ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Πάνω από 10 εκατ.ευρώ είχε «σηκώσει» Γεωργιανή συμμορία

Πάνω από 10 εκατ.ευρώ είχε «σηκώσει» Γεωργιανή συμμορία

Τον τελευταίο χρόνο η συμμορία των Γεωργιανών είχε σπείρει τον τρόμο σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες σπιτιών στην ανατολική Αττική.

ΕΙΧΑΝ ΑΔΕΙΑΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 100 ΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΜΕ10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ -ΘΥΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Οι αστυνομικοί της ασφάλειας έχουν συλλάβει μέχρι στιγμής 15 μέλη της συμμορίας, ενώ γίνονται έρευνες στα σπίτια - κρησφύγετα της σπείρας, όπου έχουν κρύψει τα κοσμήματα, τα αυτοκίνητα και τα χρήματα που αφαιρούσαν από τα σπίτια που έμπαιναν. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, αναζητούνται ακόμη 14 μέλη της ίδιας συμμορίας!

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει βρεθεί οπλισμός, ενώ όπως λένε οι αξιωματικοί της ασφάλειας, είναι μία από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες που έχει εξαρθρωθεί το τελευταίο διάστημα, με οργάνωση στα πρότυπα της Ιταλικής μαφίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι o αρχηγός της συμμορίας έμενε σε βίλα στα νότια προάστια και από εκεί έδινε εντολές στα περίπου 30 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για το πώς θα κάνουν τις διαρρήξεις και τις κλοπές!

Θύμα της συμμορίας και ο πρώην υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης

Ένα από τα δεκάδες θύματα της συμμορίας των Γεωργιανών είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb και ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης. Τον περασμένο Σεπτέμβριο μέλη της σπείρας αφού πρώτα παραβίασαν την κεντρική είσοδο του σπιτιού του στη Βούλα, μπήκαν μέσα και ανενόχλητοι αφαίρεσαν προσωπικά του αντικείμενα. Στο σπίτι του κυρίου Χριστοδουλάκη, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών δεν υπήρχε αστυνομική φρουρά, ενώ την ώρα της διάρρηξης δεν βρισκόταν κανείς μέσα.

Το οικονομικό όφελος της πολυδαίδαλης σπείρας εκτιμάται ότι ξεπερνά το ποσό των 10 εκατ., ευρώ!

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται έντεκα υπήκοοι Γεωργίας, δύο γυναίκες από την Αρμενία, μία από την Αλβανία και ένας Έλληνας. Η αστυνομία αναζητά επίσης 12 υπηκόους Γεωργίας (ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες), μία γυναίκα από το Ουζμπεκιστάν και ένας υπήκοος Καζακστάν.

Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, κλοπής κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφίας καθώς επίσης και για παράβαση του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι συλληφθέντες αποτελούν μέλη πολυπληθούς εγκληματικής οργάνωσης, με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους που δρούσαν, από διετίας και πλέον, μεθοδικά και οργανωμένα, διαπράττοντας διαρρήξεις-κλοπές σε οικίες των Βορείων και Νοτίων προαστίων της Αττικής.

Γεωργιανή μαφία με πυραμιδοειδές σχήμα

Η οργάνωση διέθετε αρχηγό που ενέπνεε το σεβασμό όλων των μελών της ομάδας και κατά το παρελθόν είχε διατελέσει αρχηγός της Γεωργιανής μαφίας στη Ρωσία. Σύμφωνα με το newsbomb ο αρχηγός ήταν σε αναπηρικό καρότσι, αφου είχε δεχθεί σφαίρες απο μέλη ανταγωνιστικής συμμορίας Γεωργιανών. Επίσης ο ίδιος ανάγκασε τα μέλη της συμμορίας του να εξασκούνται καθημερινά σε κλειδαρίες. Υπαρχηγός, που ήταν το βοηθητικό όργανο του αρχηγού και είχε το ρόλο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, (σύνθεση ομάδων δράσης, επιλογή οχημάτων κλπ), επιχειρησιακά μέλη, που προέβαιναν στις κλοπές, με αντικατάσταση αυτών σε περίπτωση σύλληψής τους από τις Αρχές, περιφερειακά μέλη για χρέη τσιλιαδόρου, με ρόλους κάλυψης κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων, όπως επίσης και τη διοχέτευση των κλοπιμαίων στα μέλη της οργάνωσης που είχαν αναλάβει την εκποίηση τους. Επίσης υπήρχαν και τα υποστηρικτικά μέλη, τα οποία ενοικίαζαν κατοικίες στο όνομά τους τις οποίες άλλαζαν με μεγάλη συχνότητα, αγόραζαν οχήματα χρησιμοποιώντας χρήματα της οργάνωσης ενώ παράλληλα, πολλές φορές εκτελούσαν και χρέη περιφερειακών.

Χαρακτηριστικό της «υψηλής» οργάνωσης είναι πως στην περίπτωση σύλληψης κάποιων εκ των μελών της, παρέχονταν «νομική κάλυψη» στους συλληφθέντες, όπως έξοδα δικηγόρου και κάλυψη των υποχρεώσεων της οικογενείας τους, είτε αυτή ήταν στη Γεωργία είτε στην Ελλάδα.

Τα πολυτελή αυτοκίνητα με τα φιμέ τζάμια

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα που διενεργήθηκε και την αξιοποίηση του προανακριτικού υλικού, τα μέλη της οργάνωσης επέλεγαν ως στόχους διαμερίσματα ή μονοκατοικίες με πολυτελή εμφάνιση, σε περιοχές που κατά κύριο λόγο διαμένουν εύποροι πολίτες, ενώ προσπαθούσαν να εντοπίσουν στόχους κοντά σε βασικούς οδικούς άξονες, για να είναι ευκολότερη η διαφυγή τους.

Προκειμένου να φθάσουν στην επιλεγμένη περιοχή, χρησιμοποιούσαν κυρίως πολυτελή και γρήγορα αυτοκίνητα, τα οποία στην πλειονότητά τους έφεραν φιμέ τζάμια και τα οδηγούσαν λαμβάνοντας ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν ακολουθούνται από Διωκτικές Αρχές.

Κατά τη διάρκεια της δράσης τους, είχαν συνεχή επικοινωνία με κινητά τηλέφωνα ώστε να λαμβάνουν συγκεκριμένες οδηγίες, τις οποίες τους έδινε ο 61χρονος αρχηγός, αλλά και να μπορούν να αντιδρούν άμεσα σε οποιοδήποτε πρόβλημα ανέκυπτε.

Δεν άφηναν τίποτα!

Όταν έφθαναν στην περιοχή που ήθελαν να δράσουν, συνήθως πρωινές και απογευματινές ώρες, εντόπιζαν το στόχο τους και αφού εξακρίβωναν ότι από τις οικίες απουσίαζαν οι ένοικοι, δύο-τρείς εξ αυτών εισέρχονταν και οι υπόλοιποι εκτελούσαν χρέη τσιλιαδόρου στις τέσσερις γωνίες του τετραγώνου αλλά και σε μεγαλύτερη απόσταση, (ένα - δύο χιλιόμετρα) για επιτήρηση, ώστε να τους ειδοποιήσουν σε περίπτωση εμφάνισης αστυνομικών δυνάμεων ή επιστροφής των ενοίκων.

Για να εισέλθουν, επέλεγαν κυρίως την κεντρική είσοδο, είτε παραβιάζοντάς την είτε χρησιμοποιώντας αντικλείδι (passé partout) και αφού εισέρχονταν, ερευνούσαν μεθοδικά όλους τους χώρους, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικά αντικείμενα, (lap-top, φωτογραφικές μηχανές κλπ), διαβατήρια, καθώς και επώνυμα ενδύματα και αξεσουάρ.

Οι συλληφθέντες διέθεταν ιδιαίτερη ικανότητα στη διάρρηξη των κλειδαριών, εξασκούμενοι συνεχώς με κλειδαριές που προμηθεύονταν από το ελεύθερο εμπόριο.

Στην οργάνωση επίσης είχαν ενταχθεί και συνεργάζονταν άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις σε κοσμήματα, πολύτιμους λίθους και ρολόγια, τα οποία εκτιμούσαν την αξία των κλοπιμαίων και στη συνέχεια τα διέθεταν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η οργάνωση είχε διεθνικό χαρακτήρα και κατά καιρούς έμπειρα μέλη της μετέβαιναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης με σκοπό την εκεί διάπραξη κλοπών.

mafia

Τα κατασχεθέντα

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κλοπιμαία αξίας άνω των 3.000.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 90.000 ευρώ (σε διάφορα νομίσματα), τέσσερα (4) πιστόλια, ένα (1) πιστόλι και ένα (1) υποπολυβόλο (τύπου replica), εννέα (9) πολυτελή αυτοκίνητα και μια (1) μοτοσυκλέτα.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιασθεί εκατόν εβδομήντα τέσσερις (174) περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών οικιών σε διάφορες περιοχές των Βορείων και Νοτίων προαστίων της Αττικής.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ρoή Ειδήσεων