Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα ναρκωτικά στη Βούλα

Newsbomb

Παρουσίαση σχετικά με την υπόθςση των ναρκωτικών στη Βούλα για την οποία πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας διυπηρεσιακή επιχείρηση για την εξάρθρωση - διεθνικού χαρακτήρα - εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από την Κεντρική Αμερική προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, έκανε η ΕΛ.ΑΣ..

Στην παρουσίαση έδωσαν το παρόν ο Διοικητής Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης, ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.Δ.Ο.Ε. Στυλιανός Στασινόπουλος και οι εκπρόσωποι Τύπου του Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιπλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός και της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κλεάνθη Παπαγιαννόπουλος.

Στην επιχείρηση συνεργάστηκαν η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το Σ.Δ.Ο.Ε. και η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Στην εξάρθρωση της οργάνωσης συμμετείχε επίσης και η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA).

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τρία μέλη του εγκληματικού κυκλώματος, ένας Έλληνας και δύο αλλοδαποί μεξικανικής και καναδικής υπηκοότητας.

Για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη δύο αλλοδαποί, εκ των οποίων ένας υπήκοος Μεξικού ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης) και ένας υπήκοος Η.Π.Α. (μέλος της)

Στο πλαίσιο των εκτεταμένων ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, σε οικίες, χώρους και οχήματα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν κατασχεθεί συνολικά:

  • πάνω από 233 κιλά κοκαΐνης, που μεταφέρθηκαν μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο με μεγάλες ποσότητες φρούτων (ανανά), το οποίο είχε αφιχθεί στο Λιμάνι του Πειραιά από τον Παναμά
  • δύο καραμπίνες και μονόκαννο όπλο,
  • 44 φυσίγγια διαμετρήματος 7,65 mm και 125 κυνηγετικά φυσίγγια,
  • μεταλλική μαχαίρα τύπου «ματσέτα»,
  • 9 κινητά τηλέφωνα,
  • 3.960 ευρώ, 1.643 δολάρια Η.Π.Α. και 5.920 πέσος Μεξικού.

Η αξία της κατασχεθείσας κοκαΐνης εκτιμάται ότι ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια ευρώ (10.000.000 ευρώ).

Η εξάρθρωση του κυκλώματος

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης και εμπεριστατωμένης έρευνας, από το συνδυασμό των προανακριτικών στοιχείων και τη διασταύρωση και ανάλυση όλων των ερευνητικών δεδομένων δημιουργήθηκε το προφίλ (profiling) των εμπλεκομένων ατόμων και έγινε και η ταυτοποίηση της εγκληματικής τους δράσης, στο πλαίσιο του οργανωμένου κυκλώματος εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας σκληρών ναρκωτικών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση διέθετε δομημένη ιεραρχική εσωτερική διάρθρωση, με διακριτούς– προκαθορισμένους ρόλους και επιμέρους λειτουργικές διασυνδέσεις, μεταξύ των μελών της.

Συγκεκριμένα, «εγκέφαλος» της οργάνωσης είναι ο 35χρονος υπήκοος Μεξικού, με αρχηγικό μέλος τον 25χρονο ομοεθνή του, ενώ ο 36χρονος υπήκοος Η.Π.Α. αναλάμβανε τους χρηματικούς διακανονισμούς των αγοραπωλησιών της κοκαΐνης, την ανεύρεση τελικών παραληπτών - αγοραστών των ναρκωτικών και την νομιμοποίηση των εγκληματικών εσόδων.

Επιπλέον, ο 62χρονος Έλληνας και ο 69χρονος υπήκοος Καναδά, αποτελούσαν τους αγοραστές των ναρκωτικών στην Ελλάδα.

Όπως διακριβώθηκε δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην μεταφορά, εισαγωγή και περαιτέρω διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κεντρική Αμερική προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ επιδίωκαν να δημιουργήσουν «πύλη» εισόδου, μέσω της Ελλάδας, για τη διακίνηση των ναρκωτικών προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τη δια μέσω θαλάσσης μεταφορά των ναρκωτικών, με containers, τα οποία περιείχαν κυρίως φρούτα και μεταφέρονταν σε εμπορικά πλοία,

Τα μέλη της οργάνωσης για να πετύχουν τους εγκληματικούς τους σκοπούς, είχαν συστήσει εταιρεία με στόχο την νομιμοφανή μεταφορά και εισαγωγή των εμπορευμάτων, ενώ χρησιμοποιούσαν και ειδικούς χώρους αποθήκευσης.

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη διερεύνηση της δράσης του κυκλώματος, με τη συνδρομή της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, οι διωκτικές Αρχές της χώρας μας κατάφεραν ένα καίριο πλήγμα στα κυκλώματα εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, που δραστηριοποιούνται σε διεθνικό επίπεδο, αποκομίζοντας παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά.