ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Διαδικτυακοί κλέφτες προσελκύουν θύματα προσφέροντας «μαϊμού» θέσεις εργασίας

Διαδικτυακοί κλέφτες προσελκύουν θύματα προσφέροντας «μαϊμού» θέσεις εργασίας

Την προσοχή των πολιτών ζητάει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία αποκάλυψε διαδικτυακή απάτη, με τους δράστες να υπόσχονται ανύπαρκτες δουλειές και να κλέβουν στη συνέχεια προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αναλυτικότερα όπως αναφέρει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τον τελευταίο καρό, ανυποψίαστοι χρήστες του Διαδικτύου, προσεγγίζονται από τους δράστες, με το πρόσχημα της προσφοράς εργασίας ως υπάλληλοι εισπρακτικών εταιριών.

Σύμφωνα με τους όρους εργασίας, οι υπάλληλοι λαμβάνουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς χρηματικά ποσά, τα οποία στη συνέχεια καταβάλλουν στους υποτιθέμενους εργοδότες τους, παρακρατώντας τη συμφωνηθείσα αμοιβή.

Την ίδια ώρα, αποστέλλονται απατηλά e – mail, τα οποία προτρέπουν έτερους χρήστες του διαδικτύου να «κατεβάσουν» λογισμικό, που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν διαδικτυακές συναλλαγές με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Όταν τελικά εγκατασταθεί από το χρήστη το λογισμικό αυτό, υποκλέπτονται οι προσωπικοί του κωδικοί πρόσβασης στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και πραγματοποιούνται εν αγνοία του αποστολές εμβασμάτων στους προαναφερόμενους «υπαλλήλους» των εισπρακτικών εταιριών, οι οποίοι, επίσης χωρίς να γνωρίζουν την προέλευση των ποσών αυτών, αποστέλλουν τα χρηματικά ποσά στους υποτιθέμενους εργοδότες τους.

Τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς χρησιμοποιούνται λογότυπα και στοιχεία των on line υπηρεσιών, μέσω των οποίων διεκπεραιώνονται μεταφορές χρημάτων, μέσω του Διαδικτύου και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο κατά την επιλογή εργασίας εξ αποστάσεως και συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου να μην ανταποκρίνονται και να μην απαντάνε σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να μην εγκαθιστούν λογισμικό που λαμβάνουν μέσω των μηνυμάτων αυτών και να μην επιλέγουν τα προτεινόμενα links, καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινοί, αφού οι τραπεζικοί οργανισμοί και οι οργανισμοί υπηρεσιών πληρωμής δεν προβαίνουν σε καμία από τις προαναφερόμενες πρακτικές μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Σχετικές ειδήσεις