ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προανακριτική Novartis - Εισαγγελέας διαφθοράς: Δεν θα βγουν οι κουκούλες

Προανακριτική Novartis - Εισαγγελέας διαφθοράς: Δεν θα βγουν οι κουκούλες
INTIME NEWS

Στην πιστή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων παραπέμπει ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, απαντώντας στο χθεσινό (19/02) αίτημα μελών της Προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση αυτή, οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και εάν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής που εχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μετρών προστασίας.

Σε ό, τι αφορά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο ζητούσε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων, ο κ. Μπρακουμάτσος με έγγραφο του, ενημερώνει ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν ποινικες ευθύνες του τέως αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Δεν επεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με τη κλήτευση, την εξέταση τον υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής» αναφέρει.

Πολιτική κόντρα για τη Novartis

Σε προσωπική μετωπική σύγκρουση Κυριάκου ΜητσοτάκηΑλέξη Τσίπρα επιχειρείται να μετατραπεί η υπόθεση Novartis.

Από τη μια μεριά, ο κ. Τσίπρας «δείχνει» τον κ. Μητσοτάκη ως τον αρχιτέκτονα αυτού που στον ΣΥΡΙΖΑ ονομάζουν «κατάλυση του κράτους δικαίου». Είναι ενδεικτικό το απόσπασμα από τη χτεσινή ανάρτησή του στο Facebook:

«Απόλυτος υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου.»

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας δηλώνει εκ νέου έτοιμος να πάρει πάνω του την υπεράσπιση της «διαλεύκανσης του σκανδάλου Novartis». Αυτό το είχε διαμηνύσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή που ετέθη το ζήτημα της Προανακριτικής.

Σύμφωνα πηγές της Κουμουνδούρου, οι κινήσεις στην Προανακριτική για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis έχουν τρεις αιτίες:

  • Την ομηρία στην οποία, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αντώνη Σαμαρά και την «ακροδεξιά φράξια της ΝΔ».
  • Την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινωνία για να αποσπάσει την προσοχή από το επαχθές Ασφαλιστικό που φέρνει προς ψήφιση.
  • Την παραδοσιακή «περιφρόνηση της Δεξιάς απέναντι στους θεσμούς» και την ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους.
  • Ο κ. Τσίπρας θα εκμεταλλευτεί την παραμονή του στις Βρυξέλλες για να διεθνοποιήσει το ζήτημα. Ήδη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καλούν «όλες τις αρμόδιες εθνικές και Ευρωπαϊκές Aρχές να παρέμβουν για την προστασία όλων εκείνων που βάλλονται, μόνο και μόνο διότι υπάκουσαν στην συνείδησή τους και έπραξαν το καθήκον τους για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Πηγές από τη Νέα Δημοκρατία: Ο Τσίπρας βρίσκεται σε πανικό

Από την άλλη πηγές της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν πως «ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι βρίσκεται σε πανικό αφού οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές και επιλέγει να αναμειχθεί στο έργο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής».

Παράλληλα τονίζεται πως «ο ίδιος επέλεξε να βάλει τον εαυτό του στο κέντρο αυτής της συζήτησης, λέγοντας, μάλιστα σημαντικά ψέματα. Πρώτον: Δεν υπάρχει καμία Κοινοτική Οδηγία σε ισχύ, στην οποία αναφέρθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός. Δεύτερον, δεν είναι η Ν.Δ. ή το ΚΙΝΑΛ που επιλέγουν μια διαδικασία. Όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, πλην του ΣΥΡΙΖΑ -όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ- επέλεξαν να προχωρήσει η διαδικασία όπως προχώρησε. Και τρίτον, δεν μπορεί να κατηγορεί κάποιος για παράτυπη διαδικασία την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, όταν ακολουθεί ακριβώς την ίδια διαδικασία, κατ’ ανάλογο τρόπο, που ακολούθησαν οι εισαγγελείς της Τακτικής Δικαιοσύνης. Ο κ. Τσίπρας προφανώς βρίσκεται σε πανικό. Δεν θέλει να βγουν οι κουκούλες γιατί φοβάται τις αποκαλύψεις και μέχρι που μπορούν να φθάσουν».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η παίκτρια του Big Brother που συνελήφθη με ναρκωτικά και όπλα

Μάρθα Καραγιάννη: Αποκάλυψη! Αυτή είναι η διάγνωση των γιατρών - Τα νεότερα για την υγεία της