ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ για την επικίνδυνη έξαρση της βίας μεταξύ ανηλίκων

Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ για την επικίνδυνη έξαρση της βίας μεταξύ ανηλίκων

Η έξαρση της βίας των ανηλίκων έχει κύρια σημεία αναφοράς την οπαδική αντιπαλότητα, τον «πόλεμο» συμμοριών, τις ληστείες και το bullying.

Προβληματισμό προκαλούν στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. τα συνεχή περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές νεαρούς ανάμεσα στους οποίους συχνά είναι και ανήλικοι, από 13 ετών.

Οπαδικές διαφορές, ληστείες, κλοπές, bullying είναι από τα βασικά αδικήματα για τα οποία συλλαμβάνονται από τους αστυνομικούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν συνδυασμοί αυτών των αδικημάτων στα περιστατικά που έχουν καταγραφεί.

Μόνο τον τελευταίο μήνα, έχουν καταγραφεί 9 περιστατικά, πέρα από το επεισόδιο στο Περιστέρι, με θύματα 4 νεαρούς.

Στον εν λόγω χρονικό διάστημα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 10 συλλήψεις ανηλίκων, για αδικήματα όπως επιθέσεις με οπαδικά κίνητρα, τη ληστεία με απειλή μαχαιριού, απόπειρα ληστείας, κλοπές, συμπλοκή και επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ανήλικοι φαίνεται ότι δρούσαν μαζί με ενήλικες νεαρούς, όπως στο περιστατικό της Νέας Ερυθραίας, όπου ένα 16χρονο παιδί επιτέθηκε με δύο ενήλικες με μαχαίρια και τσεκούρια, απλά και μόνο επειδή στο δρόμο τους βρέθηκαν άτομα που υποστήριζαν μία άλλη ομάδα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφηκαν και 5 συλλήψεις γονέων για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

«Χειροπέδες» σε 6 εφήβους – Προσπάθησαν να ληστέψουν 3 ανήλικους στην Πετρούπολη

Στην Πετρούπολη, έξι μαθητές γυμνασίου συνελήφθησαν μετά από καταγγελία ότι προσπάθησαν να ληστέψουν τρεις άλλους ανήλικους. Τα παρ’ ολίγον θύματα τράπηκαν σε φυγή και ζήτησαν βοήθεια σε κοντινή καφετέρια, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν την αστυνομία.

Μια συνηθισμένη βόλτα που βγήκαν τρεις φίλοι,16 ετών, λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Παρασκευής στην Πετρούπολη, παραλίγο να μετατραπεί σε «εφιάλτη», όταν ομάδα τουλάχιστον 7 ανήλικων, αποπειράθηκε να τους ληστέψει.

«Μας ζήτησαν να πάμε σε ένα πιο απομακρυσμένο μέρος, για να μας ληστέψουν, να μας πάρουν κινητά και λεφτά. Τους είπαμε “όχι παιδιά δεν θέλουμε μπλεξίματα”, προσπαθήσαμε να φύγουμε, μας κράτησαν αλλά μετά κάναμε μια δυο κινήσεις και φύγαμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκ των τριών φίλων.

Μία αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε: «βγαίνω εγώ έξω. Αυτά καθόντουσαν εκεί 7-8 παιδάκια, τους λέω: “Γιατί απειλείτε;” Βγαίνει και η κόρη μου, λένε αυτοί “δεν απειλούμε κανέναν”, λέω “εντάξει, τώρα που θα έρθει η αστυνομία να τα πείτε και εκεί”, δεν πτοήθηκαν έκατσαν εκεί και μας κοιτάγανε».

Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ., εντόπισαν τρεις 13χρονους, ανάμεσα στους οποίους και δίδυμα αδέλφια, καθώς και τρεις 14χρονους, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, όπου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για απόπειρα ληστείας κατά συναυτουργία.

Οι ανήλικοι φερόμενοι δράστες αναμένεται να οδηγηθούν στον Ανακριτή την Τρίτη.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Συνελήφθη 38χρονος τσαντάκιας που «χτύπησε» δύο τουρίστριες

Ρέθυμνο: Το σενάριο που εξετάζεται για τη δολοφονία του 46χρονου - Πώς στήθηκε το «καρτέρι θανάτου»

Τρεις τραυματίες σε τροχαίο στην Πρέβεζα