ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα πλαστογραφίας και μετακίνησης μεταναστών - Τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ κέρδη

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα πλαστογραφίας και μετακίνησης μεταναστών - Τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ κέρδη
Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής

Εξάρθρωση Εγκληματικής Οργάνωσης στην Αθήνα με δράση στην πλαστογραφία, υπεξαγωγή εγγράφων και κλοπή από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας

Σύλληψη τριών αλλοδαπών πραγματοποιήθηκε κατά τις μεσημβρινές ώρες χθες, Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023 με δράση στην πλαστογραφία και την υπεξαγωγή εγγράφων και την παράνομη μετακίνηση μεταναστών.

Ειδικότερα, για τη σύλληψη αυτή συνεργάστηκαν, συντονισμένα και οργανωμένα, έχοντας αξιοποιήσει πληροφορίες, στελέχη της Περιφερειακή Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, της Διεύθυνσης Ασφαλείας & Προστασίας Θαλασσιών Συνόρων (Δ.Α.Π.Θ.Α.Σ.) και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Αθηνών.

Οι τρεις συλληφθέντες ηλικίας 42, 42 και 41 ετών κατηγορούνται για παράβαση των διατάξεων του άρθ. 187 του Π.Κ. “Εγκληματική οργάνωση”, του Ν.3386/05 “περί αλλοδαπών” σε συνδυασμό με τα άρθρα 216 και 217 “Πλαστογραφία πιστοποιητικών”, του αρθ. 222 “υπεξαγωγή εγγράφων”, καθώς και του αρθ. 372 “κλοπή” του Π.Κ..

Πρώτος συνελήφθη, ύστερα από έρευνες, σε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, ο 42χρονος πάνω στον οποίο βρέθηκαν συνολικά 1.321 ταξιδιωτικά έγγραφα ταυτοποίησης (διαβατήρια, δελτία ταυτοτήτων, άδειες διαμονής, άδειες παραμονής, άδειες οδήγησης).

Από την σύλληψη του 42χρονου και το προανακριτικό υλικό, καθώς και σε συνδυασμό με την αρωγή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) σε πληροφοριακό επίπεδο, προέκυψε και η εμπλοκή δύο ακόμη αλλοδαπών 42 και 41 χρονών.

Και οι δύο συνελήφθησαν στο κέντρο της Αθήνας, και βασικά μέσα σε ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο, ως συνεργάτες του 42χρονου. Οι δυο τους φαίνεται πως κατείχαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συσκευές κινητής τηλεφωνίας, φωτογραφικές μηχανές, καθώς και το χρηματικό ποσό των 4.230 ευρώ.

Η δράση τους

Οι δράστες είχαν στήσει ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα για τη μεταφορά μεταναστών από τη χώρα μας προς τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες - κυρίως αεροπορικώς.

Η μεταφορά τους πραγματοποιούταν με τη χρήση πλαστών - παραποιημένων πιστοποιητικών και κλεμμένων εγγράφων.

Πιο συγκεκριμένα, ο 42χρονος είχε την ευθύνη της παραλαβής του πλαστού - παραποιημένου - κλεμμένου εγγράφου και της αγοράς εισιτηρίων για χώρες της Ευρώπης από το ταξιδιωτικό γραφείο.

Οι δύο συλληφθέντες του ταξιδιωτικού γραφείου, που φέρονται να είναι και οι ιδιοκτήτες του, εισέπρατταν πέραν της τιμής του αεροπορικού εισιτηρίου και 15 ευρώ ακόμα για τον κάθε παράτυπο μετανάστη

Τα εισιτήρια είχαν σημείο αναχώρησης τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ΕΛ. Βενιζέλος, και προορισμό την Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία.

Υπολογίζεται, δε, ότι τα συνολικά προσδοκώμενα οφέλη της οργάνωσης υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 1.000.000 εκ. ευρώ.

Από τη Λιμενική Αρχή Ραφήνας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν όλα τα ανωτέρω ανευρεθέντα. Το κατασχεθέν χρηματικό ποσό πρόκειται να κατατεθεί στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, ενώ τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα - έγγραφα ταυτοποίησης, καθώς και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός πρόκειται να αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.), για περαιτέρω διερεύνηση.

Να σημειωθεί, ότι οι έρευνες συνεχίζονται κανονικά υπό τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας.






Σχετικές ειδήσεις