ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Απαγωγή Κυπαρίσση: Το θρίλερ των 66 ημερών – Η φωτό με την εφημερίδα και το «διάβασμα» των απαγωγέων

Απαγωγή Κυπαρίσση: Το θρίλερ των 66 ημερών – Η φωτό με την εφημερίδα και το «διάβασμα» των απαγωγέων

Χαρτογράφηση της περιοχής όπου κρατήθηκε ο επιχειρηματίας Γιώργος Κυπαρίσσης επί 66 ημέρες προσπαθούν να κάνουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, προκειμένου να φτάσουν στα ίχνη των απαγωγέων.

Καλά πληροφορημένες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι αυτό που κατάφεραν οι δράστες δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Σπανίως στη χώρα μας απαγωγείς καταφέρνουν να πάρουν τα λύτρα που ζητούν και να εξαφανιστούν.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, προσθέτουν με νόημα ότι το ποσοστό εξιχνιάσεων των απαγωγών (αδίκημα που δεν εμφανίζεται συχνά στη χώρα μας) αγγίζει το 90%. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι απαγωγείς είναι έμπειροι και με ποινικό παρελθόν. Εκτιμάται επίσης ότι είχαν «διαβάσει» παλιότερες υποθέσεις απαγωγών που έγιναν στην Ελλάδα και γνώριζαν πώς να χειριστούν μία διαπραγμάτευση για να πάρουν τα λύτρα, χωρίς να προδώσουν τα ίχνη τους.

Αστυνομικοί εκτιμούν επίσης ότι με κάποιο τρόπο είχαν πληροφόρηση για τη ζωή του Γιώργου Κυπαρίσση. Είτε τον παρακολουθούσαν για καιρό και γνώριζαν τις κινήσεις του και την οικονομική του επιφάνεια είτε υπήρχε κάποιο άτομο που τους έδινε πληροφόρηση από το ευρύτερο περιβάλλον του επιχειρηματία.

Καθοριστικό ρόλο για την αίσια έκβαση της υπόθεσης διαδραμάτισε η ψυχραιμία του αδερφού του επιχειρηματία, ο οποίος ανέλαβε μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων. Θετικό ρόλο, όπως λένε αστυνομικές πηγές, έπαιξε και η δημόσια έκκληση που απηύθυνε η μητέρα του Γιώργου Κυπαρίσση, η οποία 50 ημέρες μετά την απαγωγή είχε απευθυνθεί στους απαγωγείς με δημόσια δήλωσή της αναφέροντας:

«Ο Γιώργος μας δεν έχει γυρίσει ακόμα κοντά μας. Είμαι μάνα. Σας ικετεύω, εσείς που κρατάτε το παιδί μου να επικοινωνήσετε μαζί μας. Πείτε μας ότι ο Γιώργος είναι καλά. Σας παρακαλώ πολύ. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε γρήγορα λύση και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε. Κάνω έκκληση στην ανθρωπιά σας».

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την έκκληση αυτή οι απαγωγείς εμφανίστηκαν, ύστερα από αρκετό διάστημα «σιωπής». Τότε ήταν, δηλαδή πριν από περίπου δύο εβδομάδες, που η διαπραγμάτευση για τα λύτρα μπήκε στην τελική της φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαγωγείς ζητούσαν 1 εκατ. ευρώ (σε σχέση με τα 2 εκατ. ευρώ που είχαν ζητήσει στην πρώτη επικοινωνία), ενώ ο αδερφός του επιχειρηματία φαίνεται ότι τους έπεισε να ρίξουν τις απαιτήσεις τους και να συμφωνήσουν στην καταβολή 800.000 ευρώ.

Αυτό που έμενε ήταν να αποδείξουν ότι ο Γιώργος Κυπαρίσσης ήταν ζωντανός. Έτσι, οι απαγωγείς έστειλαν στο κινητό τηλέφωνο του αδερφού του επιχειρηματία φωτογραφία με τον επιχειρηματία να κρατάει μία εφημερίδα με εμφανή την ημερομηνία έκδοσης. Η οικογένεια πείστηκε με τον τρόπο αυτό ότι ο Κυπαρίσσης είναι ζωντανός και δέχτηκε να παραδώσει στους απαγωγείς τα μετρητά.

Οι δράστες μετέφεραν το πρωί της Παρασκευής τον 40χρονο σε ερημική τοποθεσία στο Τατόι, όπου τον απελευθέρωσαν. Στην πολύωρη κατάθεση που έδωσε στη ΓΑΔΑ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των αστυνομικών. Προκύπτει ότι δεν είδε τα πρόσωπα των δραστών, οι οποίοι φέρονται να μιλούσαν ελληνικά.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι «ο βασικός στόχος ήταν να βρεθεί ζωντανός ο επιχειρηματίας και επετεύχθη. Από εδώ και πέρα θα γίνουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών».

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας αναζητούν υπό άκρα μυστικότητα το κρησφύγετο των απαγωγέων. Το χώρο δηλαδή όπου κρατούσαν επί δύο μήνες τον επιχειρηματία. Έρευνες γίνονται στη δυτική Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαγωγείς δεν επέτρεψαν στον επιχειρηματία ούτε στιγμή να δει τα πρόσωπά τους, ενώ η απελευθέρωσή του έγινε με τρόπο «επαγγελματικό» για να μην αφήσουν πίσω τους ίχνη.