ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρίγος στο Newsbomb.gr: Έκθετος σε πέντε μέτωπα ο καταρρέων Ερντογάν - Οι απέλπιδες κινήσεις του

Συρίγος στο Newsbomb.gr: Έκθετος σε πέντε μέτωπα ο καταρρέων Ερντογάν - Οι απέλπιδες κινήσεις του
AP Images

Ελληνοτουρκικά: Τι προσπαθεί να πετύχει ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο με τις διαρκείς προκλήσεις και εντάσεις; Τι επιδιώκει να καταφέρει, πέραν του εντυπωσιασμού των φανατικών οπαδών του στο εσωτερικό της Τουρκίας;

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, μιλά στο Newsbomb.gr για τον καταρρέοντα Τούρκο πρόεδρο, που βλέπει το τέλος του και δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί, για τη στάση της Ελλάδας που κατάφερε να μετατρέψει τον αγώνα από 100άρι σε αντοχής και για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων.

Όπως σημειώνει ο κ. Συρίγος, επιδίωξη του Ερντογάν είναι να επιβεβαιώσει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος εκδηλώνει τις επεκτατικές του τάσεις, που κάθε φορά πέφτουν στο κενό.

Τώρα που αντιμετωπίζει την Ελλάδα, δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί

«Γιατί δεν είναι καλός παίκτης», εξηγεί ο καθηγητής. «Βασίζεται μόνο στη στρατιωτική ισχύ και ως τώρα είχε αντιμετωπίσει αντιπάλους, οι οποίοι ήταν κατά πολύ υποδεέστεροι. Τώρα που αντιμετωπίζει την Ελλάδα, η οποία είναι οργανωμένος στρατός, δεν είναι κατσαπλιάδες, είναι διαφορετικά τα πράγματα και δεν ξέρει, πώς να το διαχειριστεί», λέει χαρακτηριστικά.

Κατά πόσο διαφέρει η τουρκική προκλητικότητα αυτή τη φορά και πόσο επικίνδυνος είναι στην πραγματικότητα και πόσο κοντά είμαστε σε ένα θερμό επεισόδιο;

«Κάθε φορά που έχουμε ένταση με την Τουρκία, υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος, ακόμα κι από λάθος μπορεί να προκύψει ένα θερμό επεισόδιο, όπως πήγε να γίνει το καλοκαίρι με τη σύγκρουση με τις φρεγάτες. Μπορεί ένα αντίστοιχο σκηνικό, να στηθεί στον αέρα, δεν ξέρουμε, πώς μπορεί να λειτουργήσουν εκείνη την ώρα. Κι όταν είναι τόσο κοντά ο ένας στον άλλον κάτω από αυτές τις συνθήκες, οτιδήποτε μπορεί να συμβεί», σημειώνει ο κ. Συρίγος.

Άμυνα, διπλωματία ή και τα δύο από την πλευρά της Ελλάδας; «Και τα δύο προφανώς και θα έλεγα διπλωματία και άμυνα, με αυτή τη σειρά», απαντά ο καθηγητής.

Όπως σημειώνει, «ο Ερντογάν επιδιώκει να μετατρέψει τον αγώνα, σε αγώνα δρόμου 100άρι, δηλαδή γρήγορα γρήγορα ό,τι μπορέσει να αρπάξει. Εμείς τον έχουμε μετατρέψει σε αγώνα αντοχής, με ό,τι σημαίνει αυτό διπλωματικά για τον Ερντογάν, που δείχνει να απομονώνεται περισσότερο».

Τα πέντε ανοιχτά μέτωπα του Σουλτάνου - Επανέρχεται η ιδέα του «Μεγάλου Ασθενούς»

Όσον αφορά στη στάση των Ευρωπαίων, που του «κουνάνε το δάχτυλο» στις δηλώσεις, ωστόσο στις πράξεις είναι φειδωλοί, ο κ. Συρίγος λέει:

«Θεωρώ ότι επανέρχεται η ιδέα του Μεγάλου Ασθενούς, όπως τον 19ο αιώνα όπου έβλεπαν ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταρρέει, όμως κανένας δεν έκανε κίνηση για να την τελειώσει, γιατί δεν ήξεραν πώς να το διαχειριστούν. Κάτι αντίστοιχο βλέπω να συμβαίνει και τώρα. Δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τον καταρρέοντα Ερντογάν».

«Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν βρίσκεται σε μία κατάσταση, κατά την οποία πρέπει να αντέξει στο μέτωπο της Συρίας, στο μέτωπο της Λιβύης, στο μέτωπο του Ιράκ, στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου. Πέντε μέτωπα! Η οικονομία του διαλύεται, συμμάχους σοβαρούς δεν έχει. Το μόνο που του απομένει είναι το γεωπολιτικό μέγεθος της χώρας του, όπου ευελπιστεί από αυτό να γλιτώσει. Αλλά είναι κουκιά μετρημένα, δεν έχει πολύ μεγάλα περιθώρια, καταρρέει. Και το βλέπει κυρίως ότι καταρρέει».

Επέκταση χωρικών υδάτων - Το ισχυρό μας όπλο στη διαμάχη με την Τουρκία

Ακόμη, όσον αφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας, ο κ. Συρίγος εξηγεί, ότι πρόκειται για μονομερές δικαίωμα ενός κράτους, ωστόσο, πρέπει να γίνει με στρατηγική και προσεκτικά βήματα.

«Είναι το ισχυρό μας όπλο στη διαμάχη με την Τουρκία. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται να γίνει στο πλαίσιο μίας στρατηγικής. Πρέπει να βρούμε συμμάχους γι'αυτό. Δεν το έχουμε ασκήσει επί 46 χρόνια. Δεν πρέπει να το βλέπουμε αποσπασματικά ως κίνηση για την επόμενη ώρα».

«Εάν αυξηθούν τα χωρικά ύδατα, θα κλείσουν περιοχές στο Αιγαίο, οπότε θα πρέπει να δούμε, πώς θα αφήσουμε κάποιους διαύλους ανοιχτής ναυσιπλοΐας. Χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό και στρατηγική, για να επιτύχεις αυτά τα πράγματα», λέει και προσθέτει:

«Δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Πρέπει να γίνει, αλλά χρειάζεται να κινηθείς σωστά, για να το πετύχεις με τα μικρότερα δυνατά προβλήματα, γιατί η Τουρκία απειλεί με το παράνομο μεν υπαρκτό δε casus belli. Δεν σημαίνει, ότι επειδή είναι παράνομο, δεν το λαμβάνουμε υπόψιν. Πρέπει να το εξουδετερώσουμε κι αυτό γίνεται μόνο με διπλωματικές συμμαχίες. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει, διπλωματικά, τόσους πολλούς συμμάχους στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ταγίπ Ερντογάν: Η τελευταία του ζαριά! Χαριστική βολή από την Ελλάδα