ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Παλαιό Φάληρο: Η ΕΛΑΣ απέτρεψε αγοραπωλησία – «μαμούθ» αρχαίων αντικειμένων

Παλαιό Φάληρο: Η ΕΛΑΣ απέτρεψε αγοραπωλησία – «μαμούθ» αρχαίων αντικειμένων

Η Ελληνική Αστυνομία εντόπισε και κατέσχεσε πάνω από 30 αρχαιολογικούς «θησαυρούς», μεταξύ αυτών και ένα εξαιρετικά σπάνιο χρυσό νόμισμα.

Η Ελληνική Αστυνομία εντόπισε και κατέσχεσε 31 αρχαία αντικείμενα ύστερα από επιχείρηση στο Παλαιό Φάληρο, αποτρέποντας συνάντηση αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων που κατείχαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης. συνεχίζοντας τις δράσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί (19/09), σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε επιχείρηση από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στον περιβάλλοντα χώρο κτηριακής εγκατάστασης στο Παλαιό Φάληρο, έπειτα από ενδελεχή διερεύνηση και αξιοποίηση πληροφοριών.

Στα ανευρεθέντα αρχαία αντικείμενα περιλαμβάνεται χρυσό νόμισμα, στατήρας Παντικαπαίου Κριμαίας, αρχαίων χρόνων, και συγκεκριμένα του 4ου αιώνα π.Χ. με διάμετρο περί τα 17 χιλιοστά και βάρος περί τα 9,2 γραμμάρια.

Το χρυσό νόμισμα χαρακτηρίσθηκε, κατά την εκτίμηση του από αρχαιολόγο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, ως «ιδιαίτερα σπάνιο», διότι ο εικονιζόμενος «Πάνας» απεικονίζεται στην εμπρόσθια μορφή του και προέρχεται από την αρχαία πόλη του Παντικαπαίου, ελληνική αποικία της Ταυρικής Χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας (σημερινή Κριμαία).

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής δράσης, εντοπίσθηκαν από κλιμάκιο αστυνομικών της ανωτέρω υπηρεσίας στον συγκεκριμένο τόπο πλήθος αρχαίων αντικειμένων, τα οποία περιλαμβάνονται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και συνιστούν αντικείμενα μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.

Τα αρχαία αντικείμενα μεταφέρθηκαν από κλιμάκιο αστυνομικών στην έδρα της ανωτέρω υπηρεσίας και εξετάσθηκαν από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, η οποία γνωμάτευσε ότι 27 εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων, ενώ, τέσσερα από αυτά χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Οι αρχαιότητες θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, καθώς και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις