ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Χαρτογράφηση της μαφίας: Οι φόβοι της ΕΛΑΣ για το καλοκαίρι – Πιο επιθετικοί οι νονοί

Χαρτογράφηση της μαφίας: Οι φόβοι της ΕΛΑΣ για το καλοκαίρι – Πιο επιθετικοί οι νονοί

Τις τελευταίες 15 ημέρες έχουν γίνει έλεγχοι σε 65 νυχτερινά καταστήματα και 25 έρευνες σε «στέκια της νύχτας». Οι έλεγχοι αυτοί αναμένεται να συνεχιστούν το προσεχές διάστημα από τις «ειδικές υπηρεσίες» της ΕΛ.ΑΣ., που θα προχωρούν σε στοχευμένες έρευνες σε καταστήματα όπου «συχνάζουν» ονόματα της νύχτας.

Αξιωματικοί της Ασφάλειας εκτιμούν ότι με την εκτέλεση του 39χρονου πυγμάχου στη Βάρη δεν έκλεισε ο κύκλος αίματος. Η ΕΛ.ΑΣ. θα ποντάρει εφεξής στη συλλογή στοχευμένων πληροφοριών, σε μία προσπάθεια να χαρτογραφηθεί καλύτερα η δράση των ομάδων που κυριαρχούν στο οργανωμένο έγκλημα.

Στην πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας ασκείται το τελευταίο διάστημα «πίεση» για αποτελέσματα στο πεδίο του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς οι δολοφονίες αυξάνονται χωρίς να συνοδεύονται από εξιχνιάσεις υποθέσεων.

Την Κυριακή δολοφονήθηκε ένας 34χρονος αλβανικής καταγωγής στο κέντρο της Αθήνας, τη Δευτέρα δέχθηκε 14 σφαίρες πυγμάχος στη Βάρη, ενώ είχαν προηγηθεί ακόμα δύο δολοφονίες εντός του Μαΐου σε Μεταμόρφωση και Ζάκυνθο.

Η Αστυνομία προσπαθεί να παρακολουθήσει τις «ανακατατάξεις» που γίνονται στον κόσμο της νύχτας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προκειμένου να «αποκρυπτογραφήσει» τα κίνητρα πίσω από τα περίπου 25 συμβόλαια θανάτου που έχουν εκτελεστεί το συγκεκριμένο διάστημα. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι στο διάστημα αυτό δολοφονήθηκαν άνθρωποι της νύχτας που είχαν το ρόλο του «ισορροπιστή», με συνέπεια να ξεσπάσει ακόμα μεγαλύτερος «πόλεμος» μεταξύ αντιμαχόμενων ομάδων.

Ένα άλλο σχόλιο που κάνουν έμπειροι αστυνομικοί είναι ότι «η πίτα μίκρυνε, λόγω οικονομικής κρίσης αρχικά και πανδημίας στη συνέχεια, ενώ οι επίδοξοι νονοί αυξήθηκαν».

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι εγκληματικές ομάδες αναγκάστηκαν να κάνουν «στροφή» στις δραστηριότητές τους, όταν είδαν ότι τα νυχτερινά καταστήματα έκλεισαν λόγω της πανδημίας. Αυτό μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα ομάδες να μπουν στα «χωράφια» άλλων εγκληματικών οργανώσεων. Τέτοιου είδους «επεκτατικές κινήσεις» δεν μένουν «αναπάντητες», σημειώνουν αστυνομικές πηγές.

Παράλληλα, μία εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (με ανοιχτές όλες τις δραστηριότητες μετά το τέλος του lockdown) οι εγκληματικές ομάδες μπορεί να επιχειρήσουν να «ανακτήσουν το χαμένο έδαφος» σε σχέση με τα κέρδη τους, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο «επιθετικές» και «επεκτατικές». Αυτό σε συνδυασμό με τον κίνδυνο «μετακόμισής» τους σε τουριστικά νησιά δημιουργεί – σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- ένα εκρηκτικό μίγμα.

Ένα ακόμα στοιχείο που ανησυχεί ακόμα περισσότερο τις Αρχές είναι ότι ο 39χρονος πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης που δολοφονήθηκε στη Βάρη ουδέποτε είχε χαρτογραφηθεί ως «βαρύ» όνομα της νύχτας. Ενδεικτικό είναι ότι δεν οπλοφορούσε την ώρα της σε βάρος του επίθεσης και δεν έπαιρνε ενισχυμένα μέτρα αυτοπροστασίας.

Και σε αυτή την επίθεση οι δράστες ήταν «επαγγελματίες» και δεν άφησαν πίσω τους ίχνη. Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών φαίνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση θα δυσκολευτεί να βρει την άκρη του νήματος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Οι 7 χώρες μαζί με την Ελλάδα που το εκδίδουν