Live - Χρυσή Αυγή: Η ώρα των συλλήψεων - Aυλαία για την πολύκροτη δίκη

Newsbomb

Intime News

Δίκη Χρυσής Αυγής- Απόφαση: Την πόρτα της φυλακής για συνολικά 38 καταδικασθέντες στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής άνοιξε την Πέμπτη (22/10) το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς αποφάσισε να μην χορηγήσει σε αυτούς αναστολή στην εκτέλεση της ποινή τους.

Με την ιστορική απόφασή της η ελληνική Δικαιοσύνη, που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (22/10) η εμβληματική πρόεδρος της έδρας Μαρία Λεπενιώτη, στέλνει στη φυλακή για να εκτίσουν την ποινή τους όλη την ηγετική ομάδα του ναζιστικού μορφώματος.

Ειδικότερα στη φυλακή θα πρέπει να οδηγηθούν:

  • ο πρώην αρχηγός του ναζιστικού μορφώματος Νίκος Μιχαλολιάκος,
  • ο νυν ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός,
  • οι πρώην βουλευτές, Ηλίας Κασιδιάρης,
  • Χρήστος Παππάς,
  • Γιώργος Γερμενής,
  • Ηλίας Παναγιώταρος
  • και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Δηλαδή όσοι κατά την απόφαση αποτελούσαν το «διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης».

Το δικαστήριο αποφάσισε να στείλει στη φυλακή και τους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για «ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού σε ποινή 6-7 χρόνια κάθειρξη.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να εκτίσουν την ποινή τους οι:

  • Παναγιώτης Ηλιόπουλος,
  • Νίκος Κούζηλος
  • Πολύβιος Ζησιμόπουλος.
  • Αντώνης Γρέγος
  • Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης

Στη φυλακή οδηγείται βεβαίως ο καθ' ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς που καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον 14 χρόνια κάθειρξη.

Ομοίως οι πυρηνάρχες Ιωάννης Καζαντζόγλου και Γιώργος Πατέλης.

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στο Live Blog του Newsbomb.gr.

17:46
Κατσίμπα Ιωάννα

Ποιοι οδηγούνται στη φυλακή και ποιοι όχι - Ολόκληρη η απόφαση

Συνολικά 57 καταδικασθέντες, εκ των οποίων οι 39 πάνε φυλακή και οι 13 υπήρξαν βουλευτές της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, οδηγούνται στη φυλακή με βάση την ιστορική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μιας απόφασης που χαρακτηρίστηκε πρότυπο παραγωγής και απονομής δικαίου, με την οποία επαναπροσδιορίστηκαν θεμελιώδεις έννοιες και αρχές της Δημοκρατίας, αποκαθιστώντας αυτήν στη συνείδηση του κόσμου και στην ελληνική πραγματικότητα.

Έπειτα από 465 συνεδριάσεις, εκ των οποίων οι 12 αφορούσαν στη διαδικασία έκδοσης της ιστορικής απόφασης, η εμβληματική πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη ανακοινώνει στις 13.09 ώρα σε ποιούς από τους καταδικασθέντες χορηγείται αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό και σε ποιούς όχι.

Με την ανακοίνωση της τελικής ετυμηγορίας το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ η Μάγδα Φύσσα σύμβολο του αγώνα κατά του ναζισμού έπεσε με αναφιλητά στην αγκαλιά των δικών της ανθρώπων.

«Δεν είναι δικαίωση για τον Παύλο αλλά για όλους εμάς που βρισκόμαστε εδώ. Μακάρι ο Παύλος να ζούσε να ήταν ένας από τους σακατεμένους που εχουν αφήσει αλλά τουλάχιστον ζουν», είπε η μητέρα του Παύλου Φύσσα στους δημοσιογράφους.

Ποιοί πάνε φυλακή

Αναλυτικά στη φυλακή με απόφαση του δικαστηρίου οδηγούνται για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρήστος Παππάς και Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Όλοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και ποινή φυλάκισης από 6 μέχρι 8 μήνες, πλην του Ματθαιόπουλου στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Για την υπόθεση ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα στη φυλακή οδηγούνται οι: Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ισόβια για την ανθρωποκτονία του μουσικού και σε κάθειρξη 14 ετών για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ακόμη, στη φυλακή για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας Φύσσα οδηγούνται οι: Ιωάννης Άγγος, Α. Αναδιώτης, Ελπιδοφόρος Καλαρύτης, Ιωάννης Κομιάνος, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Σταμπέλος, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Γεώργιος Πατέλης, Λέων Τσαλίκης και Ιωάννης Καζαντζόγλου.

Για την επίθεση εις βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων στη φυλακή οδηγούνται οι: Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός καταδικασμένοι και οι δυο σε 7ετή κάθειρξη και ο Αναστάσιος Πανταζής πρώην πυρηνάρχης Περάματος, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 10ετή κάθειρξη και ποινή φυλάκισης 24 μηνών.

Οι καταδικασθέντες σε ποινές κάθειρξης 6 - 7 ετών που οδηγούνται στη φυλακή για το αδίκημα της «ένταξης σε εγκληματική οργάνωση» είναι οι πρώην βουλευτές: Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νικόλαος Κούζηλος, Νικόλαος Μίχος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, καθώς επίσης και οι: Διονύσιος Λιακόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Θωμάς Μπαρέκας, Νίκος Παπαβασιλείου, Βενετία Πόπορη, Βασίλειος Σιατούνης, Χρήστος Στεργιόπουλος, Αθανάσιος Στράτος και Γ. Τσακανίκας.

Να σημειωθεί πως οι Στεργιόπουλος και Λιακόπουλος έχουν καταδικασθεί με άλλη απόφαση για τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη Λουκμαν Σαχζάτ. Η καταδίκη τους είναι σε δεύτερο βαθμό. Ήδη είχαν εκτίσει τα 3/5 της ποινής τους και ήταν εκτός φυλακής. Πλέον επιστρέφουν στη φυλακή για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Χρυσής Αυγής.

Ποιοί γλίτωσαν τη φυλακή

Από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους (καταβολή εγγύησης 20.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε 1η και 15 του μήνα) παραμένουν οι: Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης.

Ακόμη εκτός φυλακής παραμένουν οι: Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Αναστάσιος Χίλιος, Μαργαρίτα Μικελάτου, Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης, Θεόδωρος Στέφας και Θεώνη Σκαρπέλη.

17:43
Κατσίμπα Ιωάννα

ΝΔ για απόφαση Δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή

«Με τη σημερινή ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου κλείνει ο κύκλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την απόφαση για την Χρυσή Αυγή.

Η ΝΔ επισημαίνει ότι «στην ιστορική αυτή νίκη της Δημοκρατίας, φτάσαμε χάρη στην επιμονή και την αποφασιστικότητα όσων εργάζονταν νυχθημερόν μέσα στα Δικαστήρια όλα τα προηγούμενα χρόνια, για την απονομή Δικαιοσύνης» και καταλήγει:

«Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, και με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας η Δικαιοσύνη ολοκλήρωσε ανεπηρέαστη το έργο της καταδικάζοντας τους εγκληματίες, οδηγώντας τους στη φυλακή και δικαιώνοντας όλους όσους την εμπιστεύονται και τη σέβονται».

17:24
Κατσίμπα Ιωάννα

Δικηγόροι οικογένειας Παύλου Φύσσα: Ο αγώνας συνεχίζεται, μέσα και έξω από τα δικαστήρια

Ο Ανδρέας Τζέλης, ο δικηγόρος που στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στην οικογένεια Φύσσα, εξερχόμενος από το Εφετείο, δήλωσε ότι «συνεχίζεται ο αγώνας». «Σήμερα ολοκληρώθηκε ό,τι ξεκίνησε την 7η Οκτωβρίου. Οι χρυσαυγίτες έλαβαν αυτό που τους αντιστοιχούσε ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και αυτοί που εκπαίδευσαν δολοφόνους για να βγουν στις γειτονιές της Αθήνας είναι στη φυλακή» υπογράμμισε ο κ. Τζέλης.

Για «δικαίωση» και για «συγκινητικές στιγμές» έκανε λόγο η Χρύσα Παπαδοπούλου, επίσης συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα.

«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα σήμερα. Μετά την απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020, όταν το δικαστήριο καταδίκασε την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, σήμερα ολοκληρώθηκε η απόφαση αυτή με την απόρριψη του αιτήματος αναστολής και την οδήγησή τους κατευθείαν στις φυλακές. Είναι μια δικαίωση για την οικογένεια του Παύλου, είναι μια δικαίωση για όλα τα θύματα της ναζιστικής βίας στην Ελλάδα. Είναι παρά πολύ συγκινητικές οι στιγμές» είπε η κ. Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, η οικογένεια Φύσσα εξαρχής αντιλήφθηκε το «διακύβευμα» της δίκης, που δεν ήταν μόνο η καταδίκη των αυτουργών, αλλά πολύ μεγαλύτερο. «Θέλω να πω ότι η οικογένεια του Παύλου αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή ποιο ήταν το διακύβευμα αυτής της δίκης. Το διακύβευμα δεν ήταν μόνο η ποινική καταδίκη του δολοφόνου, του Ρουπακιά, αυτού που μαχαίρωσε. Ήταν η ποινική καταδίκη αυτών που εκπαίδευσαν και όπλισαν το χέρι του Ρουπακιά. Και με τη σημερινή του απόφαση το δικαστήριο απένειμε δικαιοσύνη» τόνισε η κ. Παπαδόπούλου και επανέλαβε και εκείνη ότι «δεν έχει τελειώσει ο αγώνας, ούτε μέσα στα δικαστήρια, ούτε έξω από τα δικαστήρια. Θα έχουμε το Εφετείο, όπου θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί, και βεβαίως, όπως έχουμε πει πολλές φορές, με μια δικαστική απόφαση δεν τελειώνουμε με τον ναζισμό. Το θέμα περνά στα χέρια της κοινωνίας».

«Με τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου και τη μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στις εφέσεις της πλειονότητας των κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε η μεγάλη νίκη που είχε ξεκινήσει με την καταδίκη τους στις 7 Οκτώβρη. Πεντέμισι χρόνια δόθηκε μια μάχη, μάχη για να αποδείξουμε το αυτονόητο, μάχη για να δικαιωθεί το αίμα του Παύλου και των υπόλοιπων θυμάτων της Χρυσής Αυγής και από εδώ και πέρα συνεχίζουμε» σχολίασε η Ελευθερία Τομπατζόγλου, η τρίτη εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα. Όπως επισήμανε η ίδια, «υπάρχει ο δεύτερος βαθμός, τίποτα δεν έχει τελειώσει, ο αγώνας θα συνεχιστεί στην κοινωνία, ο καθένας από το μετερίζι του. Το θέμα είναι ότι επιτέλους αυτό που φωνάζουν τα θύματα της Χρυσής Αυγής επί δεκαετίες επισφραγίστηκε πλέον και θεσμικά».

17:15
Κατσίμπα Ιωάννα

Στα χέρια της Αστυνομίας οι συλλήψεις των καταδικασθέντων

Στην Αστυνομία περνά πλέον η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μετά τις οριστικές καταδικαστικές αποφάσεις για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης.

Συνολικά 39 θα οδηγηθούν στη φυλακή για να εκτίσουν την ποινή τους, και η Ελληνική Αστυνομία θα πρέπει να φροντίσει για τη σύλληψή τους.

Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί 21 καταδικασθέντες της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ, σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, μέχρι το βράδυ θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι συλλήψεις.

Δείτε το ρεπορτάζ:

17:03
Κατσίμπα Ιωάννα

Η στιγμή που η Ουρανία Μιχαλολιάκου βρίζει χυδαία του δημοσιογράφους

Δείτε το βίντεο:

16:56
Κατσίμπα Ιωάννα

Πώς έφτασε στη ΓΑΔΑ ο Μιχαλολιάκος

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο Νίκος Μιχαλολιάκος βγήκε από την πλαϊνή πόρτα της πολυκατοικίας του ενώ την ίδια ώρα η κόρη του Ουρανία εξήλθε από την κεντρική πόρτα του κτηρίου αποπροσανατολίζοντας για λίγο τους δημοσιογράφους.

Υποστηρικτές του Μιχαλολιάκου στη συνέχεια προπηλάκισαν δημοσιογράφους, εικονολήπτες και φωτορεπόρτερ που προσπάθησαν να πλησιάσουν το αυτοκίνητό του.

16:53
Κατσίμπα Ιωάννα

Οι πρώτες εικόνες με την άφιξη του Μιχαλολιάκου στη ΓΑΔΑ

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, έχει οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ και αναμένεται να μεταφερθεί στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών.

Οι πρώτες εικόνες:

16:37
Κατσίμπα Ιωάννα

Στα χέρια της αστυνομίας ο Μιχαλολιάκος - Έφτασε στη ΓΑΔΑ

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Παραμένει συγκεχυμένο αν παραδόθηκε ή συνελήφθη.

Πίσω από το αυτοκίνητο αυτό, βρίσκονταν ένα άλλο με την Ελένη Ζαρούλια και την Ουρανία Μιχαλολιάκου. Η καταδικασμένη αλλά σε αναστολή σύζυγος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής επιχείρησε να πατήσει δημοσιογράφους, ενώ η κόρη τους, τους έβριζε!

16:33
Κατσίμπα Ιωάννα

Εντολή για συλλήψεις

Αρχίζουν επίσημα οι συλλήψεις των χρυσαυγιτών, πέραν όσων παραδόθηκαν αυτοβούλως.

Στη ΓΑΔΑ έφτασε η απόφαση μη ανασταλτικού χαρακτήρα και οι ομάδες συλλήψεων βρίσκονται καθ' οδόν.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος έφυγε από το σπίτι του και κατά πάσα πιθανότητα κατευθύνεται στη ΓΑΔΑ.

16:23
Κατσίμπα Ιωάννα

Στη ΓΑΔΑ Κασιδιάρης, Γερμενής, Ηλιόπουλος - Σε εφαρμογή το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Οι ομάδες των αστυνομικών βρίσκονται πλέον καθ' οδόν για τα σπίτια των χρυσαυγιτών που δεν έλαβαν αναστολή.

Την ίδια ώρα, το σχέδιο συλλήψεων των χρυσαυγιτών τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή.

Έτσι, ο αρχηγός του μορφώματος Νίκος Μιχαλολιάκος καθώς και οι Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός θα οδηγηθούν στις φυλακές.

Οι Κασιδιάρης, Ηλιόπουλος και Γερμενής οδηγήθηκαν ήδη στη ΓΑΔΑ με υπηρεσιακά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Στον αριθμό είναι 17 οι καταδικασθέντες χωρίς αναστολή και κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. σπεύδουν για τους μεταφέρουν σιδηροδέσμιους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Όλοι οι καταδικασθέντες, που θα φυλακιστούν σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είτε παραδοθούν είτε συλληφθούν, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες θα οδηγηθούν στην ΓΑΔΑ, όπου έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για την κράτηση τους στον 7ο όροφο και στη συνέχεια στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη σήμανση τους και στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών στο Εφετείο, ο οποίος θα ορίσει και το σωφρονιστικό κατάστημα όπου θα κρατηθεί ο καθένας.

Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει αρκετές ώρες δεδομένου ότι για κάθε σύλληψη πρέπει να υπάρχει εισαγγελέας, καθώς οι περισσότεροι είναι στα σπίτια τους.

Άλλοι δέκα συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στα δικαστήρια, όπου είχαν μεταβεί αναμένοντας την απόφαση και θα οδηγηθούν κατευθείαν στο Τμήμα Μεταγωγών απ' όπου θα μεταχθούν στις φυλακές.

Η διαδικασία μέχρι τη φυλακή

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ηγετική ομάδα, εκτός απροόπτου, θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, ενώ οι υπόλοιποι θα μοιραστούν σε άλλες φυλακές καθώς και στα καταστήματα κράτησης Μαλανδρίνου και Τρικάλων, εκτός και είναι διαφορετικές οι αποφάσεις του αρμόδιου εισαγγελέα.

Στις φυλακές όλοι οι καταδικασθέντες θα παραμείνουν για 14 μέρες σε καραντίνα λόγω Covid-19, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και στη συνέχεια στα κελιά τους.

Σημειώνεται ότι έχει προβλεφθεί να μην έρχονται σε επαφή με άλλους κρατουμένους, αλλά και μεταξύ τους όσοι βρίσκονται σε διαμάχη, για λόγους ασφαλείας.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved