ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι: Αναβλήθηκε η δίκη των εννέα συλληφθέντων

Εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι: Αναβλήθηκε η δίκη των εννέα συλληφθέντων
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Αναβολή για τις 15 Μαΐου του 2020 πήραν οι δίκες των εννέα συλληφθέντων κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι.

Η δίκη επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα, Παρασκευή (20/12), αλλά οι συνήγοροι των εννέα κατηγορουμένων ζήτησαν και έλαβαν από το δικαστήριο αναβολή διότι όπως ανέφεραν δεν έχουν λάβει γνώση των στοιχείων της δικογραφίας.

Στα δικαστήρια βρέθηκε σήμερα και ο γνωστός σκηνοθέτης και οι δύο γιοι του που είναι μεταξύ των κατηγορουμένων, ο οποίος σύμφωνα με το συνήγορο του έχει εξεταστεί από ιατροδικαστή.

Τέλος στο δικαστήρια δεν παραβρέθηκε η γυναίκα που υποστήριξε ότι τραυματίστηκε από πλαστική σφαίρα καθώς όπως υποστήριξε ο συνήγορός της είναι ασθενής λόγω του τραυματισμού.

Η «παγίδα θανάτου» και οι λεπτομέρειες της αστυνομικής επιχείρησης

Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά τους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Τετάρτης (18/12), για το πώς εξελίχτηκαν τα γεγονότα, απαντώντας σε καταγγελίες για αστυνομική βία, επανέλαβε ότι «όλα έγιναν νόμιμα», δεν υπήρχε γυναίκα στο σημείο ούτε κουκούλα και δεν ασκήθηκε βία εναντίον δεσμευμένων ατόμων. «Χρησιμοποιήθηκε η απαραίτητη για την ακινητοποίηση των ατόμων και τη δέσμευσή τους σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και αναγκαιότητας», είπε ο κ. Χρονόπουλος και προσέθεσε ότι πάντα όταν υπάρχει τέτοια καταγγελία λειτουργεί ο αυτόματος μηχανισμός της ΕΛΑΣ και εξετάζεται.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ έκανε λόγο για «παγίδα θανάτου», η οποία ενεργοποιήθηκε θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, στην κατάληψη της οδού Ματρόζου 45, ενώ βρέθηκε και ένας ασύρματος καθώς και ένα σημείωμα με «οδηγίες άμυνας» γραμμένο στα αγγλικά, για την περίπτωση αστυνομικής επέμβασης. Το σημείωμα βρέθηκε στην οδό Παναιτωλίου 21 και τις οδηγίες ακολούθησαν κατά γράμμα οι καταληψίες του κτιρίου στην Ματρόζου 45.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί τι εντόπισαν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των ερευνών:

Παράλληλα ο κ. Χρονόπουλος εξέφρασε τον σεβασμό του στον σκηνοθέτη που συνελήφθη και τη σύζυγο του, καθώς ως γονείς θέλησαν να υπερασπιστούν τα παιδιά τους, αλλά τόνισε ότι τα γεγονότα έγιναν όπως τα περιγράφει ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ ανέφερε επίσης ότι την ώρα που πήγαν οι αστυνομικές δυνάμεις για την επιχείρηση στα υπό κατάληψη κτίρια, ήταν ήδη εκεί οι δημοσιογράφοι. «Είναι λάθος κάτι τέτοιο, δεν έπρεπε να γίνει», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Σε ό.τι αφορά την παγίδα στην οδό Ματρόζου, ο κ. Χρονόπουλος ανέφερε: «Στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτίριο της κατάληψης στην ταράτσα, είχε προσαρμοστεί ειδική κατασκευή με καρφιά/βίδες, για να αποκλείεται η πρόσβαση στην ταράτσα. Η κατασκευή αυτή είναι πραγματικά παγίδα θανάτου, καθώς λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη, ικανό να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά/βίδες που προεξέχουν περισσότερο από δέκα πόντους και τα οποία πέφτουν με δύναμη με την ενεργοποίηση του μηχανισμού».

Συμπληρώνοντας, είπε ότι ο μηχανισμός αυτός ενεργοποιήθηκε και οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ που είχαν μπει στο κτίριο και ανέβαιναν στην ταράτσα απέφυγαν το χτύπημα την τελευταία στιγμή.

Ωστόσο, όπως είπε, τραυματίστηκαν συνολικά τρεις αστυνομικοί από αντικείμενα που πετούσαν οι κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ο ένας στην οδό Παναιτωλίου και οι άλλοι δύο στην Ματρόζου.

Το σημείωμα με τις «οδηγίες άμυνας», μεταφρασμένο ανέφερε:

«ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ σε περίπτωση ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 21

  1. Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια κλπ
  2. Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα
  3. Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα η προσπάθεια εκκένωσης
  4. Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους
  5. Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)

Στο μεταξύ, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ με όλη μας τη δύναμη για να ειδοποιήσουμε/ξεσηκώσουμε τη γειτονιά. Καταγράφουμε την εκκένωση σε βίντεο, φωτογραφίες κλπ.»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Σε λειτουργία η ειδική σελίδα των ενστάσεων

Σχετικές ειδήσεις