ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Έρχονται κι άλλα τρομο-δέματα: Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. - Αυξημένα τα μέτρα σε πιθανούς στόχους

Έρχονται κι άλλα τρομο-δέματα: Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. - Αυξημένα τα μέτρα σε πιθανούς στόχους

Άλλους πιθανούς φακέλους με νέους στόχους αναζητά η Ελληνική Αστυνομία, μετά την επίθεση στο γραφείο του ΔΝΤ στο Παρίσι αλλά και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΤΟ ΔΕΜΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΜΣΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΤΟΣΚΑ

Το πώς πέρασαν τα παγιδευμένα δέματα από τις διαδικασίες ελέγχου των ΕΛΤΑ και του αεροδρομίου, χωρίς να εντοπιστούν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που περιείχαν, προβληματίζει την Ελληνική Αστυνομία.

Μάλιστα, η Αντιτρομοκρατική, εξετάζει το ενδεχόμενο να έχουν προχωρήσει οι τρομοκράτες στη μαζική αποστολή τρομο-δεμάτων και σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε το πρωί της Παρασκευής (17/03) στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας «δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη αλλά ερευνούμε όλες τις περιπτώσεις» ενώ πρόσθεσε ότι «προφανώς και ο δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός είναι από την ίδια οργάνωση».

Υπενθυμίζεται όμως ότι το Νοέμβριο του 2010 η «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» είχαν στείλει 14 παγιδευμένα δέματα σε πρεσβείες στην Ελλάδα, αλλά και σε στόχους του εξωτερικού, ανάμεσά τους η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι αστυνομικοί έχουν δώσει σχετικές εντολές για μέτρα ασφαλείας σε πρεσβείες και υπουργεία, ενώ έχουν ζητήσει ενημέρωση και ανταλλαγή δεδομένων με τις γερμανικές και τις γαλλικές Αρχές αναφορικά με τη συνδεσμολογία των εκρηκτικών μηχανισμών, ώστε να τη συγκρίνουν με άλλες που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν οι «Πυρήνες».

Διαβάστε ΕΔΩ το κείμενο ανάληψης ευθύνης

Μιλώντας στο Star ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γ. Ζαρολιάγκης τόνισε ότι πριν από δύο – τρεις μήνες στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τοποθετήθηκαν μηχανήματα X – Ray τελευταίας τεχνολογίας και μάλιστα υπάρχει κι ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο μπορεί να «μυρίσει» τις εκρηκτικές ύλες που δεν είναι ανιχνεύσιμες με τα απλά μηχανήματα.

Χαρακτήρισε δε «παράλογο» το πώς κατάφερε τελικά και πέρασε από τον έλεγχο το εκρηκτικό πακέτο με παραλήπτη τον Σόιμπλε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, τα δέματα ελέγχονται και στο κέντρο διανομής των ΕΛΤΑ, στο Κρυονέρι και στο αεροδρόμιο.

Παράλληλα, ερευνάται από ποιο εξωτερικό γραμματοκιβώτιο στην Αθήνα έχει σταλεί ο φάκελος, ώστε να αναζητηθεί οπτικό υλικό από κάμερες που ενδεχομένως έχουν καταγράψει τον αποστολέα.

Όλα τα ενδεχόμενα πάντως διερευνώνται, ακόμα και να πήγε κάποιος και να άφησε το πακέτο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως είχε ελληνικά γραμματόσημα και υπήρχε barcode. Mένει να εξακριβωθεί αν αυτό το barcode ανταποκρίνεται σε καταχώρηση από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

«Αποστολέας» ο Βασίλης Κικίλιας

tromodema2
tromodema3

Το όνομα του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια ανέφερε ως αποστολέα, το τρομο-δέμα που έσκασε στα γραφεία του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Νίκο Τόσκα. Χρησιμοποιήθηκε δε η διεύθυνση ενός γραφείου του που δεν λειτουργεί πια.

Σήμερα Παρασκευή (17/03), ο Βασίλης Κικίλιας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αλλά και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωσταντίνο Τσουβάλα, προκειμένου να ενημερωθεί για την έκρηξη του παγιδευμένου πακέτου στο Παρίσι.

Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να σχετίζονται οι παγιδευμένοι φάκελοι για τον κ. Σόιμπλε και στο ΔΝΤ στο Παρίσι, κρίνοντας από την εκρηκτική ύλη, καθώς τόσο αυτός που εξερράγη, όσο και αυτός στο Βερολίνο, περιείχαν μικρή ποσότητα, γι’ αυτό και ο τραυματισμός της υπαλλήλου του ΔΝΤ δεν προκάλεσε κίνδυνο για την ζωή της.

Πάντως, αν τυχόν υπάρχει σχέση μεταξύ των φακέλων, θα απαντηθεί από τις Αρχές μετά την ολοκλήρωση των ερευνών.

Σε ό,τι αφορά τον παγιδευμένο φάκελο προς τον κ. Σόιμπλε, όπως ενημέρωσαν οι γερμανικές Αρχές την ΕΛΑΣ, περιείχε 31 γραμμάρια πυρίτιδας για πυροτεχνήματα και είχε κάποιον μηχανισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη.

Το είδος όμως, και η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, δεν θα μπορούσε να κάνει μεγάλη ζημιά, γι’ αυτό πιστεύεται ότι ο στόχος των δραστών ήταν συμβολικός και η δημιουργία αναστάτωσης και εντυπώσεων.

Συνεργασία Γαλλίας - Ελλάδας

Οπτικό υλικό από την έκρηξη στο Παρίσι και συγκεκριμένα δύο φωτογραφίες από το σημείο, έστειλε η γαλλική αστυνομία στην ΕΛ.ΑΣ., μετά από σχετικό αίτημα, προκειμένου να εξεταστεί και από αυτήν.

Στις φωτογραφίες -οι οποίες δείχνουν το δωμάτιο στο οποίο εξερράγη ο παγιδευμένος φάκελος- φαίνονται σκορπισμένα έγγραφα στον χώρο της έκρηξης και μια μικρή αναστάτωση, αλλά δεν υπάρχει ο φάκελος, ο οποίος έχει διαλυθεί και δεν φαίνεται από που έχει σταλεί.

Από την έκρηξη η διοικητική υπάλληλος, βοηθός του Τόμσεν, που άνοιξε τον παγιδευμένο φάκελο τραυματίστηκε ελαφρά στα χέρια και στο πρόσωπο και επηρεάστηκε η ακοή της. Το γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.




Σχετικές ειδήσεις