ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημοσκόπηση - Δολοφονία Ελένης Τοπαλούδη: Είδατε θετικά ή αρνητικά την αγόρευση της Εισαγγελέως;

Δημοσκόπηση - Δολοφονία Ελένης Τοπαλούδη: Είδατε θετικά ή αρνητικά την αγόρευση της Εισαγγελέως;

Πάρτε θέση στην μεγάλη διαδικτυακή δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό του Newsbomb.gr - Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την αγόρευση της Εισαγγελέως στην δίκη; - Η αγόρευση της Εισαγγελέως βρήκε πολλούς υποστηρικτές, αλλά και πολλούς επικριτές - Πάρτε θέση και καταθέστε την άποψή σας 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες η Εισαγγελέας στη δίκη της Ελένης Τοπαλούδη, Αριστοτέλεια Δόγκα, μετά την εισήγηση-κόλαφο που έκανε, προτείνοντας την ενοχή των δύο κατηγορουμένων. Η εισήγηση αυτή, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και σχολίων, ενώ προκάλεσε και το ενδιαφέρον για την προσωπικότητα της Εισαγγελέως.

Επί τέσσερις ώρες η εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα μιλούσε για την άτυχη φοιτήτρια, την οποία χαρακτήρισε κομμάτι της ζωής της, ένα κορίτσι άβγαλτο, που για κακή της τύχη συνάντησε τους κατηγορουμένους, που ήταν αποφασισμένοι να της αφαιρέσουν τη ζωή.

Η εισαγγελική λειτουργός εξήρε το ήθος του Γιάννη Τοπαλούδη, λέγοντας: «Υποκλίνομαι στο ήθος σας. Δεν ξέρω αν εγώ θα είχα αυτό το ανάστημα. Έχω την άποψη του Αριστοτέλη ότι "δεν συγχωρείς τους εχθρούς για να αποδοθεί η Δικαιοσύνη". Ευχαριστώ τη μητέρα. Είναι αδύνατο να μην ταυτιστείς, όσο και να μην επιτρέπεται, έστω και ασυνείδητα με το τι πέρασε το θύμα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο».

Αυτή ήταν και η αποστροφή που προκάλεσε πλήθως αντιδράσεων.

Πάρτε θέση τώρα και πείτε την γνώμη σας στην δημοσκόπηση της Prorata και του Newsbomb.gr

ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑ

Διαβάστε το χρονικό της υπόθεσης που συγκλόνισε το Πανελλήνιο

Ένοχοι κρίθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής (15/05), οι δύο κατηγορούμενοι για τον βιασμό και τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, στη Ρόδο.

Ομόφωνα ενόχους έκρινε, 4,5 μήνες μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, τον 23χρονο Ροδίτη και τον 21χρονο αλβανικής καταγωγής, για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018.

Οι κατηγορούμενοι δεν αντέδρασαν στο άκουσμα της κρίσης των δικαστών.

Λίγο πριν ανέβουν στην έδρα οι δικαστές, επικράτησε απόλυτη ησυχία στο ακροατήριο με τους κατηγορούμενος να οδηγούνται στο εδώλιο. Η σιωπή «έσπασε» όταν στην αίθουσα μπήκε η εισαγγελέας η οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Η διαδικασία συνεχίζεται με το αν θα αναγνωριστούν ή όχι ελαφρυντικά ώστε να ανακοινωθεί η απόφαση του ΜΟΔ επί των ποινών. Στην περίπτωση που δεν τους αναγνωρίσουν ελαφρυντικά η ποινή θα είναι ισόβια κάθειρξη.

Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς πολίτες - υποστηρικτές της οικογένειας Τοπαλούδη και μέλη οργανώσεων που καταδικάζουν τη βία κατά των γυναικών, αναμένοντας την καταδίκη των κατηγορούμενων από τους τέσσερις ενόρκους και τους τρεις τακτικούς δικαστές, ώστε να δικαιωθεί η μνήμη της άτυχης κοπέλας. Μάλιστα, μέλη των οργανώσεων έχουν κρεμάσει έξω από δικαστήριο πανό το οποίο γράφει: «Λύσσα και οργή για την πατριαρχία. Ελένη δεν ξεχνάμε τη γυναικοκτονία».

Ξέσπασε η μητέρα της Τοπαλούδη: «Ποιο ελαφρυντικό; Το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου»

Δεν μπόρεσε να αντέξει η μάνα της αδικοχαμένης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη τη στιγμή που ο συνήγορος του 23χρονου Ροδίτη ζητούσε από το δικαστήριο την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας για τον εντολέα του.

Τότε η μητέρα της Ελένης ξέσπασε: «Δεν γυρνάει πίσω το παιδί, ποιο ελαφρυντικό, 17 χρονών ανεβάζουν κυβερνήσεις, το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου», φώναξε. Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ

Συγκλόνισε ο πατέρας της - Αν υπήρχε θανατική ποινή θα την περίμενα

Λίγες ώρες πριν την ετυμηγορία, ο πατέρας και ο θείος της αδικοχαμένης φοιτήτριας μίλησαν στον ΑΝΤ1, τόσο για τα όσα συνέβησαν χθες μετά τις αντιδράσεις για την τοποθέτηση της εισαγγελέως της δίκης όσο και για την ετυμηγορία που περιμένουν σήμερα από το δικαστήριο.

«Είναι θεμιτό κάποιοι να υπερασπίζονται τους συναδέλφους του, αλλά όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια», δήλωσε ο Γιάννης Τοπαλούδης, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις Βερβεσού και Κλεφτογιάννη στην εκπνοή της δίκης για τη δολοφονίας της κόρης του, Ελένης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το να έρχονται και να «μας εμπαίζουν σαν οικογένεια», αναφερόμενος στην πλευρά των κατηγορουμένων και σχολιάζοντας την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, που προκάλεσε αντιδράσεις, είπε πως «η εισαγγελέας μίλησε ανθρώπινα και νομικά».

«Σταματήστε να παίζετε πολιτικά παιχνίδια στη μνήμη της κόρης μας, λύστε αλλού τις διαφορές σας», τόνισε ο Γιάννης Τοπαλούδης.

«Θα περίμενα τη θανατική ποινή»

Ερωτηθείς για τις σημερινές του προσδοκίες, είπε πως αναμένει την ανώτατη ποινή που προβλέπει η Ελληνική Δικαιοσύνη.

«Περιμένω των ανώτατη ποινή που προβλέπει η ελληνική Δικαιοσύνη και ελληνικός ποινικός κώδικας. Αν το ανώτατο ήταν η θανατική ποινή, θα περίμενα θανατική ποινή», είπε χαρακτηριστικά ο τραγικός πατέρας.

Δείτε όλα όσα δήλωσαν ο Γιάννης Τοπαλούδης και ο θείος της αδικοχαμένης Ελένης, στο βίντεο που ακολουθεί:

Χθες, ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, ενώ δευτερολόγησε η εισαγγελέας της έδρας, η οποία απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρη Βερβεσού ανέφερε ότι σέβεται και υπολήπτεται το δικηγορικό λειτούργημα και ότι οι δικηγόροι είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, νωρίτερα είχε κάνει λόγο για εισβολή συμβούλων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην αίθουσα του δικαστηρίου και για «πογκρόμ Βερβεσού».

«Οι δικηγόροι είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, θα αναδείξουν ότι είναι καλό για τον πελάτη του. Τι κάνουμε εδώ τόσους μήνες; Προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια», είπε η εισαγγελέας.

Ένταση μετά την αγόρευση - καταπέλτη της εισαγγελέως

Εντολή να παραμείνει στην Έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, έλαβε από τον προϊστάμενό της η εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα.

Η εισαγγελέας ενημέρωσε το δικαστήριο ότι επικοινώνησε με τον προϊστάμενό της στον οποίο δήλωσε την πρόθεση της να δηλώσει αποχή, θέμα για το οποίο, όπως είπε, έλαβε αρνητική απάντηση. Η εισαγγελέας είπε ότι η εντολή του προϊσταμένου της ήταν να παραμείνει στη θέση της.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων, βήμα 3ο: Άνοιξαν σχολεία, εμπορικά και μετακινήσεις – Οι νέοι κανόνες