ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Τρόμος με τα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα: Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η Αντιτρομοκρατική

Τρόμος με τα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα: Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η Αντιτρομοκρατική

Νέα στοιχεία που θα τους φέρουν πιο κοντά στους τρομοκράτες, αναζητούν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μετά τις δύο επιθέσεις με τρομο-δέματα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης (16/03) έως και σήμερα τα ξημερώματα, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής βρίσκονταν στον Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου πραγματοποίησαν σχολαστικούς ελέγχους μαζί με τους υπαλλήλους της εταιρείας που έχει την ευθύνη των υπερσύγρονων μηχανημάτων ελέγχου, κάθε καταγραφή που έγινε το διάστημα όπου πέρασαν τα επίμαχα δέματα, χωρίς να υπάρξει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) τα μηχανήματα αυτά είναι τελευταίας τεχνολογίας, γερμανικής κατασκευής και αποκτήθηκαν πριν από περίπου τρεις μήνες.

Από τους ειδικούς πιθανολογείται ότι δεν κατέγραψαν τους παγιδευμένους φακέλους λόγω της πολύ μικρής ποσότητας και τους είδους της εκρηκτικής ύλης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας για το φάκελο προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία, καθώς αυτός που εστάλει στο ΔΝΤ έχει καταστραφεί από την έκρηξη) προκύπτει ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν ποσότητα εκρηκτικής ύλης για πυροτεχνήματα, βάρους 31 γραμμαρίων, η οποία δεν χρειάζεται πυροκροτητή για να εκραγεί, αλλά απλώς προκαλείται ανάφλεξη, γι' αυτό ίσως δεν εντοπίστηκε.

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι όλα τα δεδομένα μελετώνται, σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες των άλλων χωρών, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα και να βελτιωθούν η ασφάλεια και οι έλεγχοι.

Κρίσιμο είναι το ερώτημα, αν έχουν σταλεί και άλλοι τέτοιοι φάκελοι, αλλά από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή την εκδοχή.

Σημειώνεται ότι γα τον παγιδευμένο φάκελο στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας έχει αναλάβει της ευθύνη η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η ίδια οργάνωση έστειλε και το φάκελο στο Παρίσι.

Διαβάστε ΕΔΩ το κείμενο ανάληψης ευθύνης

Στην ανακοίνωσή τους στο Διαδίκτυο οι δράστες, αναφέρουν ότι η ενέργεια έγινε στο πλαίσιο του «Σχεδίου Νέμεσις (Πράξις 2)» και θα υπάρξει προκήρυξη για την ανάληψη ευθύνης.

Υπενθυμίζεται ότι από την έκρηξη στα γραφεία του ΔΝΤ, η διοικητική υπάλληλος, βοηθός του Τόμσεν, που άνοιξε τον παγιδευμένο φάκελο τραυματίστηκε ελαφρά στα χέρια και στο πρόσωπο και επηρεάστηκε η ακοή της.

Συνάντηση Τόσκα - Κικίλια

Με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, συναντήθηκε το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είχε ζητήσει από χτες το βράδυ να μιλήσει μαζί τους, μετά τη διαπίστωση ότι το όνομά του αναγραφόταν ως αποστολέας στον παγιδευμένο φάκελο που εξερράγη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και τραυμάτισε μια υπάλληλο.

Ο κ. Κικίλιας ενημερώθηκε πρώτα από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, στις 8.00 και γύρω στις 8.30 πήγε στο γραφείο του κ. Τόσκα, με τον οποίο συνομίλησε για λίγη ώρα.

Μετά τις συναντήσεις, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε, χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ ο κ. Τόσκας είπε ότι η συνομιλία ήταν σε πολύ καλό κλίμα, αλλά και αυτός αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες.

Σχετικές ειδήσεις