ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Σχέδιο ΕΛ.ΑΣ. για τις «χρυσές» φυτείες κάνναβης στην Κρήτη – Τα «φυλάκια» και τα «ξυσμένα» όπλα

Σχέδιο ΕΛ.ΑΣ. για τις «χρυσές» φυτείες κάνναβης στην Κρήτη – Τα «φυλάκια» και τα «ξυσμένα» όπλα

Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για το «ξήλωμα» επιμελώς κρυμμένων καλλιεργειών δενδρυλλίων κάνναβης εφαρμόζει η Ελληνική Αστυνομία στην Κρήτη, με αλλεπάλληλες επιχειρήσεις πάνοπλων αστυνομικών που αποκαλύπτουν φυτείες που αποφέρουν μεγάλα κέρδη στους καλλιεργητές.

Σε επιφυλακή βρίσκονται άντρες της ΕΚΑΜ, όπως και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. Στην περιοχή του Αποκόρωνα Χανίων εντοπίστηκαν χθες Τετάρτη πέντε φυτείες με 2.360 δενδρύλλια κάνναβης, ενώ στην περιοχή βρέθηκε ένα πολεμικό τυφέκιο που ήταν οπλισμένο και έτοιμο προς χρήση. Αυτό που σημειώνουν στο Newsbomb.gr αστυνομικές πηγές είναι ότι το όπλο αυτό δεν είχε σειριακό αριθμό. Ήταν, δηλαδή, «ξυσμένο» και «ακαταχώρητο».

Κατά την προσέγγιση των αστυνομικών στις φυτείες εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση άντρας, ο οποίος συνελήφθη. Αμέσως ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας, ο οποίος έδωσε εντολή να γίνει έρευνα στο σπίτι του. Εκεί οι αστυνομικοί εντόπισαν δέκα γλάστρες με δενδρύλλια κάνναβης, εγκατάσταση υδροπονικής καλλιέργειας και ένα αεροβόλο με διόπτρα χωρίς σειριακό αριθμό.

Μία ημέρα νωρίτερα στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου εκριζώθηκαν συνολικά 525 δενδρύλλια κάνναβης και συνελήφθησαν δύο Έλληνες. Οι φυτείες ήταν συνολικά 11 και τα δενδρύλλια είχαν ύψος έως ένα μέτρο.

Σε κοντινή απόσταση από τις φυτείες εντοπίστηκε το «φυλάκιο» των καλλιεργητών, όπου βρέθηκαν ένα πιστόλι, 346 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 600 κάλυκες, ένα μαχαίρι και δύο ανιχνευτές χρυσού.

Στις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. συμμετέχουν άντρες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) Κρήτης, καθώς πάντα σε αυτού του είδους τις έρευνες υπάρχει φόβος ένοπλης αντίδρασης. Αυτό άλλωστε φαίνεται από το γεγονός ότι και στις δύο επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν όπλα. Μάλιστα, οι έμπειροι αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών γνωρίζουν ότι οι οργανωμένες φυτείες διαθέτουν τις περισσότερες φορές «τσιλιαδόρους» και «φύλακες».

Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες για σημεία όπου έχουν καλλιεργηθεί δενδρύλλια και έτσι οι έρευνες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι καλλιεργητές είναι «έμπειροι» και φροντίζουν να φυτεύουν τα δενδρύλλια σε περιοχές όπου δεν γίνονται αντιληπτά από αέρος, δηλαδή από το ελικόπτερο και τα drones της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν -εκτός από τους άντρες της ΕΚΑΜ- αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου και των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων.