ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ζευγάρι υιοθέτησε παράνομα τρία παιδιά για το επίδομα πολυτεκνίας

Ζευγάρι υιοθέτησε παράνομα τρία παιδιά για το επίδομα πολυτεκνίας

Μια υπόθεση παράνομης υιοθεσίας βρεφών με σκοπό την είσπραξη επιδόματος πολυτεκνίας, ήρθε στην επιφάνεια μετά από αστυνομική έρευνα, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αποκαλύφθηκε, ένα ζευγάρι Ρομά εμφανιζόταν να έχει έξι παιδιά, με τα τρία από τα οποία -ηλικίας 6 και 7 ετών- δεν μοιραζόταν, όπως αποδείχθηκε μετά από τεστ DNA, κοινό γενετικό υλικό.

Σε βάρος των Ρομά σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει άλλα δύο άτομα, ανάμεσα στους οποίους ένας δικηγόρος κι ένας Ρομά, που μεσολάβησαν στο στάδιο της νομιμοποίησης των βρεφών.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών, ύστερα από σχετικές καταγγελίες. Η έρευνα οδήγησε τους αστυνομικούς σε καταυλισμό Ρομά, στα Υψώματα Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, όπου ζουν ο 38χρονος άνδρας και η 35χρονη σύντροφός του. Όπως έγινε γνωστό, εκτός από τα τρία ανήλικα που φέρονται ότι υιοθέτησαν παράνομα, οι κατηγορούμενοι έχουν άλλα τρία παιδιά που απέκτησαν μαζί.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα τρία παιδιά που εμφάνισαν ως δικά τους και δεν έχουν καμία συγγένεια μεταξύ τους, είναι δύο αγοράκια κι ένα κοριτσάκι, από τα οποία το ένα πάσχει από μορφή νοητικής υστέρησης.

Μάλιστα, το ζευγάρι αιτήθηκε σχετικό επίδομα αναπηρίας, το οποίο εκκρεμεί στις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.

Κατά πληροφορίες, οι βιολογικές τους μητέρες, τα ίχνη των οποίων αγνοούνται, είναι βουλγαρικής καταγωγής. Με τη μεσολάβηση τρίτων προσώπων, οι αλλοδαπές μητέρες ήρθαν σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους γονείς, στους οποίους δέχθηκαν να πουλήσουν τα παιδιά, έναντι άγνωστης -μέχρι στιγμής- χρηματικής αμοιβής. Αυτό συνέβη το διάστημα από τα τέλη του 2008 έως τον Οκτώβρη του επόμενου έτους, όταν τα ανήλικα ήταν τότε λίγων ημερών ή μηνών.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το Μάιο του 2012, το ζευγάρι κατάφερε σε συνεργασία με δικηγόρο που είχε προσλάβει, αλλά και συνεργό που εμφανίστηκε ως ψευδομάρτυρας, να εξασφαλίσει δικαστική απόφαση αναγνώρισης των τέκνων, απόφαση την οποία προσκόμισε εν συνεχεία στο αρμόδιο ληξιαρχείο.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, το διάστημα 2013-15, το κατηγορούμενο ζεύγος έλαβε επίδομα πολυτεκνίας και για τα έξι παιδιά που δήλωσε, ύψους σχεδόν 11.000 ευρώ, ενώ ερευνάται το ακριβές ποσό που έλαβε παράνομα.

Η δικογραφία θα αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών, που θα αποφασίσει και για την τύχη των τριών ανήλικων τέκνων, ενώ περιλαμβάνει κατά περίπτωση τα αδικήματα της απάτης, της παράνομης υιοθεσίας, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της ψευδορκίας και της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης.