Βάζουν «φουρκέτα» στα ΑΤΜ τραπεζών - Πώς να προστατευθείτε (pics)

Βάζουν «φουρκέτα» στα ΑΤΜ τραπεζών - Πώς να προστατευθείτε (pics)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Για απάτη μέσω παγίδευσης μηχανημάτων ATM συνελήφθησαν το βράδυ της Τετάρτης (11/5/2016) δύο Ρουμάνες στην περιοχή του Παγκρατίου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που διενεργήθηκε με τη συνεργασία Διευθυντή Ασφαλείας Πιστωτικού Ιδρύματος, οι δράστιδες, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, προσέγγιζαν ΑΤΜ και αφού παραβίαζαν τη θύρα εξόδου των χαρτονομισμάτων με ψαλίδι, τοποθετούσαν εσωτερικά μηχανισμό παγίδευσης χρημάτων. Ο μηχανισμός αποτελείτο από έλασμα, στις άκρες του οποίου υπήρχαν άγκιστρα, τα οποία εγκλώβιζαν τα χαρτονομίσματα πριν την έξοδό τους.

Οι πελάτες-θύματα, στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν ανάληψη μετρητών από το παγιδευμένο ΑΤΜ, ολοκλήρωναν την διαδικασία της συναλλαγής, χωρίς ωστόσο να παραλάβουν τα χαρτονομίσματα, διότι αυτά κατά την έξοδό τους από το ΑΤΜ εγκλωβίζονταν στον αυτοσχέδιο μηχανισμό.

Μετά την αποχώρηση των θυμάτων τους, οι συλληφθείσες προσέγγιζαν εκ νέου το ΑΤΜ, όπου παραβίαζαν με τον ίδιο τρόπο το πορτάκι εξόδου, αποκολλούσαν, με τη χρήση τσιμπίδας, τον μηχανισμό και έπαιρναν τα δεσμευμένα χαρτονομίσματα.

Με την παραπάνω μέθοδο, η οποία είναι γνωστή ως μέθοδος «φουρκέτα» ( cash trapping ), οι συλληφθείσες έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον εκατόν τέσσερις παγιδεύσεις ΑΤΜ, τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων, από όπου απέσπασαν το χρηματικό ποσό των -12.400- ευρώ. Η δε ζημία, από τις φθορές που προκάλεσαν στα αντίστοιχα μηχανήματα ΑΤΜ, ανέρχεται στο ποσόν των -39.100- ευρώ.

Οι συλληφθείσες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τις παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή, ενώ η έρευνα για την εξιχνίαση και άλλων παρόμοιων αξιόποινων πράξεων συνεχίζεται.

Πώς να προστατευθείτε από τις απάτες στα ATM

- Αποφύγετε να έχετε στο ίδιο σημείο την κάρτα και τον κωδικό PIN

- Προτιμήστε ΑΤΜ σε εσωτερικούς χώρους

- Βεβαιωθείτε ότι δεν σας παρακολουθεί κάποιος

- Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας, ενημερώστε άμεσα την τράπεζα

- Αν σας προσεγγίσουν λέγοντάς σας ότι σας έπεσαν χρήματα, ελέγξτε άμεσα αν έχετε τη σωστή κάρτα αναλήψεων

- Καλύψτε το πληκτρολόγιο του ΑΤΜ με το χέρι σας ή ένα χαρτί όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό

Τι να προσέξετε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

- Μην απαντάτε σε μηνύματα που ζητούν κωδικούς ή άλλα προσωπικά στοιχεία

- Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς που χρησιμοποιείτε στο e-banking

- Συνδεθείτε απευθείας με την ιστοσελίδα της τράπεζας και όχι μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link)

- Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα, επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζά σας

PHOTO GALLERY