ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Μακρή: Ισόβια στον δολοφόνο - 10 χρόνια στον συνεργό του

Δίκη Μακρή: Ισόβια στον δολοφόνο - 10 χρόνια στον συνεργό του
INTIME NEWS

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στον 32χρονο Βουλγαρικής υπηκοότητας κατηγορούμενο για τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιάννη Μάκρη τον Οκτώβριο του 2018 έξω από το σπίτι του στο Πανόραμα Βούλα.

Επιπλέον του επιβλήθηκε ποινή 18 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για οπλοχρησία και οπλοφορία.

Δικαστές και ένορκοι, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα, δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό κρίνοντας τον ένοχο για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά μόνας σε ήρεμη ψυχική διάθεση, της παράνομης οπλοφορίας και της παράνομης οπλοχρησίας.

Σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για απλή συνέργεια στο έγκλημα καταδικάστηκε ο 36χρονος αδελφός του στον οποίο το δικαστήριο επίσης δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Στο άκουσμα της απόφασης η σύζυγος του δολοφονημένου επιχειρηματία Βικτώρια Καρύδα ευχαρίστησε τους δικαστές.

Η πρόταση του εισαγγελέα

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την ενοχή των δύο αδελφών για τα παραπάνω αδικήματα, είχε ζητήσει ο εισαγγελέας της έδρας.

Για τον 32χρονο φερόμενο εκτελεστή του επιχειρηματία ο εισαγγελέας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που σκότωσε τον επιχειρηματία με οκτώ σφαίρες και εμφανίζεται στο βίντεο της ανθρωποκτονίας που έχει δει το «φως» της δημοσιότητας.

«Πέρα πάσης αμφιβολίας ο πρώτος κατηγορούμενος είναι ο δράστης της ανθρωποκτονίας. Δεν το λέω εγώ, το λέει το βίντεο της ανθρωποκτονίας. Φαίνεται από το βίντεο το γυμνασμένο προφίλ, η σωματοδομή, η κοτσίδα» επισήμανε ο εισαγγελικός λειτουργός, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να είναι όλα συμπτώσεις.

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό επιβαρυντικό για τον πρώτο κατηγορούμενο είναι και το τηλεφώνημα στον αδελφό του, λίγα δευτερόλεπτα μετά την ανθρωποκτονία. «Ο δεύτερος κατηγορούμενος έχει καταστρώσει το σχέδιο με τον αδελφό του, παρακολουθούν το θύμα μαζί. Κατά την άποψη μου, οι πράξεις του είναι ο ορισμός του απλού συνεργού σε ανθρωποκτονία από πρόθεση» επισήμανε.

Διαβάστε επίσης: Δολοφονία Μακρή: Τι είπε στην Βικτώρια Καρύδα ο δεύτερος κατηγορούμενος

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ο εισαγγελικός λειτουργός επισήμανε πως δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός των δύο κατηγορουμένων, πως ήρθαν εδώ για διακοπές και να δραστηροποιηθούν επαγγελματικά.

Μάλιστα επισήμανε το γεγονός πως στις 20 ημέρες που παρέμειναν στην χώρα μας, έμειναν σε 4 ξενοδοχεία και νοίκιασαν 4 αυτοκίνητα.

«Διαβιούν πολυτελώς για 20 ημέρες στην περιοχή της Βούλας-Γλυφάδας που δεν είναι από τις φθηνές. Εμείς που μένουμε εδώ, δεν μπορούμε. Δεν προέκυψε πως συναντήθηκαν με κάποιον επιχειρηματία, είπαν ότι έχουν επισκεφθεί κάποιο ακίνητο για να νοικιάσουν προκειμένου μα φτιάξουν καντίνα. Είπαν ότι είχαν αρκετά χρήματα από την αποζημίωση που έλαβε η μητέρα τους από το τροχαίο στον Καναδά. Εάν έχεις τόσα χρήματα, έρχεσαι στην Ελλάδα ένα μήνα διακοπές και συνεχίζεις να μένεις στη Βουλγαρία. Και πας κάπου βόρεια. Στην Χαλκιδική για παράδειγμα», τόνισε ο εισαγγελέας.

Επίσης, επισήμανε πως προέκυψε ότι το πρώτο ξενοδοχείο ήταν κοντά στο σπίτι του Γιάννη Μακρή, κάτι που συνάδει με την εκτίμηση ότι πιθανότατα ήθελαν να τον παρακολουθήσουν.

«Είπαν διάφορες δικαιολογίες για τα αυτοκίνητα για το ότι δεν τους έκαναν. Έλα όμως που τα τρία εξ αυτών έχουν θεαθεί έξω από την οικία του δολοφονηθέντος. Και μάλιστα μόνο τις ημέρες που τα είχαν νοικιάσει οι κατηγορούμενοι». ανέφερε ο εισαγγελέας.

Όσον αφορά το ύψος και τη σωματοδομή του κατηγορουμένου και του δράστη, ο εισαγγελικός λειτουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

Σχετικά με την αιφνίδια αποχώρηση του από την Ελλάδα καθώς όπως είπε στην απολογία του, αρρώστησε το παιδί του, ο εισαγγελέας επισήμανε «έχει γεννηθεί το παιδί σου. Σηκώνεσαι και φεύγεις και έρχεσαι στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος πως θέλεις να νοικιάσεις καντίνα και όταν αρρωσταίνει το παιδί σου, δεν παίρνεις το αμάξι αμέσως που έχεις νοικιάσει να πας στο Προμαχώνα και να γυρίσεις τρέχοντας στην Βουλγαρία; Αντίθετα, περιμένεις να πας στο αεροδρόμιο και έχεις στο μυαλό σου να πλύνεις πριν το αυτοκίνητο; Και να δεχθούμε ότι αρρώστησε το παιδί, έχεις στο μυαλό σου να κάνεις όλα αυτά τα πράγματα;» διερωτήθηκε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Καταλήγοντας στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας τόνισε πως δεν γνωρίζει τους λόγους της ανθρωποκτονίας, προσθέτοντας πως δεν έχει και σημασία. «Οι δικαστικοί λειτουργοί εξετάζουν τα αποδεικτικά μέσα. Δεν ξέρω για ποιο λόγο τον σκότωσαν, ο Θεός και η ψυχή τους» τόνισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως όταν ο πρώτος κατηγορούμενος φόρεσε την μπλούζα (που φέρεται να φορούσε ο δράστης) και έκανε τη σχετική κίνηση «είδα πραγματικά μπροστά στα μάτια μου το βίντεο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πέτσας: Με εντολή Μητσοτάκη κατάλογος με μέτρα και για την Αττική