ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι στιγμές που σημάδεψαν την ακροαματική διαδικασία

Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι στιγμές που σημάδεψαν την ακροαματική διαδικασία
In Τime

Εν αναμονή της μεθαυριανής ετυμηγορίας του δικαστηρίου για τη μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, αδιαμφισβήτητα από όλα όσα έλαβαν χώρα εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας όλα αυτά τα χρόνια, ένα πρόσωπο άφησε ανεξίτηλο σημάδι, στην καθημερινή επικαιρότητα αλλά και στην ιστορία αυτής της δίκης. Η Μάγδα Φύσσα. Η μάνα σύμβολο στον αγώνα για δικαίωση στη μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού της αλλά και στον αγώνα κατά του φασισμού και ναζισμού.

Καθημερινή η παρουσία της στο δικαστήριο 5,5 ολόκληρα χρόνια, βρέξει, χιονίσει, ακόμα και στις μέρες που βρισκόταν μόνο ένα άτομο στο ακροατήριο. Η Μάγδα Φύσσα.

Η μοναδική ημέρα που αποφάσισε να παραμείνει σπίτι της, ήταν η μέρα της απολογίας του καθ’ ομολογία δολοφόνου του παιδιού της Γιώργου Ρουπακιά, μακριά από τα όσα εκείνος θα ισχυριζόταν ενώπιον των δικαστών. Στη θέση της βρέθηκε ο πατέρας του 34χρονου, Παναγιώτης Φύσσας, που ωστόσο ούτε εκείνος κατόρθωσε να μείνει αμέτοχος σε όσα ξεστόμιζε ο κατηγορούμενος. Μάλιστα, υπήρξαν φορές που παρενέβη στη διαδικασία φωνάζοντας διαμαρτυρόμενος για όσα ισχυριζόταν ο Ρουπακιάς απολογούμενος.

Η απόφαση του δικαστηρίου συνέπεσε να ανακοινωθεί σχεδόν έναν μήνα μετά την επέτειο της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα. Ακριβώς 7 χρόνια και 18 μέρες μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά.

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ύστερα από επίπονη και μακρά αποδεικτική διαδικασία 5,5 χρόνων ανεβαίνουν στην έδρα για να ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους σχετικά με την ενοχή ή μη των συνολικά 68 κατηγορουμένων στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

«7 χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του Παύλου, τα λόγια έχουνε στερέψει. 7 Οκτωβρίου 2020 περιμένουμε ότι ο κόσμος θα πλημμυρίζει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο για να φωνάξει ότι δεν είναι αθώοι. Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου ως ελάχιστη δικαίωση στη μνήμη του Παύλου αλλά και για όσους επλήγησαν από τη ναζιστική βία. Οικογένεια Παύλου Φύσσα». Αυτή την ανακοίνωση εξέδωσαν στη φετινή επέτειο της δολοφονίας Φύσσα τα μέλη της οικογένειας του.

Η απόφαση θα εκφωνηθεί στη μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, και λόγω της πανδημίας προς αποφυγή συνωστισμού λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και εκτός της χώρας μας, αλλά και της πληθώρας των διαδίκων (κατηγορούμενοι, δικηγόροι, συγγενείς, δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, κλπ) θα τηρηθεί ονομαστική λίστα και συγκεκριμένος αριθμός εισερχομένων στην αίθουσα. Φυσικά αναμένεται μεγάλη συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο του Εφετείου επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, από αντιφασιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες.

Στιγμές που σημάδεψαν τη διαδικασία

Η συγκλονιστική κατάθεση της Μάγδας Φύσσα

«Ήρθαν στο σπίτι μου και σκότωσαν το παιδί μου. Έτσι απλά. Και υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση που λέγεται Χρυσή Αυγή και είναι στο κοινοβούλιο. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν σπίτι μας και σκότωσαν το παιδί μας. Αυτό μπορούν να το καταλάβουν όλοι;», είπε μεταξύ άλλων στην κατάθεση της η οποία αναλώθηκε σε δύο συνεδριάσεις του δικαστηρίου. Και όταν ολοκλήρωσε την κατάθεσή της, ήταν αυτή που εκτόξευσε στον δολοφόνο του παιδιού της το μπουκάλι με το νερό που κρατούσε στα χέρια της. «Αυτό για να με θυμάσαι» είπε στον Γιώργο Ρουπακιά. Η Μάγδα Φύσσα συγκλονίζει και πάλι μετά την ολοκλήρωση της αγόρευσης της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου, σύμφωνα με την εισήγησης της δεν δόθηκε εντολή από τη Χρυσή Αυγή για τη δολοφονία του παιδιού της.

Πλησιάζει την έδρα και απευθυνόμενη προς τους δικαστές και κυρίως προς την εισαγγελική λειτουργό λέει:

«Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω. Να μου απαντήσετε σε κάτι σήμερα.. Σήμερα 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τον ξαναμαχαιρώσατε σήμερα; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει…».

Η δυνατή περιγραφή της δολοφονίας από αυτόπτη μάρτυρα

Την περιγραφή της δολοφονίας Φύσσα, μετέφερε στο ακροατήριο, η αυτόπτης μάρτυρας τότε φοιτήτρια Δ. Ζώρζου, η οποία παρακολούθησε τα μοιραία λεπτά του Παύλου την ώρα που καθόταν αμέριμνη σε ένα παγκάκι στην οδό Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι. Μέχρι να συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε ο 34χρονος μουσικός είχε ήδη ξεψυχήσει.

Οι περιγραφές της χαρακτηριστικές: «Είναι σχεδόν ίδιοι μεταξύ τους, ίδια περίπου ηλικία, φορούν ρούχα παραλλαγής, είναι κοντοκουρεμένοι. Περνάνε από πίσω μας, ο Παύλος ήταν γυρισμένος πλάτη, πήγαν και τον χτυπήσανε. Γυρίζει προς εκείνους και βρίσκουν ευκαιρία άλλα δέκα άτομα από απέναντι για να τον χτυπήσουν. 12 άτομα χτυπούσαν τρία, τον Παύλο και άλλα δυο (...) Εκείνη τη στιγμή βλέπω ένα αυτοκίνητο να κινείται, ανάποδα, δίπλα μου. Ο οδηγός δεν πάρκαρε, το έβαλε όπως βρήκε στη στάση. Ξαφνιαστήκαμε, όλοι γύρισαν να δουν το αυτοκίνητο. Παρατηρώ ότι ενώ εμείς δείξαμε να ξαφνιαζόμαστε, αυτοί που χτυπούσαν τα παιδιά αρχίσανε να σπάνε, να απομακρύνονται. Δυο-τρεις μόνο παρέμειναν πίσω από τον Παύλο. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι το αυτοκίνητο ήταν ασφαλίτικο, ότι ήταν της Αστυνομίας. Και ο Παύλος γύρισε προς το αυτοκίνητο. Ο οδηγός κάνει τρία βήματα, η απόσταση είναι μικρή, και παίρνει τον Παύλο αγκαλιά. Και χωρίς να του πει τίποτα, κάνει δύο κινήσεις του χεριού. Αφού γίνεται αυτό, ο οδηγός γυρνάει και πάει στο αυτοκίνητο. Δεν είχα δει μέχρι εκείνη τη στιγμή αστυνομία. Εμφανίζεται μία μηχανή ΔΙΑΣ με έναν άντρα και μία γυναίκα. Εκείνη τη στιγμή ο Παύλος φωνάζει “πιάστε τον, αυτός με μαχαίρωσε” και τότε συνειδητοποιώ πόσο σοβαρό ήταν αυτό που είχα δει. Βγαίνει ο συνοδηγός και προσπαθεί να απομακρύνει τον αστυνομικό που πήγε να πιάσει τον Ρουπακιά…».

Οι έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους δικηγόρους

Οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης αφού η δίκη είχε και έντονο ιδεολογικό χαρακτήρα υπήρξαν έντονες και πολλές, προκαλώντας ουκ ολίγες φορές την ολιγόλεπτη διακοπή της δίκης. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στο κατευνασμό των πνευμάτων έπαιξε ο άψογος χειρισμός της διαδικασίας εκ μέρους της προέδρου της έδρας Μαρίας Λεπενιώτου.

Μέχρι και ξυλοδαρμούς σε βάρος φίλων του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα από οπαδούς της Χρυσής Αυγής, καταγγέλθηκαν ότι έγιναν έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού όταν η δίκη διεξαγόταν στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών.

Σοβαρή καταγγελία ωστόσο έκανε και γυναίκα δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, η οποία δέχθηκε επίθεση από δύο άνδρες έξω από το Εφετείο στην οδό Αλεξάνδρας την ώρα που αποβιβαζόταν από το λεωφορείο για να προσέλθει στο δικαστήριο.

Οι αποκαλυπτικές καταθέσεις δεκάδων μαρτύρων

Μακρά η λίστα των μαρτύρων, ενώ ο πατέρας του δολοφονημένου νεαρού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν, ήρθε από το μακρινό Πακιστάν για να καταθέσει στο δικαστήριο σε βάρος των δύο δολοφόνων του παιδιού του οι οποίοι στην παρούσα δίκη διώκονται για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Στο έδρανο του μάρτυρα βρέθηκαν ακόμα μάρτυρες όπως, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, για την επίθεση στο Πέραμα, οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες για την επίθεση από χρυσαυγίτες στο Κερατσίνι, αυτόπτες μάρτυρες από τον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, το στέκι «Αντίπνοια» στα Κάτω Πετράλωνα, για την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος του μαθητή του Λυκείου Φοίβου Δερμετζίδη, έξω από σχολείο στο Παλαιό Φάληρο, για την επίθεση σε βάρος εργατών γης στην Ιεράπετρα Κρήτης. Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους μάρτυρες και ένας Αιγύπτιος μετανάστης εκ των αλλοδαπών θυμάτων που είχε γρονθοκοπηθεί άγρια με αποτέλεσμα να σιτίζεται με το καλαμάκι! Εκτός από τις καταθέσεις με παρουσία στο δικαστήριο ήταν και αυτές των προστατευόμενων μαρτύρων που δόθηκαν μέσω ηλεκτρονικής σύνδεσης από τη ΓΑΔΑ και μόνο με ήχο φωνής. Στη διάρκεια των καταθέσεων επικράτησε εκρηκτική ατμόσφαιρα μέσα στο δικαστήριο, καθώς οι εν λόγω μάρτυρες ήταν πρώην μέλη των τοπικών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής.

Στη δίκη κατέθεσαν ακόμα πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, δημοσιογράφοι με εξέχουσα την κατάθεση του ερευνητή δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά, θύματα από άλλες υποθέσεις που είχαν δεχθεί βίαιες επιθέσεις από πρώην χρυσαυγίτες, με πρώτο μάρτυρα της πολιτικής αγωγής τον Δημήτρη Κουσουρή σήμερα καθηγητή Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Βιέννης. Ο Κουσουρής, όντας φοιτητής είχε πέσει θύμα άγριας επίθεσης τον Ιούνιο του 1998 έξω από την Ευελπίδων, από τον πρώην χρυσαυγίτη Αντώνη Ανδρουτσόπουλο γνωστό με το προσωνύμιο «Περίανδρος».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Γάμος στην Κόρινθο έγινε εστία μετάδοσης – Πέντε κρούσματα