ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Παπαθεοδώρου: «Ζω άτακτα» - Πώς τον έπιασαν για παιδική πορνογραφία

Παπαθεοδώρου: «Ζω άτακτα» - Πώς τον έπιασαν για παιδική πορνογραφία
Ο εισαγγελέας διέταξε την προφυλάκιση του συγγραφέα
Φωτογραφία αρχείου

Στον υπολογιστή του συγγραφέα βρέθηκαν πάνω από 100 αρχεία σκληρού πορνογραφικού περιεχομένου, το οποίο εκείνος ισχυρίζεται ότι είχε στην κατοχή του, προκειμένου να κάνει «έρευνα» για το νέο του βιβλίο.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Βασίλη Παπαθεοδώρου, ο οποίος προφυλακίστηκε με την κατηγορία της παιδικής πορνογραφίας. Συγκεκριμένα, στον υπολογιστή του βρέθηκαν πάνω από 100 αρχεία σκληρού πορνογραφικού περιεχομένου, το οποίο εκείνος ισχυρίζεται ότι είχε στην κατοχή του, προκειμένου να κάνει «έρευνα» για το νέο του βιβλίο.

Μια δικαιολογία βέβαια που δεν έγινε αποδεκτή από τον εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε και την προφυλάκισή του.

«Ζω άτακτα πράγματα μέσα από τους ήρωες των βιβλίων μου»

Όσο προχωρούν οι έρευνες, νέα ντοκουμέντα βλέπουν τα φως της δημοσιότητας, αναφορικά με την εν λόγω υπόθεση.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Πέμπτης το «Πρωινό» έδωσε στη δημοσιότητα δύο βίντεο από δηλώσεις του Βασίλη Παπαθεοδώρου, οι οποίες αφορούν την καριέρα του ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

Αυτή που προκαλεί εντύπωση είναι η δεύτερη, στην οποία μιλάει σε δυο παιδιά σε εκδήλωση πριν από λίγα χρόνια.

«Στο σχολείο κάποια πράγματα, επειδή ήμουν καλός μαθητής και δεν έκανα αταξίες, μετά από χρόνια κάποια πράγματα πιο άτακτα που ήθελα να τα ζήσω, τα ζω μέσα από τους ήρωές μου στα βιβλία» λέει χαρακτηριστικά στο βίντεο.

Ειδικός σαρωτής «ξετρύπωσε» τον συγγραφέα

Ειδικός σαρωτής (ειδικό λογισμικό που εντοπίζει αρχεία παιδικής πορνογραφίας) εντόπισε σε σάρωση στο Διαδίκτυο τον συγγραφέα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη του μετά από στοιχεία που είχαν από το εξωτερικό.

Για την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Child Protection System, που εντοπίζει τα πρόσωπα που διαχειρίζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Συγκεκριμένα, το εργαλείο αυτό «μαρκάρει» τέτοιου είδους βίντεο κατά τη διαδικασία download από τους χρήστες του διαδικτύου ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους στη συνέχεια.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έρευνας αυτής, μετά από ενημέρωση των αρμόδιων δικαστικών Aρχών, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε σκληρό δίσκο βρέθηκαν περισσότερα από 90 βίντεο με υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Ενώπιον του ανακριτή φέρεται να ισχυρίστηκε ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία παιδικής πορνογραφίας για επαγγελματικούς λόγους προκειμένου να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου με συναφές θέμα – αντικείμενο.

Πάντως, οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή που διέταξαν την προφυλάκισή του καθώς, όπως φαίνεται, το πορνογραφικό υλικό υπάρχει στον υπολογιστή του εδώ και πέντε χρόνια.

Ποιος είναι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων που έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων για το έργο του.

Είναι γεννημένος το 1967 στην Αθήνα. Από το 1979 ζει στη Γλυφάδα. Φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε μεταλλειολόγος και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη συγγραφή βιβλίων το 1996. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Σχολική Παράσταση» βραβεύτηκε στον αντίστοιχο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Έκτοτε έχει γράψει παιδικά μυθιστορήματα, πέντε από τα οποία διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους: τα Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2008, 2010) και τρεις φορές με το Βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (2013, 2014, 2019). Υπήρξε, επίσης, άλλες πέντε φορές υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. Το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public για το βιβλίο Το ημερολόγιο ενός δειλού, ενώ το 2018 το Μα γιατί μου φταίνε όλα;! (Το βιβλίο της γκρίνιας) απέσπασε το Βραβείο Κοινού στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα οκτώ λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Τέσσερα από τα μυθιστορήματά του έχουν συμπεριληφθεί στους ετήσιους καταλόγους White Ravens, της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, με τα διακόσια καλύτερα βιβλία παγκοσμίως, ενώ έχει διατελέσει μέλος σε κριτικές επιτροπές των Κρατικών Βραβείων, του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Επίσης, έχει διδάξει ως επισκέπτης εισηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick. Υποψήφιος της Ελλάδας για το Διεθνές Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Astrid Lindgren το 2021.

Διαβάστε ακόμα:

Αύγουστος Κορτώ: Καταπέλτης για τον Βασίλη Παπαθεοδώρου

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Έψαχνε παιδική πορνογραφία -100 βίντεο με παιδιά

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Γιατί ζητά να αφεθεί ελεύθερος - Όλη η απολογία