ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

386 συλλήψεις διακινητών μη νόμιμων μεταναστών στα Ελληνοτουρκικά σύνορα το πρώτο 7μηνο του 2022

386 συλλήψεις διακινητών μη νόμιμων μεταναστών στα Ελληνοτουρκικά σύνορα το πρώτο 7μηνο του 2022
Συλλήψεις μεταναστών στον Έβρο μέσα σε ένα 7μηνο
AP

Σε 386 συλλήψεις διακινητών μη νόμιμων μεταναστών στα Ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα το πρώτο 7μηνο του 2022 προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. με 312 από αυτές στην περιοχή του Έβρου

Το τρίμηνο Μαΐου- Ιουλίου 2022 παρατηρείται αύξηση 58,7% στις συλλήψεις διακινητών μη νόμιμων μεταναστών συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Για το ίδιο διάστημα, οι περιπτώσεις παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα αυξήθηκαν κατά 113,1%.

Η Ελληνική Αστυνομία με πρώτιστο μέλημα την ανθρώπινη ζωή εφαρμόζει επιχειρησιακό σχέδιο για την προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Καθημερινές είναι οι επιχειρησιακές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την διαφύλαξη των ελληνικών και κατ’ επέκταση των ευρωπαϊκών συνόρων, με σκοπό τη σύλληψη διακινητών μη νόμιμων μεταναστών, έχοντας σε κάθε περίπτωση ως πρώτιστο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο 7μηνο του 2022, στα Ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, συνελήφθησαν συνολικά 386 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, από τους οποίους οι 312 στην περιοχή του Έβρου.

Μάλιστα, από το σύνολο αυτών, οι 219 έχουν συλληφθεί μόνο το τελευταίο τρίμηνο (Μάιος – Ιούλιος 2022), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 58,7 % συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (Μάιος – Ιούλιος 2021), οπότε και είχαν συλληφθεί 138 διακινητές.

Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στις περιπτώσεις παράτυπης εισόδου μεταναστών στη χώρα, όπου το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου 2022 καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 113,1 % συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (4.126 έναντι 1.936). Συνολικά, το πρώτο 7μηνο του 2022 συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα 7.484 αλλοδαποί, από τους οποίους οι 3.554 στην περιοχή του Έβρου.

Υπενθυμίζεται ότι οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στη βάση εφαρμογής του υφιστάμενου επιχειρησιακού σχεδιασμού αλλά και σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και συμμετέχοντας σε κοινές ευρωπαϊκές δράσεις, έχουν επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στο τομέα της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Άγρια πολιτική κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τους μετανάστες στον Έβρο

Οι ειδήσεις που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες με τους εγκλωβισμένους μετανάστες στον Έβρο προκάλεσαν πολιτική αναταραχή και ανέβασαν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν στο στόχαστρο τόσο τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, όσο και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο με αφορμή τους 38 μετανάστες που είχαν υποτίθεται εγκλωβιστεί σε ελληνικό έδαφος. Μάλιστα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησαν πλήρως τις πληροφορίες που διακινήθηκαν στα social media και οι οποίες έκαναν λόγο για νεκρά παιδιά από τσιμπήματα σκορπιών σε ελληνικό έδαφος και για αδιαφορία της κυβέρνησης να σώσει 38 μετανάστες οι οποίοι κινδύνευαν, όντες εγκλωβισμένοι σε νησίδα επί της ελληνικής επικράτειας. Μόνο που όπως αποδείχθηκε από τις επίσημες ανακοινώσεις των ελληνικών αρχών οι μετανάστες ήταν εγκλωβισμένοι για πολλές ημέρες όχι επί ελληνικού εδάφους αλλά επί τουρκικού. Δεν προέκυψε από κάπου ότι ο ελληνικός στρατός και η αστυνομία αδιαφορούσαν για την διάσωσή τους.

Όπως τελικά αποδείχθηκε μπήκαν σε ελληνικό έδαφος μόλις πριν από μια ημέρα και οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έσπευσαν αμέσως να τους περιθάλψουν. Οι πληροφορίες που διακινήθηκαν είχαν πολλά θολά σημεία και ακόμα παραμένουν αναπάντητα αρκετά ερωτήματα.

Ποια είναι η αλήθεια; Στις 15.08.2022 έγιναν αναρτήσεις από διάφορα άτομα, σε social media πως η ομάδα των άτυπων μεταναστών φερόταν να είναι επί μία εβδομάδα εγκλωβισμένη σε νησίδα του Έβρου και η οποία βρίσκεται – υποτίθεται - εντός της ελληνικής επικράτειας. Μόνο που τα άτομα αυτά είχαν μετακινηθεί από περιοχή εκτός των ελληνικών συνόρων και βρέθηκαν πριν από λίγες ώρες σε 100% ελληνικό έδαφος και όχι στη νησίδα που λεγόταν αρχικώς, αλλά 4 χιλιόμετρα μακριά. Διέσχισαν τον ποταμό και βρέθηκαν στις όχθες της ελληνικής πλευράς. Από τα ίχνη των metadata των κινητών τους, όπως προέκυπτε από τις συγκεκριμένες παραπλανητικές αναρτήσεις, φαινόταν πως βρισκόταν στις ελληνικές όχθες και κατευθύνονται προς τα βόρεια, πράγμα απολύτως ψευδές αφού αμέσως, η ΕΛ.ΑΣ., ο ελληνικός στρατός και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν για να τους αναζητήσουν στο σημείο. Όμως, η ομάδα των 38 άτυπων μεταναστών βρισκόταν σε απόσταση περί τα 4 χιλιόμετρα νότια, πλησίον του χωριού Λάβαρα.

Πώς εντοπίστηκαν;

Εντοπίστηκαν από drone και ώρα 17.15, μαζί με τη λέμβο που χρησιμοποίησαν για τη μετακίνησή τους, την οποία δε γνωρίζουμε πως βρέθηκε στην κατοχή τους. Στο σημείο που εντοπίστηκαν, η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή και για το λόγο αυτό οργανώθηκε χερσαία επιχείρηση έρευνας. Στις 18.30 τα άτομα εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του ΤΣΦ Διδυμοτείχου. Οι ίδιοι αργότερα είπαν ότι τους έδωσαν μια βάρκα κάποιοι Αφγανοί και πέρασαν έτσι σε ελληνικό έδαφος. Κανείς από τους 38 εντοπισθέντες δεν διέτρεχε κίνδυνο ζωής και απομακρύνθηκαν όλοι από το σημείο με τη βοήθεια των αστυνομικών. Κλήθηκε ταυτόχρονα σταθμός του ΕΚΑΒ και παρέλαβε προληπτικά μια εγκυμονούσα γυναίκα προκειμένου να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Οι αστυνομικοί αναζήτησαν παιδί το οποίο φερόταν να έχει τσιμπηθεί από σκορπιό, σύμφωνα με αναρτήσεις που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορα άτομα. Κανένα από τα παιδιά που εντοπίστηκαν δεν έχριζε ανάγκης νοσηλείας ή παροχής πρώτων βοηθειών, ούτε κάποιο από αυτά είχε συμπτώματα πυρετού και μεταφέρθηκαν όλα , μαζί με τους γονείς τους, σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας. Οι ίδιοι οι άτυποι μετανάστες, κατά την προανάκριση, υποστήριξαν πως ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας και συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές και αρνούμενοι να επιστρέψουν στη Συρία, μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Αδριανούπολη , όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, βρίσκονται εκατοντάδες άλλοι μετανάστες. Πριν από 2 εβδομάδες, η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας τους μετέφερε με μικρά βανάκια μέχρι την τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου. Εκεί βρίσκονταν κάποιοι αραβόφωνες – πιθανώς λαθροδιακινητές- τους έβαλαν σε φουσκωτές λέμβους και τους μετέφεραν σε νησίδα του ποταμού. Από τους ισχυρισμούς τους προκύπτει ότι η διαδικασία μετακίνησης προς την Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή . Μάλιστα, όπως είπαν, δέχθηκαν συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους σώσει.

Σε τουρκικό έδαφος έχασε τη ζωή του το 5χρονο παιδί

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετέβη εσπευσμένα στο Κ.Υ.Τ. Φυλακίου στον Έβρο προκειμένου να ενημερωθεί για την ομάδα μεταναστών η οποία αφίχθη σε ελληνικό έδαφος καθώς και για την κατάσταση της υγείας τους. Εν τω μεταξύ, ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ΟΡΕΝ τόνισε πως στην συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις προς το παρόν. Όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ελληνικές αρχές ενήργησαν τάχιστα μόλις έγινε αντιληπτό ότι η ομάδα των μεταναστών πέρασε παράνομα σε ελληνικό έδαφος. «Οι άνθρωποι αυτοί ισχυρίζονται ότι βρίσκονταν σε νησίδα, ωστόσο όπως προέκυψε και από τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας τα τελευταία 24ωρα δεν βρέθηκαν ίχνη ζωής στα εν λόγω σημεία. Ωστόσο στην συνέχεια εντοπίστηκαν 4 χλμ νοτιότερα επί ελληνικού εδάφους και έχοντας μαζί τους μία βάρκα που δεν είχαν τις προηγούμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις τις επόμενες ημέρες για το μέρος από το οποίο ξεκίνησαν για να βρεθούν εν συνεχεία σε ελληνικό έδαφος, όπως το ποιος τους βοήθησε αλλά και πώς βρήκαν την βάρκα. Ο Νότης Μηταράκης αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στον Έβρο, σημείωσε πως είναι όλοι καλά στην υγεία τους και μία έγκυος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, ενώ όπως τόνισε «προκύπτει από τις καταθέσεις, ένα παιδί 5 ετών, έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου, ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του». Το δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις καταθέσεις τους, όπως εξήγησε ο κ. Μηταράκης είναι ότι ήρθαν από την τουρκική όχθη του ποταμού και σπρώχτηκαν προς τη νησίδα, από τις τουρκικές αρχές. Επισήμως οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα η τουρκική ακτοφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας, τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα.

Τα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως, παρά τις απαντήσεις της κυβέρνησης κρατούν το θέμα ψηλά και σε ανακοίνωή τους τονίζουν ότι «ο ακροδεξιός κατήφορος της ΝΔ συνεχίζεται με σπασμένα τα φρένα.

Μετά την αναζήτηση «εσωτερικών εχθρών» και ξένων δυνάμεων που δήθεν επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τώρα επικαλούνται τα ίδια επιχειρήματα μπροστά στο δράμα των προσφύγων στον Έβρο. Ο γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος καλεί τους Έλληνες της διασποράς να κοινοποιήσουν μήνυμα σύμφωνα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σε συνεργασία με ΜΚΟ και ξένα κράτη συνεργάζονται με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη διασπείροντας τάχα fake news για τους πρόσφυγες στον Έβρο. Είναι οι ίδιοι που πριν δυο ημέρες έλεγαν ότι δεν υπάρχουν πρόσφυγες, αλλά ξαφνικά εντοπίστηκαν χθες σε ελληνικό έδαφος. Οι ίδιοι που τις τελευταίες ημέρες επιχείρησαν να μετατρέψουν τον δημόσιο διάλογο σε έναν ακροδεξιό οχετό απαξίωσης της ανθρώπινης ύπαρξης που παραπέμπει στις σκοτεινές ημέρες δράσης της Χρυσής Αυγής.Τέτοιες απόψεις που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού επανέρχονται τις τελευταίες ημέρες ως το κεντρικό αφήγημα της ΝΔ. Δεν διστάζουν να εμπλέξουν και να διχάσουν ακόμη και τους Έλληνες της Διασποράς για να υπηρετήσουν τις άθλιες μικροκομματικές τους επιδιώξεις. Οικοδομούν ένα αυταρχικό καθεστώς, απαξιώνουν τους θεσμούς και το κράτος δικαίου και κατ’ επέκταση ξεφτιλίζουν τη χώρα σε όλο τον κόσμο. Μπροστά στα αδιέξοδα τους πουλάνε συνωμοσίες για εσωτερικούς εχθρούς. Δεν αργεί η στιγμή που μέσα από μια δημοκρατική και κοινωνική αναγέννηση οι πολίτες θα κάνουν παρελθόν το καθεστώς απανθρωπιάς του κ. Μητσοτάκη», αναφέρει σε υψηλούς τόνους η αξιωματική αντιπολίτευση.​

Νωρίτερα μάλιστα σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Γιώργος Ψυχογιός τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και η βουλευτής του κόμματος Νατάσα Γκαρά έθεσαν 4 ερωτήματα στην κυβέρνηση.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούν την κυβέρνηση:

-Πώς εξηγεί την αιφνίδια "ανακάλυψη" των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ, διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα που ήταν εγκλωβισμένοι και επιτιθόταν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ανέδειξε το θέμα;

-Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news; Ή θα οχυρωθεί πίσω από δικολαβίες για τις ακριβείς συντεταγμένες στις οποίες την τάδε ώρα δεν υπήρχαν πρόσφυγες;

-Έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ για να αναδείξει τις τουρκικές ευθύνες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ή έχει λόγους να θεωρεί πως καλύτερα να μην εμπλακούν στο θέμα;

-Θα θέσει επιτέλους ως προτεραιότητα για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης τις αποφάσεις του Συμφώνου του Μαρακές του ΟΗΕ που προβλέπουν αναλογική κατανομή προσφύγων και νόμιμες ασφαλείς διόδους για να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς ανθρώπινες τραγωδίες, για τις οποίες έχει ευθύνη και η ΕΕ;

-Υπενθυμίζουν δε, στην κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου App. 35090/22 K.A. v. Greece και App. 384444/22 B.S. and others v. Greece και την καλούν να μην διασύρει το όνομα της πατρίδας μας και στον τομέα αυτό, όπως όλες τις προηγούμενες ημέρες με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.