Ηράκλειο: Έκλεψαν κειμήλια από τη Στοά Μακάσι

Newsbomb

Άνθρωποι του δήμου Ηρακλείου βρέθηκαν σήμερα (14/5/2015) αντιμέτωποι με μια αναπάντεχη κλοπή αντικειμένων από τη Στοά Μακάσι.

Οι άγνωστοι δράστες «χτύπησαν» τη Στοά Μακάσι, στα Ενετικά Τείχη όπου φυλάσσονται κειμήλια και όπλα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό τι έχουν πάρει καθώς πρέπει πρώτα να γίνει καταμέτρηση.

Οι εργαζόμενοι στο δήμο Ηρακλείου, αφού διαπίστωσαν σπασμένες προθήκες και παραβίαση του χώρου διαπίστωσαν και την κλοπή όπλων και κειμηλίων. Μάλιστα ειδοποιήθηκε η Ασφάλεια και η σήμανση που μετέβησαν στο σημείο, ενώ η αρμόδια αντιδήμαρχος κ.Πλευρη έδωσε κατάθεση για τα περιστατικό.

Υπενθυμίζεται ότι τα αντικείμενα από την περίοδο της Κατοχής παραχωρήθηκαν στο δήμο Ηρακλείου, το 1992 οπότε αποφασίστηκε η λειτουργία Μουσείου για τη Μάχης της Κρήτης. Το 1994 το Μουσείο λειτούργησε σε ημιυπόγειο επί της οδού Δουκός Μποφόρ, σε ένα κτίριο ακατάλληλο που είχε ... πλημμυρίσει κιόλας, ενώ το 2013 τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στη Στοά Μακάσι η οποία έκτοτε δεν έχει λειτουργήσει.

Απογοητευμένοι από την απραξία σε σχέση με το Μουσείο, οι απόγονοι των αντιστασιακών που δώρισαν αντικείμενά τους, έχουν αρχίσει να ζητούν να τους επιστραφούν τα αντικείμενα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Φοίβου Ιωαννίδη ο οποίος έχει αιτηθεί να του επιστραφεί πορτοφόλι του πατέρα του, με σφαίρα, με την οποία εκτελέστηκε το Μάιο του 1944.

Η κ.Πλεύρη δήλωσε πως πρόθεση του δήμου είναι να διαμορφωθεί ένας χώρος αντάξιος της ιστορίας και των εκθεμάτων, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το ότι όλα αυτά τα αντικείμενα στοιβάχτηκαν στο χώρο της Στοάς Μακάσι, χωρίς να δοθεί καμία περαιτέρω σημασία.

Μάλιστα και τότε κ.Πλεύρη δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο κάποια από τα αντικείμενα που έχουν παραχωρηθεί στο δήμο για να εκτεθούν στο Μουσείο, να έχουν ... κάνει φτερά!

Πηγή: cretalive.gr

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved