ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

«Vor V Zakone»: Έκαναν τις διαρρήξεις «επιστήμη» - Οι κωδικές ονομασίες: «Η κοπέλα είναι νεκρή»

«Vor V Zakone»: Έκαναν τις διαρρήξεις «επιστήμη» - Οι κωδικές ονομασίες: «Η κοπέλα είναι νεκρή»

Τα μέλη του κυκλώματος μιλούσαν με κωδικές ονομασίες για να μην γίνονται αντιληπτά σε περίπτωση παρακολούθησής τους από τις Αρχές

Αίσθηση προκαλούν οι λεπτομέρειες για τη δράση του κυκλώματος διαρρηκτών με αρχηγό έναν 72χρονο «χρισμένο» με τον τίτλο «Vor V Zakone».

Τα μέλη του κυκλώματος μιλούσαν με κωδικές ονομασίες για να μην γίνονται αντιληπτά σε περίπτωση παρακολούθησής τους από τις Αρχές. Όταν έκαναν κατόπτευση ενός σπιτιού, που είχαν βάλει στο στόχαστρο, έλεγαν τη λέξη «κοπέλα» όταν ήθελαν να αναφερθούν στην οικία.

«Η κοπέλα είναι ζωντανή», σήμαινε ότι στο σπίτι βρίσκονται οι ένοικοι. Η λέξη «ζωντανός» χρησιμοποιούνταν όταν γινόταν αντιληπτή ανθρώπινη παρουσία στο σπίτι.

«Η κοπέλα είναι νεκρή», σήμαινε ότι το σπίτι είναι άδειο, δηλαδή απουσιάζουν οι ένοικοι.

«Πριν μπουν σε ένα σπίτι έκαναν καλή παρακολούθηση για να γνωρίζουν με ακρίβεια τα ωράρια των ενοίκων. Πότε απουσιάζουν και πότε βρίσκονται στο σπίτι. Η κατόπτευση γινόταν από ένα μέλος του κυκλώματος κάθε φορά, με ειδίκευση στην παρακολούθηση. Δεν σκανάρανε μόνο το σπίτι αλλά και ολόκληρη τη γειτονιά. Άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν ειδίκευση στην παραβίαση των πορτών. Ήξεραν να ανοίγουν σχεδόν όλους τους τύπους κλειδαριών, ενώ δεν άφηναν πίσω τους ίχνη παραβίασης», αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Αρχηγός ήταν 72χρονος που είχε το ρόλο του καθοδηγητή της οργάνωσης, με τα υπόλοιπα μέλη να υπακούουν στις εντολές του και στους «νόμους» της εγκληματικής ζωής. Κύριο χαρακτηριστικό της οργάνωσης ήταν η πίστη και η αφοσίωση στην «Ομάδα».

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το χαρακτηριστικό του 72χρονου ήταν το μπαστούνι που κρατούσε, το οποίο έφερε πάνω την υπογραφή του «Vor V Zakone». Ο τίτλος αυτός με τον οποίο είχε «στεφθεί» τον έκανε αδιαμφισβήτητο ηγέτη και συντονιστή της ομάδας, τα μέλη της οποίας έπρεπε να του δείχνουν τυφλή αφοσίωση.

Ο 72χρονος λάμβανε ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες της ομάδας τόσο σε επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας, όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά.

Σε αυτόν, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, έδειχναν καθημερινά τον πλήρη σεβασμό τους, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η επιθυμία τους να τον συναντήσουν, προκειμένου να του παραχωρήσουν χρήματα και άλλα τιμαλφή, προερχόμενα από τις κλοπές και να κερδίσουν τη συμπάθειά του.

Στην ιεραρχία της ομάδας, μετά τον « VOR » ακολουθεί ο «επιχειρησιακός αρχηγός» της οργάνωσης, ο οποίος αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα και αναλαμβάνει την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ομάδας και της εκτέλεσης των εγκληματικών ενεργειών.

Τη συγκεκριμένη κομβική για την οργάνωση θέση, κατείχε ο 33χρονος Γεωργιανός, ο οποίος εφοδίαζε τα μέλη της οργάνωσης με τα κατάλληλα διαρρηκτικά εργαλεία και κανόνιζε τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που θα αποσταλούν στην αλλοδαπή τα κλοπιμαία αντικείμενα. Συμμετείχε ως φυσικός αυτουργός στις διαρρήξεις, ενώ τέλος είχε τη δυνατότητα να στηρίζει οικονομικά τα υπόλοιπα επιχειρησιακά μέλη όταν αυτά είχαν τέτοια ανάγκη.

Στην πυραμίδα της οργάνωσης ακολουθούν τα υπόλοιπα «επιχειρησιακά μέλη» της που είναι κακοποιοί επιπέδου του δρόμου ( Street Level Criminals ) και συγκεκριμένα διαρρήκτες που δρούσαν καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ένας από τους συλληφθέντες, ηλικίας 41 εδτών, είχε το ρόλο του κλεπταποδόχου της οργάνωσης και του «εκτιμητή». Διατηρούσε μάλιστα επιχείρηση συσκευών κινητής τηλεφωνίας και κατάστημα εστίασης στην Ομόνοια.

Η Αστυνομία συνέλαβαν συνολικά 11 άτομα από τη Γεωργία και ένα από το Ιράκ σε μεγάλη επιχείρηση στα Πατήσια, την Ομόνοια, την Κυψέλη και την πλατεία Αττικής, ενώ εξιχνιάστηκαν συνολικά 47 διαρρήξεις και κλοπές σπιτιών.

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 6 πυροβόλα όπλα, πλήθος φυσιγγίων, κοσμημάτων, ρολογιών, ηλεκτρονικών συσκευών, κινητών τηλεφώνων, 11 αυτοκίνητα και το χρηματικό ποσό των 8.347 ευρώ Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση από τη δράση της υπερβαίνει τις 434.000 ευρώ.

Από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, προέκυψε ότι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον μήνα Ιούνιο του έτους 2021, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις και κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές άνω των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, πλαστογραφίας, απείθειας και παραβάσεις της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί όπλων, περί αλλοδαπών και του κώδικα αντιντόπινγκ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις