ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Στον Κορυδαλλό και ο δεύτερος χρηματιστής της «πυραμίδας»

Στον Κορυδαλλό και ο δεύτερος χρηματιστής της «πυραμίδας»

Στη φυλακή οδηγείται ο 47χρονος χρηματιστής, που απολογήθηκε σήμερα ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας για την υπόθεση του κυκλώματος που εξαπατούσε επενδυτές.

Στον χρηματιστή αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος από κοινού με τον επίτιμο πρόξενο της Ουκρανίας στην Κρήτη Γιάννη Λίτινα, που κρίθηκε προφυλακιστέος την Παρασκευή μετά την απολογία του, στην οποία απέδωσε όλες τις ευθύνες στον χρηματιστή. Οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν βασικό και κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση και δράση του κυκλώματος, που φαίνεται ότι καρπώθηκε συνολικά, από δεκάδες θύματα, το ποσό 350 εκατομμυρίων ευρώ, με δράση κυρίως σε Ελλάδα και Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι, κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της συνέργειας σε απάτη, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της συνέργειας σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο πρωταγωνιστές «προσέγγιζαν στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών διάφορα άτομα- επενδυτές και επικαλούμενοι τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους ακαδημαϊκούς τίτλους του χρηματιστή ο οποίος παρουσιαζόταν ως "ειδήμων" στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς που προέβλεπε την ανθρώπινη συμπεριφορά, οι κατηγορούμενοι τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εκάστοτε δομές που είχαν συστήσει για τον σκοπό αυτόν υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως».

Ο 47χρονος χρηματιστής κατά την απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, απέδωσε την ευθύνη για τις παράνομες ενέργειες που καταλογίζονται στην υπόθεση, στον συγκατηγορούμενό του Ιω. Λίτινα υποστηρίζοντας πως ο άλλοτε επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας ήταν ο μοναδικός δικαιούχος των χρημάτων των επενδυτικών σχημάτων.

Όπως φέρεται να ισχυρίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας , στους επενδυτές επιστράφηκαν περισσότερα κεφάλαια από όσα επενδύθηκαν, ενώ ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του και οι συνεργάτιδές του, συγκατηγορούμενές του πλέον, είχαν οποιαδήποτε διαχειριστική εξουσία στα funds ή στην περιουσία τους.

Ο χρηματιστής υποστηρίζει πως ο Λίτινας ήταν ο μόνος δικαιούχος των funds και ασκούσε με δικηγόρο Κύπρου διοίκηση και διαχείριση. «Ο Λίτινας ήταν αυτός που απαιτούσε να εμφανίζονται πλασματικές αποδόσεις προκειμένου να προσελκύσει μεγάλους και καινούργιους επενδυτές» φέρεται να ισχυρίζεται ο χρηματιστής.