ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εισαγγελική έρευνα για τις ευθύνες της τραγωδίας στην Εύβοια

Εισαγγελική έρευνα για τις ευθύνες της τραγωδίας στην Εύβοια

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες και σε βαθμό κακουργήματος για τον τραγικό χαμό 8 συνανθρώπων μας από τις πλημμύρες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Προκοπίου ανοίγει διπλή έρευνα, μια από την Πυροσβεστική για παραλείψεις και λάθη στο χειρισμό του φαινόμενου και μια από πταισματοδίκη για τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα».

Ειδικότερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας έδωσε την πρώτη παραγγελία για διενέργεια έρευνας στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Χαλκίδας προκειμένου να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή» καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν.

Η δεύτερη, κατεπείγουσα παραγγελία, εστάλη από τον κ.Προκοπίου στην πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα» ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, εκτιμούν πως η έρευνα αφορά πέραν των πολιτών που έχτισαν ή μπάζωσαν παράνομα, κυρίως αρμόδιες υπηρεσίες και στελέχη τους που δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Πραγματογνωμοσύνη

Αναμένεται επίσης να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα- μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχόν παθογένειες.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν, με εντολή του κ. Προκοπίου , αντεισαγγελέας Χαλκίδας θα μεταβεί αύριο στα σημεία των καταστροφών, συνοδευόμενος από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία.

Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων στο Newsbomb.gr: Η σορός ανήκει στον αγνοούμενο - 8 οι νεκροί

Τραγικός επίλογος στην αναζήτηση του αγνοούμενου από τις φονικές πλημμύρες που σάρωσαν την Εύβοια.

Νεκρός είναι ο αγνοούμενος που αναζητείτο στην Εύβοια μετά τις φονικές πλημμύρες του σαββατοκύριακου, αφού όπως επιβεβαίωσε στο Newsbomb ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, η σορός που ξεβράστηκε στην παραλία των Αγίων Αποστόλων, στη θέση Λεμονιά, κοντά στον Ωρωπό ανήκει σε αυτόν. Έτσι, ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε οκτώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, «οι τρεις είναι στην περιοχή του δήμου Χαλκιδέων στο Ληλάντιο. Οι πέντε, τρεις από Πολιτικά και δύο από Αμφιθέα ανήκουν στη χωρική αρμοδιότητα τη δική μου. Οι υπόλοιποι είναι στο Λευκαδίτι, στην περιοχή του Μπουρτζίου».

Όπως λέει ο δήμαρχος, επικαλούμενος την πυροσβεστική, δεν υπάρχει κάποιος άλλος αγνοούμενος, ωστόσο, συμπληρώνει ότι η πυροσβεστική ενεργεί ακόμα, μέχρι να εξαντλήσει και την τελευταία.

«Μαζεύουμε τα κομμάτια μας αυτή τη στιγμή. Έχουμε γύρω στις 2 με 2.500 κατοικίες, οι οποίες έχουν υποστεί τεράστιες βλάβες. Έχουμε την μεγάλη απώλεια των οκτώ συνανθρώπων μας, που είναι το κυρίαρχο και είναι μεγάλη η καταστροφή», υπογραμμίζει ο δήμαρχος για την επόμενη μέρα στο νησί και συμπληρώνει:

«Έχουν υποστεί καταστροφές καλλιέργειες, εργοστάσια, περιουσίες, κατοικίες, όσοι μέναμε εδώ πέρα στα βόρεια Ψαχνά και στα Πολιτικά, τα σπίτια μας δεν είναι κατοικήσιμα αυτή τη στιγμή».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δραματική δήλωση Κικίλια - Ανακοινώνονται νέα αυστηρά μέτρα