ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Kύκλωμα trafficking εκμεταλλευόταν και εξέδιδε γυναίκες από τη Λατινή Αμερική - Πώς τις παγίδευαν

Kύκλωμα trafficking εκμεταλλευόταν και εξέδιδε γυναίκες από τη Λατινή Αμερική - Πώς τις παγίδευαν

Οι αρχές έκαναν έφοδο σε 6 οίκους ανοχής και προχώρησαν σε 12 συλλήψεις, 6 ανδρών και 6 γυναιών

Μεγάλο κύκλωμα tafficκing εξαρθρώθηκε μετά από ευρεία επιχείρηση το περαμένο Σάββατι με τη συνδρομή Εuropol, Ισπανικής Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των Η.Π.Α. καθώς και των Μ.Κ.Ο. «OUR GREECE» και «Α21», εξειδικευμένες στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Οι αρχές έκαναν έφοδο σε 6 οίκους ανοχής και προχώρησαν σε 12 συλλήψεις, 6 ανδρών και 6 γυναιών.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από εντοπισμό και διάσωση γυναίκας, θύματος της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία είχαν πείσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα από τη Βενεζουέλα και με χρήση ψυχολογικής βίας και το πρόσχημα εξόφλησης υπέρογκου χρέους, την ανάγκασαν να εκδίδεται σε οίκους ανοχής.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Μέλος της οργάνωσης αναλάμβανε τον εντοπισμό και τη στρατολόγηση αλλοδαπών γυναικών, οι οποίες βρίσκονταν κατά κύριο λόγο σε ευάλωτη κοινωνική και οικονομική θέση.

Οι γυναίκες προσεγγίζονταν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και με τη χρήση απατηλών μέσων, που αφορούσαν στην εύρεση νόμιμης εργασίας, με υψηλές χρηματικές απολαβές και πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης, πείθονταν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Οι υποψήφιες καλούνταν να αποστείλουν φωτογραφίες προκειμένου να «εγκριθούν» εμφανισιακά από το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, καθώς και φωτογραφία από το ταξιδιωτικό τους έγγραφο.

Τα λοιπά μέλη της εγκληματικής ομάδας, φρόντιζαν για τη λειτουργία των οίκων ανοχής και την παραλαβή και επίβλεψη των εκδιδομένων, καθώς και την παρακράτηση και παράδοση των εσόδων. Το αρχηγικό μέλος ακολούθως νομιμοποιούσε τα παράνομα έσοδα, μέσω συμμετοχής σε εταιρείες επενδύσεων και παροχής υπηρεσιών διαμονής.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -6.382- ευρώ,
  • κάμερες και καταγραφικά επιτήρησης,
  • δεκάδες ηλεκτρονικές συσκευές και
  • πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων αναφορικά με τη λειτουργία των οίκων ανοχής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι, σε -10- γυναίκες – θύματα της οργάνωσης παρασχέθηκε αρωγή και προστασία ενώ μεταφέρθηκαν σε ξενώνες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός τους, κατόπιν επιθυμίας τους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες σε συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές συνεχίζονται.