ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Φωτιές και καταστροφές στα Εξάρχεια

Φωτιές και καταστροφές στα Εξάρχεια

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης (3/11/2014) στα Εξάρχεια, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πορείας αλληλεγγύης στον απεργό πείνας, Νίκο Ρωμανό.

Αναποδογυρισμένα και καμένα αυτοκίνητα, στις φλόγες λεωφορείο του ΟΑΣΑ, πύρινα οδοφράγματα, χημικά και προσαγωγές «έντυσαν» το σκηνικό της νύχτας, στα δρόμους της περιοχής.

Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε στα Εξάρχεια. Στις οδούς Στουρνάρη, Σολωμού, Τζωρτζ, Πατησίων και στην πλατεία στήθηκαν οδοφράγματα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές «απάντησαν» πετώντας βόμβες μολότοφ.

Στη συνέχεια, άγνωστοι αναποδογύρισαν τουλάχιστον τρία ΙΧ αυτοκίνητα τα οποία στη συνέχεια πυρπόλησαν σε στενά των Εξαρχείων. Στις φλόγες και μοτοσικλέτες.

Στην οδό Στουρνάρη πυρπολήθηκε ένα μικρό αστικό λεωφορείο του ΟΑΣΑ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως οδόφραγμα. Στο όχημα βρίσκονταν μόνο ο οδηγός, ο οποίος εγκατέλειψε εγκαίρως το όχημα, και αργά το βράδυ έδωσε κατάθεση για το περιστατικό.

Οι άνδρες της Αστυνομίας χρησιμοποίησαν χημικά για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, περίπου 80 εκ των οποίων μπήκαν στο Πολυτεχνείο, με την ένταση να μεταφέρεται στην είσοδο του Πανεπιστημίου.

Ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες και μολότοφ από την είσοδο της οδού Στουρνάρη εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι για άλλη μία φορά «απάντησαν» με χρήση χημικών.

Η Πατησίων ήταν κλειστή μέχρι αργά το βράδυ στο ύψος του Πολυτεχνείου.

Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε πλήρως περίπου τις 11:30 το βράδυ, οπότε άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά και όσοι βρίσκονταν μέσα στο Πολυτεχνείο.
Σημειώνεται ότι στο εσωτερικό του ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε συνέλευση για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις αλληλεγγύης στον Ν.Ρωμανό.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι άνδρες της Αστυνομίας προχώρησαν σε 15 προσαγωγές.

exarxeia

Σημειωτέον ότι ο Νίκος Ρωμανός, οι συνήγοροι και η οικογένειά του περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά για το αν θα του επιτραπεί να λαμβάνει εκπαιδευτικές άδειες. Η εισήγηση του εισαγγελέα, πάντως, ήταν αρνητική.


Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τρίτης, οι γονείς του Νίκου Ρωμανού και του Γιάννη Μιχαηλίδη έδωσαν συνέντευξη Τύπου μιλώντας για τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά τους βρίσκονται σε απεργία πείνας και ζητώντας από την Πολιτεία να παρέμβει για να λυθεί το ζήτημα.

«Ο υπουργός κ. Αθανασίου και η κυβέρνηση κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και θα είναι οι μόνοι υπαίτιοι γι αυτό που θα συμβεί από εδώ και πέρα. Στην περίπτωση του γιου μου το δικαίωμά του να σπουδάσει καταπατείται βάναυσα. Η ζωή του παιδιού μου είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Δεν παρακαλώ για κάτι. Ο γιος μου υποστηρίζει τα πιστεύω του και τις επιλογές του» είπε ο Γιώργος Ρωμανός, αφού πρώτα απέρριψε την πρόταση για «φοίτηση εξ αποστάσεως» του υπουργού Δικαιοσύνης.

«Κάνω έκκληση, ως πατέρας, πριν είναι πολύ αργά, στους κυβερνήτες που επηρεάζουν και κατευθύνουν τις αποφάσεις των επί μέρους εξουσιών να κάνουν το ελάχιστο που πρέπει, να αφήσουν το Νίκο Ρωμανό, τον Γιάννη Μιχαηλίδη και τους υπόλοιπους πολιτικούς κρατούμενους να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση» ανέφερε ο πατέρας του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, ενώ η μητέρα του σημείωσε: «Δεν έχει δοθεί ούτε άδεια να φοιτήσουν σε ΙΕΚ που δημιουργήθηκαν μέσα στις φυλακές τον περασμένο Σεπτέμβριο. Απορρίφθηκε το αίτημα λόγω πειθαρχικής ποινής».

«Δεν υπάρχει δημοκρατία πουθενά» υποστήριξε ο πατέρας του απεργού πείνας Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου, σημειώνοντας πως «ένας νέος που δεν έχει μπροστά του την ουτοπία, δεν πάει πουθενά».

Σχετικές ειδήσεις