ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Αγία Παρασκευή: Οι ανήλικοι κακοποιητές «επιστρέφουν» στον τόπο του εγκλήματος

Αγία Παρασκευή: Οι ανήλικοι κακοποιητές «επιστρέφουν» στον τόπο του εγκλήματος

Οι ανήλικοι που κακοποίησαν τον 13χρονο στην Αγία Παρασκευή, συνεχίζουν τη δράση τους... τηλεφωνικά, αφού έχουν εξαφανιστεί, προκειμένου να γλιτώσουν προσωρινά από τις συνέπειες του νόμου. 

Δεν χωράει ο νους το θράσος των κακοποιητών ανηλίκων της Αγίας Παρασκευής. Ενώ στη χώρα έχει ξεσπάσει σάλος με τον άγριο ξυλοδαρμό 13χρονου από συμμαθητές του, οι ίδιοι, και ενώ έχουν εξαφανιστεί μαζί με τους γονείς του προκειμένου, προφανώς, να γλιτώσουν το αυτόφωρο, το Σάββατο βρήκαν τρόπο να απειλήσουν ξανά το θύμα τους!

Θυμίζεται ότι το παιδί χτυπήθηκε σε ενέδρα που είχαν στήσει στην Αγία Παρασκευή 3 ανήλικοι. Του έβγαλαν τα παπούτσια, τον ανάγκασαν να τους ακολουθεί ξυπόλητος και να γονατίσει όσο τον βιντεοσκοπούσαν και τον απειλούσαν

Όπως κατήγγειλε ο πατέρας του παιδιού στην ενημερωτική εκπομπή του OPEN «Τώρα Μαζί», το Σάββατο ο γιος του -ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, φοβούμενος ακόμα και να ξαναπάει σχολείο- δέχτηκε ένα τηλεφώνημα με απόκρυψη του αριθμού. Ήταν πάλι ένας από τους «νταήδες» ο οποίος αγνοώντας τη θέση στην οποία βρίσκεται κι ότι σύντομα θα βρεθεί αυτός -και ίσως και οι γονείς του- αντιμέτωποι με τον νόμο, ο οποίος δεν δίστασε ξανά να απειλήσει το «θύμα» του!

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ,η υπόθεση έχει πάρει για τα καλά τον δρόμο της Δικαιοσύνης και αύριο Δευτέρα, ο εισαγγελέας θα παραλάβει τη σχετική δικογραφία και θα διατάξει την κλήση των ανήλικων κακοποιητών, οι οποίοι παραμένουν άφαντοι.

«Καλύτερα να εξευτελιστώ από το να πεθάνω»

«Έχει καταρρεύσει το παιδί μου», περιγράφει ο πατέρας του 14χρονου ο οποίος έπεσε θύμα άγριου bullying και ξυλοδαρμού από συνομηλίκους του στην Αγία Παρασκευή, εξαπολύοντας απειλές κατά του ιδίου και της οικογένειάς του, ενώ και η περιγραφή του ίδιου του μαθητή σοκάρει:

«Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Ήταν τρεις. Φοβήθηκα. Σκέφτηκα μέσα μου ‘καλύτερα να εξευτελιστώ, από το να μη γυρίσω στο σπίτι ζωντανός’. Αναγκάστηκα να τους ακολουθήσω γιατί άρπαξαν το σκυλάκι μου και δεν ήθελα να του κάνουν κακό».

«Με απειλούσαν ότι θα σκοτώσουν τον σκύλο μου»

Το παιδί χτυπήθηκε σε ενέδρα που είχαν στήσει τρεις ανήλικοι, με έναν εξ αυτών να είναι συμμαθητής του. Του έβγαλαν τα παπούτσια, τον ανάγκασαν να τους ακολουθεί ξυπόλητος και να γονατίσει όσο τον βιντεοσκοπούσαν και τον απειλούσαν.

Απειλητικά μηνύματα και τηλεφωνήματα δέχονταν και οι γονείς του παιδιού. Οι ανήλικοι δράστες βανδάλισαν την πολυκατοικία όπου διαμένουν αλλά και το αυτοκίνητό τους λίγο πριν επιτεθούν στον μικρό μαθητή.

«Με απειλούσαν ότι θα σκοτώσουν τον σκύλο μου αν δεν τους ακολουθήσω. Με χτύπησαν και στη συνέχεια με έβαλαν να γονατίσω και να αναφερθώ σε δύο κορίτσια, τα οποία δεν γνώριζα. Με τραβούσαν βίντεο εκείνη την στιγμή».

Οι δράστες, όπως και οι γονείς τους, αναζητούνται από τις Αρχές.

Εγκληματικότητα ανηλίκων: Δραματική αύξηση των περιστατικών - Αποτροπιασμός από τα στοιχεία της ΕΛΑΣ

Με εντατικότερους ελέγχους «απαντά» η Αστυνομία για να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα μεταξύ των νέων που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, όπως επιβεβαιώνεται μέσα και από τα στοιχεία της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα και με σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η δράση των Αρχών αφορά την τόσο την καταστολή αλλά και της πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς. Μάλιστα η κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού κατέγραψε ελέγχους σε ανήλικους την περιοχή του Αμαρουσίου, έξω από μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Έντονος είναι ο πρόβληματισμος για την έξαρση του φαινομένου και την επέκταση του σε ακόμα μικρότερες ηλικίες καθώς οι παραβάτες πλέον σε ορισμένες περιπτώσεις είναι παιδιά 12 και 13 ετών.

Αμείλικτα είναι και τα στοχεία της ΕΛΑΣ για τα περιστατικά βίας τα έτη 2022 και 2023, όπου αποτυπώνεται η δραματική έξαρση.

Συγκεκριμένα το 2023 έγινε μια απόπειρα ανθρωποκτονίας από ανήλικό ενώ το 2022 καμία. Για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας το 2022 κατηγορήθηκαν 2 ανήλικοι, ενώ το 2023 υπήρξαν 5 περιπτώσεις.

Ωστόσο, τα περιστατικά αυξήθηκαν δραματικά για αδικήματα όπως η άσκηση σωματική βλάβης από ανήλικους, καθώς υπήρξαν 282 περιστατικά το 2023 ενώ το 2022 ανέρχονταν σε 202.

Παράλληλα, 25 ανήλικοι ενεπλάκησαν ως δράστες σε περιστατικά βιασμού το 2023, ενώ 15 ήταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2023.

Μεγάλη αύξηση και στις κλοπές με δράστες ανήλικους με 1.237 περιστατικά το 2023, σε σύγκριση με 732 το 2022. Επιπλέον, το 2023 κατηγορήθηκαν 198 ανήλικοι για ληστεία ενώ το 2022, 150.

«Υπάρχει έξαρση»

«Υπάρχει έξαρση της ανήλικης παραβατικότητας», λέει, μιλώντας στο MEGA, η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά.

«Δεν φταίει η αστυνομία γι’ αυτό. Πρέπει να δούμε τι συμβαίνει με την εφαρμογή του νόμου. Όταν μιλάμε για εποπτεία ανηλίκων, τότε μιλάμε για την εποπτεία των γονέων οι οποίοι ευθύνονται για οποιαδήποτε παραβατικότητα».

Όπως λέει η ίδια:

«Πρέπει να ασκείται ποινική δίωξη και στους εποπτεύοντες, οι οποίοι αφενός είναι οι γονείς, αφετέρου οι δάσκαλοι την ώρα που έχουν την ευθύνη των μαθητών. Όταν μιλάμε για εποπτεύοντες μιλάμε για αυτούς οι οποίοι έχουν την εποπτεία επί των ανηλίκων. Όταν είναι στο σχολείο, δεν μπορεί να είναι ο γονέας».

Και συμπληρώνει:

«Η ιδιαιτερότητα σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι έχει σταλεί απειλητικό βίντεο στον γονέα για να αποτρέπει την περαιτέρω ποινική δίωξη».

Από την πλευρά του, ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας, κάνει λόγο για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό.

Σχετικές ειδήσεις