ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Εκρήξεις στο Μαρούσι: Οι «γιατροί», το άρωμα γυναίκας και οι εκπαιδευόμενοι «βομβιστές»

Εκρήξεις στο Μαρούσι: Οι «γιατροί», το άρωμα γυναίκας και οι εκπαιδευόμενοι «βομβιστές»

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δράστες ήταν τέσσερις

Μυστήριο καλύπτει την έκρηξη στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο, που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση εκτεταμένων υλικών ζημιών.

Δύο είναι τα στοιχεία που προκαλούν έντονο προβληματισμό στην Αστυνομία. Το πρώτο αφορά στην μεταμφίεση των δραστών, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες είχαν ντυθεί γιατροί.

Το δεύτερο αφορά στο γεγονός ότι απείλησαν με όπλο το φύλακα και διοχέτευσαν στο ΑΤΜ τεράστια ποσότητα αερίου, με συνέπεια η έκρηξη να είναι πολύ ισχυρή. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι είναι εμφανής η αναβάθμιση της δράσης της συγκεκριμένης ομάδας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δράστες ήταν τέσσερις (ανάμεσά τους μία γυναίκα). «Ο αριθμός των ατόμων που εμφανίστηκαν στο σημείο, ο τρόπος της ανατίναξης με τη χρήση αερίου και η επιλογή του στόχου, δείχνουν ότι πιθανότατα πρόκειται για κάποια από τις ομάδες κακοποιών που ανατινάζουν ΑΤΜ για να αποσπάσουν τις κασετίνες με τα μετρητά. Πίστευαν ότι το συγκεκριμένο ΑΤΜ περιείχε σημαντικό ποσό και γι' αυτό το επέλεξαν. Το γεγονός ότι έβαλαν τόσο μεγάλη ποσότητα αερίου είχε ως αποτέλεσμα η έκρηξη να είναι πιο ισχυρή απ’ ότι ήθελαν. Αυτό σε συνδυασμό με το συναγερμό που άρχισε να χτυπάει χάλασε τα σχέδιά τους. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι άτομα που συνδέονται με την τρομοκρατία πραγματοποιούν κατά καιρούς εντυπωσιακές επιθέσεις με στόχο να πάρουν χρήματα και να ενισχύσουν το λεγόμενο ‘επαναστατικό ταμείο’. Αυτή την περίοδο εντούτοις δεν υπάρχει χαρτογραφημένη κάποια τρομοκρατική οργάνωση που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία τέτοια ενέργεια», λένε αρμόδιες πηγές.

Την υπόθεση της έκρηξης στο Σισμανόγλειο ανέλαβε το Τμήμα της ΓΑΔΑ που ασχολείται με τις ληστείες και τις διαρρήξεις. Αντιθέτως η Αντιτρομοκρατική ανέλαβε την έρευνα για την έκρηξη στη ΔΟΥ Αμαρουσίου που έγινε μόλις 30 λεπτά πριν την επίθεση στο νοσοκομείο.

Η έκρηξη στη ΔΟΥ Αμαρουσίου ήταν μικρότερης ισχύος, ωστόσο, προβλημάτισε περισσότερο την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής έχουν στα χέρια τους το κείμενο ανάληψης ευθύνης που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Πέμπτης σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου και προσπαθούν να αντλήσουν στοιχεία από τα γραφόμενα του συντάκτη.

Οι δράστες χρησιμοποίησαν μασούρι δυναμίτιδας και φυτίλι. Μάλιστα στο κείμενο αναφέρεται ότι χρησιμοποίησαν δύο κιλά εκρηκτικής ύλης. «Είχαμε πολύ καιρό να δούμε μία τέτοια ενέργεια και αυτό είναι που προκαλεί προβληματισμό. Τους τελευταίους πολλούς μήνες είχαμε επιθέσεις σε διάφορους στόχους, ωστόσο, με γκαζάκια. Η χρήση δυναμίτιδας δείχνει ότι κάποια ομάδα επιχειρεί να αναβαθμίσει τη δράση της. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ομάδα που δεν έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους ενέργειες και προσπαθεί να περάσει από τις μολότοφ και τα γκαζάκια στις βόμβες. Η αυτοαποκαλούμενη ομάδα ‘Έμπρακτα Αλληλέγγυοι Αναρχικοί’ είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται με κείμενο ανάληψης ευθύνης», εξηγούν αστυνομικές πηγές.

Οι άντρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ. εξέτασαν εξονυχιστικά το χώρο της έκρηξης στη ΔΟΥ Αμαρουσίου. Συνέλεξαν υπολείμματα του μηχανισμού που εξερράγη, προκειμένου να γίνει προσπάθεια να βρεθούν ομοιότητες με μηχανισμούς που εξερράγησαν στο παρελθόν. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια συλλογής υλικού από κάμερες ασφαλείας της περιοχής. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.