ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τους βομβιστές «γιατρούς» στο Σισμανόγλειο - Αναβάθμιση της δράσης τους

Εκρήξεις ATM
Δεν έχει αποκλειστεί με απόλυτη βεβαιότητα κανένα ενδεχόμενο για τις δυο εκρήξεις
Newsbomb.gr

Πώς αξιολογεί η ΕΛ.ΑΣ. τις δυο σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις στη ΔΟΥ Αμαρουσίου και στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο

Στο συμπέρασμα ότι δεν συνδέονται μεταξύ τους οι εκρήξεις που σημειώθηκαν με διαφορά μόλις μισής ώρας στη ΔΟΥ Αμαρουσίου και στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο φαίνεται ότι καταλήγουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς ακόμα ωστόσο να έχει αποκλειστεί με απόλυτη βεβαιότητα κανένα ενδεχόμενο.

Στην περίπτωση της ΔΟΥ Αμαρουσίου εκτιμάται ότι έδρασε κάποια από τις ομάδες που πραγματοποιούν εμπρησμούς και στη συνέχεια αναλαμβάνουν την ευθύνη σε ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ στην περίπτωση στο Σισμανόγλειο εκτιμάται ότι έδρασε κάποια από τις συμμορίες κακοποιών που έχουν «ειδίκευση» στην ανατίναξη ΑΤΜ για την αφαίρεση κασετινών με μετρητά.

Στην τελευταία περίπτωση της επίθεσης στο νοσοκομείο (στις 4.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης) φαίνεται ότι τείνει να αποκλειστεί το σενάριο της τρομοκρατίας, διότι οι δράστες χρησιμοποίησαν αέριο για την ανατίναξη, μέθοδος γνώριμη στις συμμορίες των περιβόητων «βομβιστών των ΑΤΜ». Αυτό που ανησυχεί, ωστόσο, τις Αρχές είναι ότι οι δράστες προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω. Μεταμφιέστηκαν σε γιατρούς, ο ένας μάλιστα από τους δύο φορούσε στολή Covid, μπήκαν στο νοσοκομείο, απείλησαν τον υπάλληλο σεκιούριτι με όπλο και στη συνέχεια ανατίναξαν το ΑΤΜ με αέριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συναγερμός άρχισε να χτυπάει, με αποτέλεσμα οι δράστες να μην προλάβουν να πάρουν τις κασετίνες με τα μετρητά.

Το modus operandi της συμμορίας έχει ως αποτέλεσμα να αναλάβει την έρευνα το Τμήμα της Ασφάλειας Αττικής που ασχολείται με τους ληστές και τους διαρρήκτες. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «βλέπουν» ανησυχητική αναβάθμιση στη δράση της συγκεκριμένης συμμορίας που «χτύπησε» στο Σισμανόγλειο. Τόσο σε επίπεδο οργάνωσης (μεταμφιέσεις κλπ) όσο και σε επίπεδο ισχύος της έκρηξης (καθώς οι ζημιές ήταν εκτεταμένες). Έτσι, θα γίνει προσπάθεια «χαρτογράφησης» των «ενεργών» ομάδων που ανατινάζουν ΑΤΜ, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η άκρη του νήματος στις έρευνες.

Αντιθέτως την έρευνα για την έκρηξη στη ΔΟΥ Αμαρουσίου αναμένεται να την αναλάβει είτε η Κρατική Ασφάλεια είτε η Αντιτρομοκρατική.

Οι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό, αποτελούμενο από δυναμίτιδα, προκάλεσαν έκρηξη και εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, δεν προηγήθηκε κάποιο προειδοποιητικό τηλεφώνημα, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους αξιωματικούς της Αστυνομίας. Και αυτό διότι όταν δεν υπάρχει προειδοποιητικό τηλεφώνημα αυξάνεται ο κίνδυνος να τραυματιστεί κάποιος πολίτης που μπορεί να τύχει να διέρχεται από το σημείο.

Οι άντρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ. εξέτασαν εξονυχιστικά το χώρο, συνέλεξαν υπολείμματα του μηχανισμού που εξερράγη και στη συνέχεια θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν ομοιότητες με μηχανισμούς που εξερράγησαν στο παρελθόν. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια συλλογής υλικού από κάμερες ασφαλείας της περιοχής. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Από εδώ και πέρα οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση σε κάποια ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Σχετικές ειδήσεις