρος του Εφετείου είχε μείνει τότε έκπληκτος από τη ροή πληροφοριών που έδινε ο 53χρονος, ο οποίος με αφοπλιστικό τρόπο φέρεται να είπε: «Εγώ ήμουν παραβατικός. Έχω κάνει και φυλακή. Τα ξέρω αυτά τα θέματα». Όταν ο πρόεδρος τον ρώτησε «μα καλά δεν φοβάστε που τα καταγγέλλετε όλα αυτά;», εκείνος φέρεται να απάντησε: «Φοβάμαι. Έχω οικογένεια, όμως, και θέλω να καθαρίσει το νησί».

Οι πληροφορίες του έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης, μαζί με μία μαρτυρία γυναίκας που κατέθεσε σε βάρος των κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι γνώριζε πως έδιναν εντολές για κατοπτεύσεις χώρων.

Ο επιχειρηματίας, ωστόσο, δεν ήθελε να καταθέσει μόνο για την περίπτωση της ληστείας, καθώς υποστήριζε ότι γνωρίζει πολλά περισσότερα. Στην κατοχή του είχε πληροφορίες για συμμορία που ανατίναζε ΑΤΜ αλλά και για τη διακίνηση ναρκωτικών στο νησί. Σε καταγγελία που είχε κάνει στο παρελθόν είχε ενημερώσει τις Αρχές ακόμα και για επικείμενη ανατίναξη ΑΤΜ στην περιοχή του αεροδρομίου της Ζακύνθου, η οποία και τελικά έγινε ένα μήνα μετά. Τα τελευταία χρόνια φοβόταν για τη ζωή του, ενώ άγνωστοι είχαν αποπειραθεί να προκαλέσουν έκρηξη σε ξενοδοχείο του.

Οι Αρχές πραγματοποίησαν έρευνες για τα καταγγελλόμενα του 53χρονου, οι οποίες όμως δεν ήταν επαρκείς.

Το παρελθόν

Η σύζυγος του 53χρονου που έπεσε νεκρή το περασμένο καλοκαίρι από τις σφαίρες των δραστών στον Άγιο Σώστη ήταν επιχειρηματίας. Ασχολούνταν με ενοικιαζόμενα δωμάτια και με μισθώσεις αυτοκινήτων σε τουρίστες.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο στόχος των ενόπλων ήταν αποκλειστικά ο 53χρονος. Οι δράστες, ένας ψιλός και ένας κοντός, διέφυγαν μετά την επίθεση με φουσκωτό που τους μετέφερε στην Κυλλήνη. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι εκτέλεσαν συμβόλαιο θανάτου για λογαριασμό ανθρώπων με τους οποίους είχε ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν ο 53χρονος.

Ο 53χρονος είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες με αντικείμενο τον τουρισμό. Μεταξύ άλλων, διαχειριζόταν μαζί με συνεταίρο του ένα πλοιάριο που προσέφερε υπηρεσίες κατάδυσης. Παρά τα μέτωπα που είχε ανοίξει δεν λάμβανε αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας. Όσον αφορά στο παρελθόν του 53χρονου, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πριν από πολλά χρόνια είχε συλληφθεί από άντρες της ΟΠΚΕ στην Ηλεία για μεταφορά 100 γραμμαρίων κοκαΐνης. Από την έρευνα είχε προκύψει ότι τα ναρκωτικά θα κατέληγαν στη Ζάκυνθο. Το 2004 είχε μπει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία 56χρονης μαστροπού στο Γαλάτσι, χωρίς όμως να προκύψουν στοιχεία σε βάρος του. Οι αστυνομικοί τον έχουν θεωρήσει ύποπτο και για άλλες υποθέσεις, ωστόσο, ο 53χρονος έχει απαλλαγεί ουκ ολίγες φορές από βαριές κατηγορίες. Ο ίδιος υποστήριζε ότι έχει αφήσει πίσω του τις παρανομίες και ότι ασχολούνταν αποκλειστικά με νόμιμες επιχειρήσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ο τουρισμός φέρνει νέες ελευθερίες - Άνοιγμα μετακινήσεων και εστίαση μέχρι τα μεσάνυχτα

Ροή Ειδήσεων