ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Στον ανακριτή το αρχηγικό μέλος του κυκλώματος κοκαΐνης - Τα στοιχεία

Στον ανακριτή το αρχηγικό μέλος του κυκλώματος κοκαΐνης - Τα στοιχεία
Δικαστήρια Ευελπίδων
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε τη δράση του κυκλώματος βάζοντας στο κάδρο το αρχηγικό μέλος του. Πελάτης του κυκλώματος είναι γνωστός τραγουδιστής.

Ενώπιον του ανακριτή στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων θα οδηγηθεί σήμερα Δευτέρα ο 64χρονος που φέρεται ως αρχηγικό μέλος του κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης και κάνναβης, με πελάτη –μεταξύ άλλων- δημοφιλή τραγουδιστή.

Όταν διατάχθηκε η άρση του απορρήτου για το κινητό του τηλέφωνο του 64χρονου, οι αστυνομικοί τον ερευνούσαν ύστερα από πληροφορίες ότι πουλάει ναρκωτικά. Εντούτοις, από τις συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψαν «ενδείξεις» ότι μπορεί να σχεδίαζε απάτη με πλαστές επιταγές.

Μάλιστα, υπάρχουν καταγεγραμμένοι διάλογοι από τους οποίους προκύπτει ότι ενδεχομένως ένα από τα θύματα της απάτης με τις επιταγές να ήταν γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Από τα στοιχεία προκύπτει πάντως ότι ο 64χρονος φοβόταν τη συγκεκριμένη «δουλειά», λόγω των πολύ μεγάλων ποινών που επισύρουν τέτοιου είδους αδικήματα. Η σύλληψή του για την υπόθεση των ναρκωτικών «ενταφίασε» σε κάθε περίπτωση κάθε τέτοιο σχέδιο (είτε γινόταν τελικά απόπειρα απάτης είτε όχι).

Πάντως, σε πολλές από τις συνομιλίες του φερόμενου ως αρχηγικού μέλους του κυκλώματος γίνεται λόγος για επιταγές, χωρίς να προσδιορίζεται ο σκοπός των αναφορών αυτών.

Οι αστυνομικοί σημειώνουν ότι στις 14 Οκτωβρίου 2022 ο 64χρονος συνομιλεί με άτομο με το οποίο ξεκίνησαν να στήνουν τη «δουλειά» με τις επιχειρήσεις και τις επιταγές. Ο 64χρονος ζητά από το συνομιλητή του να πληρώσει το κόστος για τις επιταγές που θα τον προμηθεύσει: «Δηλαδή να κάνουμε κάτι αλλά μόνος μου να το κάνω πως να αγοράσουμε 10 επιταγές;».

Στη συνέχεια, ο 64χρονος συνομιλεί με άλλο άτομο στο οποίο μεταφέρει τη δυσαρέσκειά του στο ποσοστό με τη μεγάλη απάτη που θα έστηναν: «Είναι γ… τα η προσφορά δηλαδή, θα πάρει δέκα εκατομμύρια, θα πάρω δύο και θα πάω και φυλακή εγώ, δεν γίνεται αλλά εν πάση περιπτώσει, άντε και το κάνω…».

Σε άλλη συνομιλία το αρχηγικό μέλος δείχνει ότι γνωρίζει πως λειτουργεί το δικαστικό σύστημα και το μέγεθος των απειλούμενων ποινών για τα αδικήματα που επιδιώκει να διαπράξει, ενώ αναφέρει το επιδιωκόμενο κέρδος από την εγκληματική δραστηριότητα με τις επιταγές (πλαστές) και ότι το ενδεχόμενο θύμα είναι πολύ μεγάλη επιχείρηση σούπερ μάρκετ.

«Για πλαστές επιταγές; Να σου πω; 100 χρόνια κατά συγχώνευση 25 κάθειρξη όχι πλημμέλημα άρα δηλαδή θα πρέπει να βγάλω 12 σκαστά (…) Είναι φυλακή η δουλειά αυτή, είναι φυλακή τέλος, δεν είναι επιταγές ακάλυπτες, δεν έχουμε, δεν πληρώσαμε κύριε πρόεδρε, κατάλαβες; Εδώ δεν πληρώσαμε γιατί είχαμε πλαστές επιταγές, θα μας κάνει και δικαστήρια ο… (αναφέρει όνομα μεγάλου σούπερ μάρκετ), θα με γ…».

Από άλλη συνομιλία του προκύπτει ότι έχει πρόσβαση σε επιταγές και αρχικό πλάνο της εγκληματικής του δραστηριότητας είναι να δηλωθεί στο όνομά του η επιχείρηση με την οποία θα διαπράξουν τις απάτες: «Άκουσέ με, ένα το κρατούμενο, έχουμε άνθρωπο που είναι μπροστινός, είμαι εγώ, δύο το κρατούμενο, έχουμε άνθρωπο που βρίσκει τις επιταγές, είμαι εγώ».

Στις 16 Νοεμβρίου 2022 ο 64χρονος συνομιλεί με γυναίκα, η οποία φέρεται να επιθυμεί να αγοράσει δύο πλαστές επιταγές:

Γυναίκα: Θέλω βασικά δύο επιταγές. 13.500 το καθένα, μία τετράμηνη, μία πεντάμηνη. Αλλά αυτά θα πάνε στον προμηθευτή για να μπούνε στο πλαφόν και στο τέλος της βδομάδας πριν λήξει η επιταγή να ζητηθεί πίσω, να πληρωθεί η επιταγή και να κλείσει το θέμα εκεί.

64χρονος: Ναι αλλά, δεν ξέρω αν θα μπούνε στο πλαφόν, δεν ξέρω τι… σας είπε την τιμή ο …. ; (…) Σε αυτόν τον τομέα είμαι πάρα πάρα πολλά χρόνια, δηλαδή τουλάχιστον 40 χρόνια δουλεύω. Λοιπόν, είτε ήταν κανονικές, είτε ήταν διπλές, είτε ήταν πλαστές, είτε ήταν οτιδήποτε, έχω δουλέψει πολλά φύλλα σε όλη την αγορά. Ο καθένας λοιπόν που εξυπηρετείται εν μέσω εμένα, εξυπηρετείται κατά τον τρόπο τον εξής. Αν θέλουν original φύλλα τα οποία θα μπουν στο πλαφόν και την ημέρα που θα λήξει βάλετε τα λεφτά στο όψεως και πληρωθεί κανονικά, έχουν άλλο κόστος. Δηλαδή η αγορά που πάμε, πάμε στα 1500 ευρώ, αγορά, να την πάρω εγώ. Έτσι από τον κάθε έναν. Γιατί ο άλλος ρισκάρει χωρίς να πάρει και τίποτα, δική του είναι η επιταγή».

Ο 64χρονος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για απάτες, πλαστογραφία, ναρκωτικά και κλοπή. Όσον αφορά στην υπόθεση των ναρκωτικών, η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία για συνολικά 13 άτομα.

Από την έρευνα προέκυψαν ότι τα μέλη του κυκλώματος πραγματοποίησαν τουλάχιστον 750 συναλλαγές, κατά τις οποίες διακινήθηκαν τουλάχιστον 900 γραμμάρια κοκαΐνης και τουλάχιστον 500 γραμμάρια κάνναβης, με κέρδος τουλάχιστον 70.000 ευρώ.

Ο 64χρονος φέρεται να χρησιμοποιούσε ως «καβάτζα» το σπίτι του στη Βάρη και να παρέδιδε σε καθημερινή βάση κοκαΐνη στους πελάτες σε όλη την Αττική, διακινώντας κάθε εβδομάδα περισσότερα από 50 γραμμάρια κοκαΐνης.

Η σύντροφος του 64χρονου είναι επίσης κατηγορούμενη. Φέρεται να συνεργαζόταν στη διακίνηση ναρκωτικών, όπου εκτός από την αποθήκευσή τους είχε και δικό της «πελατολόγιο».

Τα μέλη του κυκλώματος λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης, απέφευγαν τις μεταξύ τους συνομιλίες από «συμβατικές» τηλεφωνικές γραμμές, ενώ προτιμούσαν για τις επικοινωνίες τους διαδικτυακές εφαρμογές.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 64χρονος, εκτός από αρχηγικό στέλεχος της συμμορίας είχε προσπαθήσει να δραστηριοποιηθεί στις απάτες μέσω εικονικών επιχειρήσεων και στην προμήθεια πλαστών ή ακάλυπτων επιταγών σε τρίτους, όπου προμηθευτής και πλαστογράφος των επιταγών ήταν άλλο πρόσωπο (το όνομα του οποίου είναι γνωστό στις Αρχές).

Ο 64χρονος έκανε σε συναλλαγές κατά τις οποίες παρέδιδε κατ’ ελάχιστο 0,5 γραμμάριο κοκαΐνης έναντι 35 ευρώ. Εκτός από κοκαΐνη παρέδιδε κατ’ ελάχιστο 1 γραμμάριο κάνναβης έναντι κατ’ ελάχιστο πέντε ευρώ.

Όπως προέκυψε από την τεχνική και φυσική επιτήρηση, τα μέλη της ομάδας έκαναν 750 συναλλαγές με κέρδος 70.000 ευρώ. Ο τραγουδιστής κατηγορείται για παράβαση του άρθρου 29 του Ν 4139/2013 «περί εξαρτησιογόνων ουσιών». Ουσιαστικά δηλαδή κατηγορείται ότι ήταν ένας από τους πολλούς πελάτες του κυκλώματος.

Διαβάστε ακόμα:

Κύκλωμα κοκαΐνης: Απάτη σε βάρος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ;

«Δένουν» το κύκλωμα κοκαΐνης με 49 DVD με διαλόγους

Κύκλωμα κοκαΐνης: Στους διαλόγους ο Θέμης Αδαμαντίδης, διαψεύδει εμπλοκή του ο Κούγιας