ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

«Δεν επιτρέπονται πυροβολισμοί στις καταδιώξεις»-Τι αναφέρει εγκύκλιος

«Δεν επιτρέπονται πυροβολισμοί στις καταδιώξεις»-Τι αναφέρει εγκύκλιος
Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Δυτική Αττική
Eurokinissi

Υπάρχει μία εγκύκλιος που έχει σταλεί στις 20 Δεκεμβρίου του 2021, μετά τα γεγονότα στο Πέραμα και τον θάνατο ενός Ρομά και τον τραυματισμό ενός ανήλικου.

«Δεν επιτρέπονται πυροβολισμοί στις καταδιώξεις», σύμφωνα με την εγκύκλιο που ισχύει, η οποία περιλαμβάνει 223 σελίδες για περιπτώσεις καταδίωξης.

Υπάρχει μία εγκύκλιος που έχει σταλεί στις 20 Δεκεμβρίου του 2021, μετά τα γεγονότα στο Πέραμα και τον θάνατο ενός Ρομά και τον τραυματισμό ενός ανήλικου.

Στην εγκύκλιο αυτή περιλαμβάνονται επικαιροποιημένα στοιχεία σε περίπτωση καταδίωξης και έχει μοιραστεί σε όλα τα αστυνομικά τμήματα, όπου αναφέρεται ρητά: «Να θυμάσαι πάντα ότι κατά την καταδίωξη ΔΕΝ επιτρέπονται πυροβολισμοί για ακινητοποίηση του οχήματος και επικίνδυνοι χειρισμοί και ελιγμοί για την εκτροπή του οχήματος.»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, η εγκύκλιος αναφέρει επίσης ότι η καταδίωξη πρέπει να διακόπτεται όταν καθίσταται επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των συμμετεχόντων.

Κούγιας: «Ο 16χρονος προσπάθησε να ρίξει τους αστυνομικούς»

Σκηνικό έντασης στήθηκε και στο Αγρίνιο από ομάδα ατόμων Ρομά. Πυρπόλησαν κάδους, έκλεισαν την εθνική οδό, έριξαν πέτρες σε αστυνομικούς.

Την ίδια ώρα, η υπερασπιστή του αστυνομικού θα πει πως ο 16χρονος Ρομά προσπάθησε δύο φορές με το αυτοκίνητο να ρίξει κάτω τους αστυνομικούς και ότι ο αστυνομικός είχε σκοπό να πυροβολήσει στα λάστιχα και τον αέρα.

«Προσπαθούσε να πυροβολήσει αλλά καταλαβαίνετε ότι στον ελιγμό επάνω, με 150χλμ, να μετακινηθεί η μοτοσυκλέτα, ο οδηγός, εκείνη την στιγμή έγινε ο ελιγμός προς τα εκεί και άλλαξε η φορά της σφαίρας. Με ανακούφιση ενημερώθηκα πως η δεύτερη σφαίρα βρέθηκε σε άλλο σημείο, πράγμα που σημαίνει πως είναι αληθής ο ισχυρισμός του πως πυροβόλησε στον αέρα», είπε ο Αλέξης Κούγιας.

Εντελώς διαφορετική είναι όμως η θέση της οικογένειας του 16χρονου που ζητά την τιμωρία του αστυνομικού και καταγγέλλει συγκάλυψη.

Προς το παρόν, τα εγκληματολογικά εργαστήρια εξετάζουν την πορεία της 2ης σφαίρας που βρέθηκε στην περιοχή της καταδίωξης σφηνωμένη σε πόρτα ξενοδοχείου, ενώ στο φως έχει έρθει και ντοκουμέντο από τη συνομιλία που είχε μέσω ασυρμάτου ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο με το κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Ο διάλογος με το κέντρο επιχειρήσεων:

Αστυνομικός: Κέντρο το όχημα έχει προσκρούσει στο κατάστημα.

Κέντρο: Ελήφθη, ελήφθη, ενημερώνουμε Τροχαία. Έχετε τα άτομα; Πόσα άτομα επιβαίνουνε; Το όχημα έχει προσκρούσει στο κατάστημα, αναγνωρίζετε οι σταθμοί;

Αστυνομικός: Ένα άτομο.

Κέντρο: Έχει προσκρούσει σε κατάστημα το όχημα. Ένα άτομο. Το έχουμε το άτομο;

Αστυνομικός: Αρνητικό κέντρο, δίνουμε εντολές αλλά δεν κατεβαίνει το άτομο από το όχημα.

Κέντρο: Ελήφθη, με όλα τα μέτρα ο έλεγχος, δώστε μας την πινακίδα όταν τελειώσετε.

Αστυνομικός: Ο οδηγός του οχήματος έχει εγκλωβιστεί στο σημείο. Το άτομο δεν συνεργάζεται. Να το γνωρίζετε.

Κέντρο: Ελήφθη, πού ακριβώς είστε; Έχει ανταποκριθεί ο οδηγός στις εντολές σας; Ελέγχετε το άτομο;

Αστυνομικός: Είναι νεκρό το άτομο.

Ο 16χρονος συνεχίζει να νοσηλεύεται στην εντατική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Διαβάστε ακόμα:

Πυροβολισμός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη: Φωτογραφίες ντοκουμέντο

Θεσσαλονίκη: Κούγιας για πυροβολισμό 16χρονου – Σε αναβρασμό οι Ρομά

Πυροβολισμός 16χρονου: Τι ποινές αντιμετωπίζει ο αστυνομικός