8+1 στυγερά εγκλήματα με πεθερούς που σκότωσαν τους γαμπρούς τους - Τι «όπλισε» το χέρι τους
Πηγή: unsplash
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

8+1 στυγερά εγκλήματα με πεθερούς που σκότωσαν τους γαμπρούς τους - Τι «όπλισε» το χέρι τους

O Φώτης Σπυρόπουλος Επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Philips University, δικηγόρος-ποινικολόγος και η Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος, μιλώντας στο Newsbomb.gr προσπάθησαν να αποδώσουν το «προφίλ» του δράστη ενός τέτοιου εγκλήματος αλλά και να εξηγήσουν τους λόγους που μπορεί «να όπλισαν το χέρι του δράστη»

Συγκλονισμένη παρακολουθεί η Ελλάδα τις εξελίξεις από τις δύο δολοφονίες στην Αγία Βαρβάρα και στη Νίκαια με πρωταγωνιστές δύο πεθερούς οι οποίοι αποφάσισαν να κόψουν το νήμα της ζωής των γαμπρών τους.

Την περασμένη Παρασκευή, 1η Μαρτίου, ένας 64χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τον 39χρονο σύζυγο της κόρης του στη Νίκαια. Στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του στρέφοντας το όπλο στον εαυτό του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης, ο οποίος είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, είχε στήσει καρτέρι στο θύμα. Oι αστυνομικές πηγές λένε ότι αφορμή στάθηκε το πρόσφατο διαζύγιο του δράστη, για το οποίο πίστευε πως ευθύνονται η κόρη του και ο 39χρονος γαμπρός του, οι οποίοι φιλοξενούσαν στο σπίτι τους την πρώην σύζυγό του.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί στις 24 Φεβρουαρίου η δολοφονία ενός 57χρονου γιατρού από τον 69χρονο πεθερό του στην Αγία Βαρβάρα.

O Φώτης Σπυρόπουλος Επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Philips University, δικηγόρος-ποινικολόγος και η Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος, μιλώντας στο Newsbomb.gr προσπάθησαν να αποδώσουν το «προφίλ» του δράστη ενός τέτοιου εγκλήματος αλλά και να εξηγήσουν τους λόγους που μπορεί «να όπλισαν το χέρι του δράστη». Σύμφωνα με όσα ανέφεραν η ενέργεια του δράστη μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες.

Φώτης Σπυρόπουλος: «Υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν όπλα χωρίς να κατέχουν τις προδιαγραφές»

Τα εγκλήματα με δράστες πεθερούς που δολοφονούν τους γαμπρούς τους, σχολίασε στο Newsbomb.gr o Φώτης Σπυρόπουλος Επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Philips University, δικηγόρος-ποινικολόγος. Όπως ανέφερε είναι εγκλήματα που δεν συνηθίζονται στην Ελλάδα και ειδικά με τέτοια συχνότητα. Μέσα σε επτά ημέρες υπάρχουν δύο νεκροί γαμπροί, ένας πεθερός δράστης και αυτόχειρας και ένα ζευγάρι πεθερικών προσωρινά κρατούμενοι.

«Όσον αφορά τις δύο τελευταίες υποθέσεις στην Αγία Βαρβάρα και την Νίκαια δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένο προφίλ δράστη. Κάθε περίπτωση κρίνεται διαφορετικά και με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», ανέφερε ο Φώτης Σπυρόπουλος.

«Πρέπει να σημειώσουμε ότι καταγράφεται μία αύξηση της βίας και στο προσωπικό και στο ποιοτικό επίπεδο η οποία εκδηλώνεται με τέτοιου είδους συμπεριφορές και ανθρωποκτονίες. Επίσης υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαθέτουν όπλα είτε παράνομα, είτε νόμιμα αλλά χωρίς να κατέχουν τις προδιαγραφές για να τα έχουν», πρόσθεσε.

«Τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να τα λάβουμε υπόψιν μας προκειμένου να δούμε τι θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο πρόληψης του εγκλήματος. Και οι δύο δράστες είναι άνδρες. έχει καταγραφεί ότι οι άνδρες καταγράφουν βίαια εγκλήματα, περισσότερες ανθρωποκτονίες απ’ ό,τι η γυναίκες. Σε ό,τι αφορά το κίνητρο πρέπει να ερευνήσουμε την κάθε υπόθεση ξεχωριστά», συμπλήρωσε.

Αλεξάνδρα Καππάτου: «Τα άτομα που σκοτώνουν έχουν ιστορικό κακοποιητικής ή και βίαιης συμπεριφοράς»

Στην υπόθεση της Αγίας Βαρβάρας αλλά και της Νίκαιας αναφέρθηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr και η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος. Όπως ανέφερε συχνά τα άτομα που προβαίνουν σε δολοφονίες έχουν ιστορικό κακοποιητικής ή και βίαιης συμπεριφοράς, καχυποψία που προσπαθούν να την αποκρύψουν, συχνά έχουν εκρήξεις βίας και επιθετικότητας, παρορμητικότητα, ζήλεια, χειριστικότητα, εγωισμό και έλλειψη ενσυναίσθησης.

«Οι πρόσφατες εγκληματικές πράξεις με θύματα δυο αθώους ανθρώπους από τους πεθερούς τους, δημιούργησαν αποτροπιασμό σε όλους, θυμό για τους δολοφόνους και σοβαρούς προβληματισμούς σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Δυο δολοφονίες με κοινά στοιχεία. Έχασαν τη ζωή τους δυο άνθρωποι από χέρια συγγενών τους, καταδικάζοντας δυο μητέρες να μεγαλώσουν μόνες τα παιδιά τους χωρίς τους πατέρες τους βυθίζοντας τις οικογένειες στη θλίψη. Πολλές αναπάντητες ερωτήσεις θα απασχολούν τα παιδικά μυαλά: "γιατί ο παππούς σκότωσε το μπαμπά μου, τι έκανε ο μπαμπάς, μα είναι καλός ο μπαμπάς μου, θα τον ξαναδώ, που πήγε ο μπαμπάς;". Πώς άραγε θα ερμηνεύσουν και θα επεξεργαστούν αυτά τα τραγικά γεγονότα τα παιδιά, τι εξηγήσεις θα δώσουν οι εναπομείναντες γονείς. Τα ερωτήματα πολλά… Τι όπλισε τα χέρια των δολοφόνων; Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Οι Αρχές ερευνούν», είπε η Αλεξάνδρα Καππάτου.

Και συμπλήρωσε: «Κανείς όμως δεν θα δώσει πειστική απάντηση στα γιατί των μικρών παιδιών που έχασαν τον γονιό τους. Αν αποπειραθούμε να προσεγγίσουμε ερμηνευτικά αυτές τις πράξεις διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα για τα εγκλήματα αυτά, δεδομένου ότι είναι αρκετά σπάνια. Συχνά τα άτομα που προβαίνουν σε δολοφονίες έχουν ιστορικό κακοποιητικής ή και βίαιης συμπεριφοράς, καχυποψία που προσπαθούν να την αποκρύψουν, συχνά έχουν εκρήξεις βίας και επιθετικότητας, παρορμητικότητα, ζήλεια, χειριστικότητα, εγωισμό και έλλειψη ενσυναίσθησης. Συνήθως παρουσιάζουν ψυχοπαθητική ή ναρκισσσιστική διαταραχή προσωπικότητας ή άλλη ψυχιατρική διαταραχή που παραμένουν αδιάγνωστες».

«Στη μια περίπτωση ο πεθερός δολοφόνος φάνηκε σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι ήθελε να ελέγχει τη ζωή της κόρης του, να την κατευθύνει με ένα αυταρχικό τρόπο και να τη χειραγωγεί. Είχε δημιουργήσει εικόνες ψεύτικες στη θολωμένη του σκέψη λόγω της καχυποψίας του ότι δήθεν κακοποείται από το σύζυγό της ενώ τελικά ο ίδιος την κακοποίησε βάναυσα και υποθήκευσε τη ψυχική ισορροπία των εγγονιών του στερώντας τους την πατρική εικόνα», είπε.

«Στη δεύτερη περίπτωση ο σύζυγος ήθελε να εκδικηθεί τη σύζυγό του η οποία εγκατέλειψε το κακοποιητικό περιβάλλον που ζούσε μαζί του και θεώρησε ότι ευθύνεται ο γαμπρός γιατί τη δέχθηκε σπίτι του, πλημμύρισε η θολωμένη του σκέψη με υπόνοιες και εικασίες. Η σύζυγός του που ήταν υποχείριο τόλμησε να αντιδράσει, να δραπετεύσει να τον απορρίψει σύμφωνα με τη θολωμένη του κρίση. Καμιά ενσυναίσθηση για την κόρη του που θα έμενε μόνη ούτε για τα εγγόνια του που θα μεγάλωναν χωρίς πατέρα. Το "εγώ" του ήταν πάνω από όλους και ασίγαστη η ανάγκη για εκδίκηση», τόνισε.

«Η δικαιοσύνη θα δώσει τις απαντήσεις. Ο σεβασμός όλων στο δράμα των οικογενειών και η διαφύλαξη της ψυχικής ισορροπίας των παιδιών αποτελούν προτεραιότητα.
Η επαγρύπνηση σε συμπεριφορές που περιέχουν χειραγώγηση και κακοποίηση καθώς και η αναζήτηση σωστής καθοδήγησης είναι το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε», συμπλήρωσε.

6+1 φονικά με πεθερούς που σκότωσαν τους γαμπρούς τους

Την 1η Αυγούστου 1997 ο γνωστός συνθέτης Άκης Πάνου συγκλονίζει. Πυροβολεί και σκοτώνει στη Λεύκη Ξάνθης τον 30χρονο Σωτήρη Γιαλαμά, μην εγκρίνοντας την ερωτική σχέση που διατηρούσε με τη 19χρονη κόρη του, Ελευθερία. Τον Μάρτιο του 1998 οδηγείται ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου Καβάλας. «Όλα έγιναν σε μια κακιά στιγμή. Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου…» δηλώνει στην απολογία του.

Στις 23 Μαρτίου 1998 ο Άκης Πάνου κρίνεται ένοχος και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ούτε της πολιτισμικής προσφοράς, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Τον Μάιο του 1995 ένας 87χρονος σκότωσε τον 45χρονο γαμπρό του στην Κάρυστο, γιατί θεωρούσε ότι διατηρούσε παράνομη σχέση και κορόιδευε την κόρη του. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η αστυνομική έρευνα, της τραγικής κατάληξης είχε προηγηθεί πάλη μεταξύ των δύο ανδρών, καθώς το θύμα αντέδρασε στις κατηγορίες του πεθερού του και επιχείρησε να αμυνθεί, όμως δέχθηκε τη μοιραία μαχαιριά στο στήθος με επαγγελματικό μαχαίρι μήκους 27 εκατοστών.

Τον Δεκέμβριο του 1991 ένας 22χρονος ιερέας δολοφονήθηκε από τον πεθερό του σε χωριό της Καρδίτσας γιατί, όπως υποστήριξε ο δράστης, τον θεωρούσε υπεύθυνο για την «ανάρμοστη» συμπεριφορά της γυναίκας του.

Τον Αύγουστο του 1988 ένας 52χρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον 28χρονο γαμπρό του στην Αίγινα έπειτα από διαπληκτισμό για κληρονομικά ζητήματα.

Την περίοδο 1970-1985 έλαβε χώρα η δολοφονία ενός 25χρονου από τον 45χρονο πεθερό του στο Ιλιον. Ο δράστης κατηγορούσε τον νεαρό ότι είχε αποπλανήσει την ανήλικη κόρη του καθώς και ότι όταν τελικά την παντρεύτηκε συνέχισε να συνάπτει εξωσυζυγικούς δεσμούς.

Το ίδιο διάστημα, ένας 43χρονος δολοφονήθηκε από τον 81χρονο πεθερό του στις Σέρρες για κτηματικές διαφορές, ενώ ένας 50χρονος γεωργός από τη Χαλκίδα σκότωσε τον 28χρονο γαμπρό του επειδή καβγάδιζε με την κόρη του.

Διαβάστε επίσης

Αγία Βαρβάρα: Τα παιδιά μου έχουν ένα «γιατί» στα χείλη τους – Συγκλονίζει η σύζυγος του θύματος

Νίκαια: «Μου είχε σπάσει το πλευρό» λέει η πρώην σύζυγος του 64χρονου - «Ντρεπόμουν να πω τι περνάω»

Νίκαια: Παραβιασμένη η πόρτα της ταράτσας του σπιτιού της συζύγου του 64χρονου

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ